Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Elektrozawór odprowadzania par paliwa

Featured Replies

Napisano

Witam kolegów.

Dziś wracając z pracy zaświecił mi się check. Wymrugany błąd - 62 czyli elektrozawór odprowadzania par paliwa - zbyt wysokie napięcie.

Co to za ustrojstwo, gdzie się znajduje i co z tym fantem można zrobić?

O ile dobrze kojarzę zbyt wysokie napięcie świadczy o zwarciu w tym obwodzie. Dodam że błąd pojawia się na benzynie i na gazie.

Aha, szukajka mi nic nie podpowiedziała.

Napisano

Zawór jest w czerwonym kółku.

Zbyt wysokie napięcie oznacza najczęściej przerwę w obwodzie.

Sprawdź przy okazji czy żaden wężyk nie spadł.

Zawór podłączany na krótko do akumulatora powinien stukać.

282942913-evap.jpg

post-53490-14352504741252_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Dzięki koledzy. W pracy, jak warunki pogodowe pozwolą, to sprawdzę to ustrojstwo.

Napisano
  • Autor

> Zawór podłączany na krótko do akumulatora powinien stukać.

Jeśli stuk ma być dobrze słyszalny to go nie słyszałem. Po wyjęciu zaworu wylało się z niego parę kropel wody i tak samo było z przewodem łączącym tenże zawór z przepustnicą. Przewody drożne, nie dziurawe. Napięcie na wtyku jest. Po podłączeniu zaworu na krótko, dmuchnąłem w jeden króciec lecz z drugiego króćca powietrze nie wyleciało. Mam podejrzenia że zawór zardzewiał w pozycji zamknięty i cewka nie ma siły sterować zaworem. A może się mylę? Czy można go jakoś uruchomić? Robił ktoś sekcję zaworu celem poznania budowy? Jeśli nic nie pomoże to chyba tylko szrot. Aha jeszcze jedno. Jakie są ewentualne następstwa jazdy z uszkodzonym zaworem poza gasnącym i zapalającym się checkiem?

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Zaworek został zmieniony i w dalszym ciągu d..a. Check reaguje tak samo jak na poprzednim zaworze. Sprawdziłem jeszcze raz przewody dochodzące do tego ustrojstwa - nie rozłączone, całe. Dmuchnąłem w oba przewody - drożne. Co jeszcze można sprawdzić? Aha, zawór który kupiłem ma na korpusie cyfrę 201 a mój miał 199. Czy ma to jakieś znaczenie? Oba wyglądają identycznie.

Napisano

Wybacz za może zbyt oczywiste podejście, ale diabeł tkwi w szczegółach grinser006.gif - czy po wymianie zaworka akumulator został odłączony profilaktycznie na kilka minut, aby wykasować poprzedni błąd??

Napisano
  • Autor

> czy po wymianie zaworka akumulator został

> odłączony profilaktycznie na kilka minut, aby wykasować

> poprzedni błąd??

A tego nie zrobiłem blush.gif. W chwili wolnej sprawdzę Twoją sugestię.

Napisano

> A tego nie zrobiłem . W chwili wolnej sprawdzę Twoją sugestię.

Miałem coś takiego przy okazji wymiany padniętej sondy lambda, po wymianie na wcale taniego Boscha błąd występował nadal, dopiero kasowanie pomogło smile.gif

Napisano
  • Autor

> akumulator został

> odłączony profilaktycznie na kilka minut, aby wykasować

> poprzedni błąd??

Odłączyłem aku (jakieś 10 min.)i... są błędy: 62,61,45. Dwa pierwsze dotyczą tego zaworu ( zbyt wysokie i zbyt niskie napięcie confused.gif) trzeci - sonda, bogata mieszanka. O co kaman bo ja już nic niewiem.gif

Napisano

Odłącz zawór i zmierz opór w jego gnieździe. Powinno być ok. 30-40 ohmów.

Sprawdź, czy na czarnym kabelku wtyczki zaworka jest napięcie akumulatora po włączeniu zapłonu.

Sprawdź czy zawór podłączony na krótko do akumulatora pracuje.

Napisano
  • Autor

> Odłącz zawór i zmierz opór w jego gnieździe. Powinno być ok. 30-40

> ohmów.

> Sprawdź, czy na czarnym kabelku wtyczki zaworka jest napięcie

> akumulatora po włączeniu zapłonu.

> Sprawdź czy zawór podłączony na krótko do akumulatora pracuje.

Wszystkie powyższe sugestie sprawdzę jutro w pracy i podam wyniki. Dzięki. Do jutra.

Napisano
  • Autor

> Odłącz zawór i zmierz opór w jego gnieździe. Powinno być ok. 30-40

> ohmów.

Wyszło 30,4 ohma. ok.gif

> Sprawdź, czy na czarnym kabelku wtyczki zaworka jest napięcie

> akumulatora po włączeniu zapłonu.

Nie mam czarnego kabelka we wtyczce. Jest brązowy i czerwono-niebieski. Brązowy to chyba (-) a czerwono-niebieski chyba (+). Otóż przy włączonym zapłonie wpinając multimetr pomiędzy (-) z aku a przewód czerwono-niebieski - wynik 0,00 V (powinien chyba pokazać 12 V). Natomiast łącząc multimetrem (tak od niechcenia) (-) z aku z brązowym przewodem - wynik 0,04V.

> Sprawdź czy zawór podłączony na krótko do akumulatora pracuje.

Zawór podłączony na krótko bardzo ładnie cyka (prawie jak Rolex cool.gif).

Wobec powyższych pomiarów myślę że brak napięcia doprowadzanego do zaworu powoduje świecenie checka. Czy któryś z kolegów dysponuje schematem elektrycznym, bo muszę zlokalizować przerwę w obwodzie zasilania tego zaworu.

Napisano

Ze schematu (nr1 w załączniku) wynika, że EVAP jest podłączony do przekaźnika pompy paliwa. Więc sprawdź jeszcze czy przy pracującym silniku jest napięcie na zaworze. Mam też schemat (nr2), który pokazuje, że zawór jest podłączony po stacyjce, ale skoro mówisz, że kolory kabli się nie zgadzają to prawdziwy będzie nr 1.

post-53490-1435250592691_thumb.gif

Napisano
  • Autor

Od roku mam założony ten patent . Czy ma to jakiś wpływ na występującą usterkę, która pojawiła się dopiero niedawno?

Napisano

Nie ma, bo bezpiecznik pompy jest za przekaźnikiem.

Napisano
  • Autor

No i problem pozostał frown.gif. Wszystko działa tak jak powinno. Napięcie na zaworze przy pracującym silniku jest. I co może jeszcze powodować świecenie checka? Czyżbym musiał zainteresować się filtrem węglowym? Jeśli tak, to gdzie on jest?

Napisano

Pozostaje podpiąć się diagnoskpem, obejrzeć ramkę zamrożoną błędu i zobaczyć jak sterownik widzi zawór. Może problem jest gdzieś w środku ECU.

Napisano
  • Autor

Ale jeszcze raz powtórzę: zawór, który padł, na obudowie miał wybitą liczbę 199 a ten który kupiłem ma 201. Czy te zawory różnią się między sobą elektrycznie, bo oba wyglądają tak samo.

• 1 rok później...
Napisano
  • Autor

Odgrzewam kotleta. Znów wyskoczył błąd 61 i 62. Padł używany elektrozawór. Muszę go wymienić

i tu pytanie do kolegów: macie pojęcie ile taki zawór może kosztować w serwisie? Wolałbym uniknąć kupowania używki.

Napisano
  • Autor

Dzięki.

Napisano
  • Autor

Walki z zaworem dzień następny. Uruchomiłem zawór, który poprzednio wymieniłem. Był lekko zatarty w pozycji zamknięty. Opór w gnieździe 28,2 Ohma, napięcie we wtyczce przy pracującym silniku 13,4 V czyli chyba OK. Napięcie podane z akumulatora na zawór powoduje jego otwarcie. Natomiast wpięcie zaworu w instalację nie przynosi żadnego skutku. Czegoś tu nie rozumiem tylko czego ? niewiem.gif

Napisano

Tego, że zawór jest zasilany pwm-em. Przez to:

1. Nie otwiera się tak gwałtownie jak podłączony bezpośrednio do akumulatora.

2. Wystarczy go odpiąć na 2s. i ecu odłączy jego obwód do następnego odpalenia silnika.

Zawór działa na stole, więc resztą się nie przejmuj.

Napisano
  • Autor

Ahaaa. Więc teraz wystarczy wykasować błędy i chek już nie powinien się zaświecić. Dzięki.

Napisano
  • Autor

No i kicha frown.gif. Dzisiaj wykasowałem błąd zaworu i ... znowu się pojawił (62 - za wysokie napięcie). Nie chcę kupić nówki sztuki bo może okazać się to samo. Pomału się zniechęcam i chyba usunę żarówkę cheka wink.gif. A na poważnie gdzie jeszcze szukać usterki?

Napisano
hmm.gif, w takim razie zdejmij prawą osłonę podszybia, odłącz wtyczkę od kompa i zmierz opór między jej pinem A13 (kabelek brązowo-czerwony) i kabelkiem czerwono-niebieskim w gnieździe przekaźnika pompy paliwa (tego fioletowego pod kompem). Powinno być mniej więcej tyle ile opór cewki zaworka.
Napisano
  • Autor

Czyli pin 13 z czerwonej wtyczki od kompa i gniazdo 87 z podstawy przekaźnika pompy? Oczywiście bez włączonego zapłonu.

Napisano

Tak, zdaje się, że czerwona jest krótsza waytogo.gif.

Napisano
  • Autor

Dłuższa czy krótsza nie wiem, jakoś mi nie wpadło żeby porównać. Wiem że w tej drugiej wtyczce, chyba kolor jasnobrązowy, brak było pinu 13. Jutro postaram się pomierzyć obwód. Dzięki za sugestię.

Napisano
  • Autor

>Powinno być mniej więcej tyle ile opór cewki

> zaworka.

I tak jest. Natomiast pozwoliłem sobie zmierzyć napięcie na

wtyczce wpiętej w zawór i przy pracującym silniku. Wydaje mi się że powinno być na poziomie napięcia w instalacji. Ale okazało się że napięcie wynosi 0,35 V bez względu na obroty silnika.

Napisano

Na obrotach jałowych to normalne, ale po lekkim depnięciu powinno podskoczyć na chwilę.

Napisano
  • Autor

Niestety nie drgnęło frown.gif

Napisano

Pozostaje podpinka pod kompa i test zaworu z poziomu samego ecu. Plus obserwacja wskazań podczas pracy silnika.

Jeśli nie masz takiej możliwości to znajdź żarówkę o oporze włókna jak najbliżej 30 ohmów (mierzonej miernikiem, a nie liczonym z prawa Ohma) i podłącz testowo zamiast zaworka.

Napisano
  • Autor

Czyli żarówka pracująca jako zaworek powinna rozjaśniać się wraz ze wzrostem obrotów silnika tak? A jeśli patent nie zadziała to co?

Napisano

Lepiej żeby się nie rozjaśniała (włókno ma dodatni współczynnik temperaturowy). Poszukaj żarówki na wyższe napięcie (230V), tak żeby jak najmniej się nagrzewała. Chodzi o to, żeby nie wywalało checka. Jeśli przestanie, to będzie wskazywać na zaworek.

Napisano
  • Autor

>znajdź żarówkę o oporze włókna jak najbliżej 30 ohmów

Znalazłem smile.gif. Ma ona 42,6 ohma i moc 100W. Myślę że się nada. Reszta żarówek które mi zostały oscyluje w okolicach 100 ohm.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.