Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Falujące obroty raz jeszcze - LPG

Featured Replies

Napisano

Trochę się naczytałem już postów na temat falujących obrotów biegu jałowego. Wiem że przyczyna może być s. lambda, przedmuchy, krokowy...i wiele innych rzeczy.

Na skutek zimowych jesienno-zimowych temp. problem dotknął i mnie, postanowiłem zapytać bardziej doświadczonych.

W moim przypadku, falujące obroty występują tylko na LPG i tylko na zimnym lub słabo rozgrzanym silniku.Silnik potrafi zgasnąć po wysprzęgleniu w czasie hamowania. Zaczyna pracować normalnie dopiero gdy wskazówka temp. zbliży się do środkowej kreski (czyli przy obecnych temp.) po około 5 km w mieście i w korkach. LPG przełącza się u mnie przy 30*C czyli po około 1 km trasy. Instalacja to sekwencja, STAG 300, reduktor alaska i czerwone valteki (ponoć nie odpowiednie do lanosa).

Co zrobiłem do tej pory? W zasadzie chyba tylko reset kompa. Nie robię więcej bo od czego tu zacząć? Mechanik ze mnie kiepski, więc ze wszystkim jadę do warsztatu. LPG założyłem dla oszczędności, ale instalacja wyraźnie nie chce na siebie zarobić. No i pytanie, od czego tu zacząć naprawy/przeglądy żeby nie wymienić pół samochodu? Co takiego może mieć wspólnego ze słabym działaniem LPG tylko na zimnym silniku?

Spytacie gdzie gwarancja? Jest, ale mam do gaziarza (polecany w jednym z tematów na forum) 250km, a nie mam pewności ze to wina instalacji. Wiem że temat się powtarza, ale nie znalazłem tematu o idealnie takiej samej tematyce. Licze na waszą pomoc. Dzięki.

Napisano

Temat nadaje się bardziej na kącik Gaz na ulicach tam napewno podpowiedzą co zrobić.

Napisano

Jak dla mnie to:

- możesz mieć zasyfione valteki, jak są nierozgrzane tłoczki się ,,lepią'' i silnik gaśnie.

- możesz mieć reduktor uszkodzony, albo coś z jego podgrzewaniem

Tak czy owak trzeba by było podpiąć się pod staga laptopem i sprawdzić co się dzieje z parametrami pracy na zimnym silniku zwłaszcza ciśnieniem gazu i temp. reduktora i LPG.

Jeśli jesteś laikiem w tych tematach to raczej odpuść diagnozę na własną rękę. Znajdź dobrego gazownika (nie jest to proste) i niech poszuka przyczyny.

Napisano
  • Autor

Hmmm, instalka ma niecałe 9k km. Aż tak szybko by się zabrudziły...

Ok, wybiorę się do jakiegoś gaziarza.

Dzięki.

Napisano

> Hmmm, instalka ma niecałe 9k km. Aż tak szybko by się zabrudziły...

> Ok, wybiorę się do jakiegoś gaziarza.

> Dzięki.

Moj kumpel miał problemy z lanosem i instalacją II generacji co prawda, swego czasu trochę w tym siedziałem, kombinowaliśmy ustawialiśmy i dalej na wolnych obrotach trochę falowały obroty, ale czasem zdarzało się ze przyjechał pod dom (silnik rozgrzany) hamuje luz, ręczny i nagle obroty wchodzą na 2000rmp, za chwile spadają do 600rmp, przygasanie na skrzyżowaniu też się zdarzało, i to tylko na gazie, był u speca i wg. niego wszystko ok z instalacją, ale akurat wtedy nie falowały w ten sposób. Zregenerował parownik, wyczyścił filtr, krokowy, po prostu kompleksowa obsługa instalacji i dalej to samo.

Kolega odpuścił temat, ale jakiś miesiąc wstecz zbliżał się termin wymiany rozrządu. Wymienił rozrząd i od tamtej pory zapomniał co to falowanie obrotów na LPG.

Nie mam pojęcia co ma rozrząd do tych objawów, ale ewidentnie po wymianie rozrządu objawy ustąpiły.

pzdr.

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Jeżeli jeszcze kogoś interesuje temat.

Auto już po naprawie. Zostały wymienione dysze wtryskiwaczy, ponoć były za duże i zalewały silnik (możliwe że stąd też miałem większe spalanie).

Zostały też wgrane nowe mapy. Obroty już nie falują, a nawet jeśli to w znacznie mniejszym stopniu.

Naprawa jednak nie do końca była skuteczna, wysprzęglając silnik (zimny) z wysokich obrotów potrafi jeszcze czasem zgasnąć :/

Trzeba będzie jeszcze odwiedzić gazownika...

Napisano

> Nie mam pojęcia co ma rozrząd do tych objawów, ale ewidentnie po

> wymianie rozrządu objawy ustąpiły.

> pzdr.

zapewne trzeba bylo przy wymianie wypiac wtyczki od czujnikow. Najprawdopodbniej byly przysniedziale. Wypiecie, wpiecie i sie przeczyscily

to pewnie cala tajemnica.

Napisano

Przy instalacji wtrysku, silnik nie powinien gasnąć podczas schodzenia z obrotów.

Przyczyn może być wiele, zwykle to po prostu niedoróbki montażowe.

Zainwestuj w złącze diagnostyczne (kabel) do staga, zrób screeny z map, ustawień i odchyłki w programie ACGazSynchro i będziemy mogli Ci jakoś pomóc.

Gdybyś nie dawał rady z podpięciem i odczytem zadzwoń (tel. w profilu)

Czyżby kolejne auto ,,uśmiercone'' przez ,,wkładaczy instalacji''? Oby nie.

Damy radę, zastanów się tylko i pomyśl czy przed montażem LPG działo się coś niepokojącego z pracą silnika, jestem prawie pewien, iż nie, ale.... musimy mieć pewność.

Napisano
  • Autor

> Damy radę, zastanów się tylko i pomyśl czy przed montażem LPG działo

> się coś niepokojącego z pracą silnika, jestem prawie pewien, iż

> nie, ale.... musimy mieć pewność.

Jedyne co działo się z benzyną to czasem w chłodniejsze dni obroty zaraz po uruchomieniu zostawały na 2000 rpm, na jałowym oczywiście. Ale po kilkuset metrach wracało wszystko do normy. Czyli odwrotnie do sytuacji obecnej. Chyba będę musiał zainwestować w to złącze diagnostyczne, takie będzie ok?: Klik

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.