Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pompa ABS

Featured Replies

Napisano

Czy ktos z forumowiczow robil przekladke elektroniki od pompy ABS BOSH 0 265 208 011 ? Czy to jest wykonalne? Nikt tej pompy nie chce naprawiac, a na 99% uszkodzona jest elektronika. Podmieniac calego zestawu nie mam ochoty, bo moze byc za wiele problemow z odpowietrzaniem hamulcow (dodatkowa, upierdliwa robota, ukresone odpowietrzniki itd...)

Napisano

Witam, Ja robiłem taką przekładkę, nie jest to mocno skomplikowane.

A jakie są objawy po których kolega uważa że padł ów komputer ABS ?

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Witam, Ja robiłem taką przekładkę, nie jest to mocno skomplikowane.

> A jakie są objawy po których kolega uważa że padł ów komputer ABS ?

> pozdrawiam

Diagnostyka komputerowa pokazuje "uszkodzony przekaznik pompy powrotnej", a te przekazniki sa wlutowane/przynitowane, czy jakos inaczej zamocowane na stale. Bez ruszenia plytki sie nic nie zrobi. Czy ta plytke da sie wymontowac w samochodzie nie tykajac calej czesci hydraulicznej? Tak na oko to wyglada mi jakby tam bylo co nieco przylutowane jesli chodzi o kabelki do niej dochodzace. Problemem jest lutownica na parkingu...

A lampka ABS zachowuje sie tak, ze czasem gasnie, a czasem nie. Czasami podczas hamowania wlaczy sie ABS i w czasie hamowania zapali sie lampka.

Czesciej jednak lamka zapala sie chwile po ruszeniu, lub swieci caly czas.

pozdrawiam

p.s. Cos mi sie profil "nie udal", bo wpisalem rodzaj silnika, ale nic nie pokazuje...

ASTRA caravan, X14XE

Napisano

Komputer ABS śmiało wymienisz bez ruszania hydrauliki, potrzebne będą dobre klucze torx , generalnie z 15 min pracy wink.gif

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Komputer ABS śmiało wymienisz bez ruszania hydrauliki, potrzebne będą

> dobre klucze torx , generalnie z 15 min pracy

> pozdrawiam

No to biore sie za robote. Watpliwosci mam tylko do tych kabelkow z boku, ktore sa przylutowane, ale moze ta czesc akurat pozostanie po podniesieniu elektroniki... mam nadzieje.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No i udalo sie podmienic komputerek od ABS, ale problem pozostal. Tak na marginesie dodam, ze trzeba odkrecic 5 srubek w celu wymontowania komputera z pompy, a nie 4 jak to wszyscy sugeruja. Mam fotki, ktore moge udostepnic dla innych uzytkownikow forum z przebiegu calej operacji.

A teraz do rzeczy. Bylem na diagnostyce, ktora wykazala przekaznik pompy zwrotnej. Poniewaz jest on niewymienny, podmienilem caly kompuer. Niestety lampka ABS nadal zapala sie kiedy chce i gasnie kiedy chce. Co to moze byc? Ma ktos podobne doswiadczenia, ktore rozwiazal? Dodam, ze kiedy juz lampka zgasnie (ABS sie aktywuje), to mozna spokojnie zahamowac z "terkotka", ale wowczas zapala sie lampka kontrolna i ABS staje sie nieaktywny do czasu ponownego uruchomienia silnika. A moze ktos ma jakis szczegolowy opis tego systemu BOSCHa, zeby cokolwiek wiecej ustalic?

Napisano

Proponuje w celu wyeliminowania blednego odczytu czujnikow: podpiac pod kompa, przejechac sie obserwujac wartosci ze wszystkich 4 czujnikow od momentu ruszenia z miejsca. W grupie VAG mialem inny przypadek, 4 ludzi z kompami tylko kasowalo bledy, a nie potrafilo wskazac usterki... ABS dzialal i wywalal kontrolke w ostatniej fazie hamowania, pomimo ze nie bylo warunkow do zadzialania ABS. Przejazd z kompem i wyszlo, ze jeden z czujnikow dzialal powzyzej predkosci 10 km/h. regulacja jego polozenia wzgledem piasty zlikwidowala usterke.

Wiec albo jeden z czujnikow nawala, albo sterownik ABS (lub tez inne mozliwosci...).

Pozdrawiam

Napisano

Może być problem ze spadkiem napięcia gdzieś po drodze w zasilaniu - bezpieczniki itp. Jak włacza się pompa powrotna (po zaterkotaniu ABSu) to napięcie siada i pojawia się błąd. Sprawdzić najlepiej połączająć woltomierz bezpośrednio do zasilania ABSu i udać się w jazdę próbną...

• 5 tygodni później...
Napisano
  • Autor

> Może być problem ze spadkiem napięcia gdzieś po drodze w zasilaniu -

No i chyba wlasnie to bylo to. Po podmianie komputera lamka zapalala sie dalej choc rzadko. Grzebiac po innych forach znalazlem info o jakims "tajemniczym" przekazniku poza pompa i komputerem. W skrzynce, w ktorej sie znajdowal, byl rowniez bezpiecznik, ktory prawie "wypadl" - tak byl poluzowany. Wepchnalem go do konca, a przekaznik wyjalem i wlozylem - zeby sie styki "przetarly". Od tego czasu nie widzialem ani razu palacej sie kontrolki (w czasie jazdy), a minal juz chyba z miesiac. Wprawdzie nie mialem okazji ostro przychamowac, ale jak tylko sie pojawi jakis szron, to bede juz pewien. Jutro zrobie fotki tej skrzyneczki i jej umiejscowienia z dodatkowym bezpiecznikiem, na pewno przyda sie innym. :-)

Napisano

Lepiej sprawdź za wczasu, jak będzie szron może być za późno.

(Tylko żebyś miał czystą drogę przed i za sobą)

pzdr!

Napisano
  • Autor

Dziala! Terkocze az milo :-) Jak bede mial chwile to wrzuce fotke tego przekaznika i bezpiecznika.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.