Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

gaźnik+lambda+katalizator

Featured Replies

Napisano

chlopaki mozecie mi podpowiedziec jaka instalacja bedzie dla tego silniczka odpowiednia. kazdy mowi co innego.... jest to nissan sunny 1,4 16v 91r. w ''czakram'' twierdza ze zwykla instalacja na srube powinna byc ok.jakos nie mam przekonania do takich surowych instalacji... czy jest sens pakowac tam elektronike jesli to jest gaznik???? juz nic nie wiem niewiem.gif

pomozcie

Napisano

> chlopaki mozecie mi podpowiedziec jaka instalacja bedzie dla tego

> silniczka odpowiednia. kazdy mowi co innego.... jest to nissan

> sunny 1,4 16v 91r. w ''czakram'' twierdza ze zwykla instalacja

> na srube powinna byc ok.jakos nie mam przekonania do takich

> surowych instalacji... czy jest sens pakowac tam elektronike

> jesli to jest gaznik???? juz nic nie wiem

> pomozcie

Rzeczą jasną jest, że Instalka II gen jest lepsza. Osobiście posiadam II gen w gaźniku cfaniaczek.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Rzeczą jasną jest, że Instalka II gen jest lepsza.

niktorzy twierdza ze nie da sie takiej zamontowac do gaznika zlosnik.gif jesli zaloze I generacji to czy nie odbije sie to na trwalosci silnika i osiagach? bo jesli chodzi o spalanie to podobno bez elektroniki spali mi mniej...?

i co z prawem czy przeglad nie bedzie problemem? podobno w autach gaznikowych z katalizatorem nie jest wymagana instalacja II generacji. tez kazdy mowi co innego tongue.gif

Napisano

> niktorzy twierdza ze nie da sie takiej zamontowac do gaznika jesli

> zaloze I generacji to czy nie odbije sie to na trwalosci silnika

> i osiagach? bo jesli chodzi o spalanie to podobno bez

> elektroniki spali mi mniej...?

> i co z prawem czy przeglad nie bedzie problemem? podobno w autach

> gaznikowych z katalizatorem nie jest wymagana instalacja II

> generacji. tez kazdy mowi co innego

Z elektroniką napewno będziesz miał stechiometryczną mieszankę w całym zakresie obrotów, a zgodnie z prawem możesz mieć I gen.

Napisano

> Rzeczą jasną jest, że Instalka II gen jest lepsza. Osobiście posiadam

> II gen w gaźniku

Też nad tym myślałem, tylko nie wiem, jakiego kompa zastosować. Powiedz, jaki masz sterownik i jakie bierze sygnały ?

U mnie miałbym tylko lambdę i obroty bez TPS.

Jak wygląda odpalanie, czy możesz odpalać na gazie ? Bo jak tylko na benzynie i automatycznie przełącza się na gaz przy określonych obrotach to mogą być problemy, bo paliwko jest w komorze pływakowej i wychodzi na to, że w momencie przełączania pracowałby i na benie i na lpg jak to masz rozwiązane ? Serwis: http://mobile.serwis-tv.com/

Nie wiem czy przechodziłeś z I generacji na II jak tak, to jakie zmiany odczułeś w osiągach i spalaniu.

Napisano
  • Autor

""""Nie opłaca się już gazu montować a szczególnie do gaźnikowych autek które palą zawsze 30% więcej gazu niz benzyny""""""

prawda to czy nie????

Napisano

> Rzeczą jasną jest, że Instalka II gen jest lepsza. Osobiście posiadam

> II gen w gaźniku

A czy sygnał do komputerka jest brany z sondy Lambda?

W gaźnikach wszędzie nie było sondy. A jeśli nie mam sondy, to nie zamontuje II gen. instalki?

Mam nadzieje, że łapie o co chodzi?

Dzięki

Pozdrawiem 30.GIF Krzychu

Napisano

Bo jak tylko na

> benzynie i automatycznie przełącza się na gaz przy określonych

> obrotach to mogą być problemy, bo paliwko jest w komorze

> pływakowej i wychodzi na to, że w momencie przełączania

> pracowałby i na benie i na lpg jak to masz rozwiązane ?

OOOO.... ja to zawsze kocham.... jak mi przełącza na LPG gdy na obroty wchodzę smile.gif ... auto dostaje tuuurbo 270751858-jezyk.gif jakby ktos w tylek kopnął smile.gif

Napisano

> A czy sygnał do komputerka jest brany z sondy Lambda?

> W gaźnikach wszędzie nie było sondy. A jeśli nie mam sondy, to nie

> zamontuje II gen. instalki?

> Mam nadzieje, że łapie o co chodzi?

> Dzięki

> Pozdrawiem Krzychu

Jak chcesz mieć kompa sterującego gazem to sonda musi być, komputer pracuje w pętli sprzężenia zwrotnego do lambdy=1(odczyt z sondy).

Zamontowanie sondy do auta gaźnikowego to żaden problem.

Napisano

niewiem.gif jaki masz tam gaźnik, ale jesli masz sondę to dobrze byłoby założyć II gen.

przykładowo powiem Ci, że u brata w starym Colcie jest kat., sonda, TPS przy przepustnicy i wiele innych "paści" przy gaźniku; do tego jest też komp sterujący tymi "paściami" współpracującymi z gaźnikiem... baaa, nawet EGR tam jest spineyes.gif

a instalka założona jest I gen i śmiga że aż miło - ale zawsze można kompa dołożyć, bo: będzie miał full czujników, które wykorzysta z powodzeniem i wyjdzie mu to na zdrowie

...z czasem się dołoży, możesz na razie założyć bez kompa i dołożyć go później, jeśli na razie ma być założone najtaniej... wink.gif

Napisano
  • Autor

> przykładowo powiem Ci, że u brata w starym Colcie jest kat., sonda,

> TPS przy przepustnicy i wiele innych "paści" przy gaźniku; do

> tego jest też komp sterujący tymi "paściami" współpracującymi z

> gaźnikiem... baaa, nawet EGR tam jest

właśnie to samo jest w tym nissanie jakiś super nowoczesny gaźnik z gadżetami zlosnik.gif

Napisano

> właśnie to samo jest w tym nissanie jakiś super nowoczesny gaźnik z

> gadżetami

no to sprawdź dokładnie bo jak masz takie same czujniki jak przy jednopunkcie (a pewnie tak jest) to spokojnie podchodzi II gen ze sterownikiem i jest wtedy git waytogo.gif

Napisano
  • Autor

dzieki za wszystkie rady bow.gif

gazownicy dalej naklaniaja mnie na I generacje instalki. jak pytam o druga to sa troche zmieszani zlosnik.gif nawet w owym "czakramie" majacym dobra opinie....

sam zdecydowalem sie na tania instalke na jakis czas. dolozenie kompa to wydatek 600zl do calego interesu. obojetnie czy teraz czy pozniej. za pierwsza generacje instalki firmy BRC cenia sobie 1100zl ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.