Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak komunikacji ze sterownikiem ABS

Featured Replies

Napisano

Witam, jestem nowy na forum. Jeżeli coś głupiego napiszę to proszę się na mnie nie wściekać tongue.gif. Od miesiąca jestem posiadaczem stilo 3D 80KM z chiptuningiem na 115KM rok 2002.

Pierwszym błędem jaki trafił mi się podczas użytkowania stilosa to jest Airbag Failure. Próbowałem sposobu opisanego na forum (czyszczenie kostek (:P) pod siedzeniami, ale to nie pomogło. Następnie dwa razy (oba razy z rana) pojawiła się seria błedów ABS, EBD i ASR. Pojechałem do elektryka i powiedział, że błąd maty wykasował, poduszka tylnia prawa ma stałe uszkodzenie ( sama z siebie się zepsuła ?), a ze sterownikiem ABS nie ma komunikacji i że muszę nowy kupić. A ABS sprawdzał dwoma różnymi komputerami komp.gif i niby żaden nie komunikował się z ABSami. frown.gif

I teraz co dziwne podczas testu empiryczne ( ostre hamowanie na drodze) okazało się że ABS działają i że wszystko śmiga. Czy zatem występuje konieczność wymiany całego sterownika ABS? W sklepie zawołali za niego 5000zł (słownie pięć tysięcy złotych). Czy to faktycznie takie drogie jest? Czy może mnie nie zrozumieli i podali cenę za cały komputer?

Napisano

Uwaga działania należy podjąć w tej kolejności:

1. Uzupełnij profil,

2. W tym wątku się przywitaj.

3. Naładuj akumulator.

4. Sprawdź napięcie ładowania.

Jeśli pkt. 3 nie zakończył się sukcesem to wymień akumulator, jeśli pkt.4 nie zakończył się sukcesem to wymień alternator.

EDIT: to oczywiste, ale dopiszę:

- pamiętaj o sprawdzeniu poziomu elektrolitu i ewentualnie uzupełnij wodą demineralizowaną ubytki, akumulator ładujesz poza samochodem z otwartymi celami jeśli akumulator da się otworzyć, napięcie naładowanego akumulatora podłączonego do prostownika to co najmniej 16,2V*, jeśli masz aerometr(kosztuje grosze, dostaniesz w każdym markecie) to gęstość elektrolitu w naładowanym akumulatorze powinna wynosić 1,285g/cm3.

Poniższy wykres pokazuje gęstość elektrolitu w funkcji temperatury:

wykresgestosci.jpg

Napięcie akumulatora po nocy powinno wynosić co najmniej 12,6V.

Napięcie ładowania sprawnym alternatorem to 13,8-14,4V im bliżej 14,4V tym lepiej.

* nie dotyczy pewnych nowoczesnych akumulatorów.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> 3. Naładuj akumulator.

Wg. poprzedniego właściciela auta akumulator był wymieniony rok temu, mam nawet kartę gwarancyjną. Jak sprawdzałem to miał zielone kółko, czyli okej ok.gif. Ale tak czy siak w najbliższym czasie spróbuje podładować go i zobaczyć jakie ma napięcie.

> - pamiętaj o sprawdzeniu poziomu elektrolitu i ewentualnie uzupełnij

Pokombinuje z tym akumulatorem, ale nigdy tego nie robilem tongue.gif Nic nie spartole?

Napisano

> Wg. poprzedniego właściciela auta akumulator był wymieniony rok temu,

> mam nawet kartę gwarancyjną.

A kto powiedział, że akumulator nie może paść w ciągu roku?

> Jak sprawdzałem to miał zielone

> kółko, czyli okej .

To zielone kółko/oczko to kulka w rurce włożona w jedną z cel, przy odpowiedniej gęstości elektrolitu pływa a jak za mała gęstość elektrolitu to tonie i jej nie widać, ale ma wadę, pokazuje gęstość elektrolitu w tylko jednej celi a w pozostałych może się dziać cokolwiek, dodatkowo taka kulka nie pokazuje czy jest zwarcie w akumulatorze czy nie.

> Pokombinuje z tym akumulatorem, ale nigdy tego nie robilem Nic nie

> spartole?

Boshe, czego oni uczą na tych kursach na prawo jazdy.

Jeśli masz akumulator z otwieranymi celami to nie ma tam większej filozofii, jeśli akumulator jest przezroczysty to pewnie masz na boku oznakowanie min-max, ma być na max, jeśli nieprzezroczysty to poziom elektrolitu ma być 1-1,5cm ponad płyty.

Jaki dokładnie masz akumulator?

Stilo bardzo nie lubi kiepskiej baterii, u mnie jak miałem słaby akumulator to wszystkie możliwe systemy waliły błędami, generalnie jeden wielki fejlur frown.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

Nie dalej niż 4 dni temu wymieniłem akumulator bo rzucał błędami ABS, EBD, wspomaganie przestawało działać, czasem nawet po trasie 250km silnik wyłączony na chwilę nie chciał za pierwszym razem odpalić. Przy testowaniu w obciążeniu akumulator miał 9,5V. Mimo wszystko oko było zielone smile.gif. Nowy akumulator to CF 64/640.

Napisano

> 3. Naładuj akumulator.

> 4. Sprawdź napięcie ładowania.

Ze względów praktycznych najpierw sprawdź ładowanie (mając miernik to minuta roboty). U mnie brak kontaktu ze sterownikiem ABS wynikał z przepalonego kabla w wiązce która zepewne przepaliła się z powodu zbyt silnego ładowania (mialem nawet 18V). Jeśli złe ładowanie to na pierwszy ogień regolator ładowania (demontaż prawej półosi...). Brak odczytu ze sterownika może wynikać z braku drożności wiązek a sam sterwnik może być dobry. Niestety albo wymiana wielu rzeczy w ASO albo dłubanie u elektryka. Tak czy inaczej sprawa nie na jeden dzień oslabiony.gif

Napisano

Widzę, że masz ten sam przypadek stilona co ja(rodzynek JTD80KM).

Co do ABS to zgadzam się z przedmówcami, stilo jest czułe na słaby aku wiec dobrze go sprawdź. Co do airbagów to najlepiej kostki polutować na stałe(ja tak mam i jest spokój od 2 lat) natomiast jak mata padła to wstawiłem to: http://infocar.pl/oferta/emul.html

Napisano
  • Autor

> Jaki dokładnie masz akumulator?

Firmy Centra model Standard.

Jeszcze nie sprawdziłem akumulatora, zrobię to w przeciągu kilku dni, bo teraz nie mam czasu i napiszę co i jak.

> natomiast jak mata padła to wstawiłem to: http://infocar.pl/oferta/emul.html

A to przypadkiem nie jest tak, że jak będzie dzwon to poduszka pasazera tak czy siak wystrzeli? Bardziej się opłaca to wstawić zamiast nowej maty?

P.S. Dziękuję za podpowiedzi, mam nadzieje, że pomogą mi w naprawie biglaugh.gif

Napisano

> A to przypadkiem nie jest tak, że jak będzie dzwon to poduszka

> pasazera tak czy siak wystrzeli? Bardziej się opłaca to wstawić

> zamiast nowej maty?

tak będzie, w przypadku dzwona jak nie masz pasazera to się nie opłaca zeby.GIF Zawsze to wydatek mniej jak posuszka pasazera nie wystrzeli 270751858-jezyk.gif A tymbardziej, ze wymienia się ją z całą deską a to juz nie jest tania sprawa,

Napisano

Z innej beczki... jak się robi z 80KM 115KM? Kto? Jak? Za ile?

Thx

Napisano

> Z innej beczki... jak się robi z 80KM 115KM? Kto? Jak? Za ile?

> Thx

Kliken.

Pozdrawiam BAS

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.