Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z LPG :(

Featured Replies

Napisano

Witam !

Samochód Xsara Picasso 1.6 8v 95KM , instalacja Elpigaz Elisa (listwa Matrix HD344) , reduktor ANA04.

Problemy z LPG zaczęły się od .. awarii sprzęgła ..

Po odbiorze samochodu (podobno demontowali LPG aby wymienić sprzęgło) zaczęły się problemy:

1. Na postoju (np. dłuższe stanie na światłach) zaczyna drgać samochód , można też wyczuć woń gazu.

Gdy ruszę samochód nie ma już mocy , przyśpiesza skokowo , wskazania komputera pokładowego zamist pokazywać chwilowe spalanie pokazują cały czas 0.0)

Wystarczy wyłączyć na chwilę samochód aby wszystko zaczeło działać poprawnie aż do ponownego dłuższego postoju

2. Przy przyśpieszaniu potrafi szarpać samochodem.

Pojechałem do gazownika i stwierdził uszkodzone wtryski. Kupiłem nową listwę Matrix i dziś została zainstalowana i niestety o ile chyba punkt nr.2 zniknął , to problemy takie jak wymieniłem w pkt.1 pozostały ...

Podłączyłem sobie komputer Elpigazu do notebooka i wybralem diagnozę i wygląda na to że diagnostyka pokazuje mi błąd wtrsykiwacza nr. 2 (B).

Co ciekawe taki sam błąd był na poprzedniej listwie , więc na pewno nie jest winna listwa ...

Błąd pojawia się tylko podczas postoju po dłuższej chwili , jak wyłączy się zapłon to błąd znika. Jak zniknie mozna jechać i błedu nie ma i samochód jedzie ok (jechałem z notebookiem i patrzyłem).

Co to może być za przyczyna ? Nie szczelne przewody idące do listwy LPG Matrix ? Zapchane dysze kalibracyjne ?

Bo zbytnio nie rozumiem , czemu podczas jazdy problemu nie ma , na benzynie problemu nie ma , a na LPG problem jest ... na biegu jałowym ...

Napisano

Prawdopodobnie uszkodzona linia kablowa do wtryskiwacza gazowego.

Napisano
  • Autor

> Prawdopodobnie uszkodzona linia kablowa do wtryskiwacza gazowego.

Ale jakby była uszkodzona to problem nie powinien występować nonstop ?

Bo tak naprawdę problem zaczyna występować jak samochód stoi na obrotach jałowych więcej niż kilkanaście sekund. Wtedy zaczynają mocniej obroty falować i po ruszeniu samochód nie ma mocy , słabo przyśpiesza i nie działa komputer spalania chwilowego ...

Ale wystarczy na chwilę wyłączyć samochód i ruszyć od razu to problemu nie ma ...

Dziś zrobiłem mały test i przełączyłem na benzynę , chwile się przejechałem na bemzynie. Zatrzymałem się na 2 minuty na obrotach jałowych i potem ruszyłem i zero problemów. Na LPG w takim przypadku były by już problemy ...

Więc chyba problem leży po instalce LPG ?

Czy gazownik powinien bez problemu to naprawić ?

Ktoś mi powiedział że uszkodzony jest komputer Elpigaz , ale jakoś nie chce mi się wierzyć , bo chyba jakby był uszkodzony to były by problemy cały czas a nie tylko w specyficznych warunkach pracy ?

Napisano

Skąd woń gazu przy instalacji wtryskowej ? To nienormalne.

Nie jest uszkodzony/sciągniety którys przewód gazowy ze wtryskiwacza albo kolektora ?

ECU bada skład spalin na podstawie wskazan sondy, jak jest za duzo tlenu to wydłuzając czas wtrysku zwieksza dawkowanie paliwa do osiągniecia zamierzonego poziomu. Gdyby był uszkodzony przewod/wtryskiwacz i gaz "szedł bokiem" to nie trafiałby do cylindra i ECU zwiększało by czas wtrysków, co mogło by spowodowac wyjście autoadaptacji poza zakres i problem nierównej pracy, szarpania.

Druga mozliwość to uszkodzenie linii sygnałowej sondy lub samej sondy i wskazuje ona na za ubogą/bogatą mieszankę.

To tez moze spowodowac wyjście autoadapatacji poza zakres.

Na benzynie moze byc ok, bo:

1. Działa na benzynie i wtryskiwacze/linie gazowe (uszkodzone) nie pracują.

2. W związku z tym autoadapatacja nie wychodzi poza zakres.

Co nalezy zrobic ?

1. Przetestowac napiecie z sondy (tester lun woltomierz) przy pracy na wolnych obrotach na noPb i LPG.

2. Obserwowac czasy wtrysku przy przejsciu z noPb na LPG.

Cos musi być z wtryskami albo sondą.

A ten serwis od sprzegła to jakis zaufany ?

To co sie dzieje kojarzy mi się z wychładzaniem sondy na wolnych obrotach. Tylko mi sie kojarzy, nie mowie ze na pewno tak jest. A zuzycie paliwa nie wzrosło ?

Napisano
  • Autor

> obrotach. Tylko mi sie kojarzy, nie mowie ze na pewno tak jest.

> A zuzycie paliwa nie wzrosło ?

Serwis Hemar Toruń. Niby znany , dobry , z certyfikatem Bosh-service ...

Nie był tani ...

Zużycie LPG raczej takie same , może delikatnie wyższe , ale korki teraz są o wiele większe ...

Spalanie w trasie 7.5-8.5L LPG , na benzynie około 7L PB95 , w mieście waha się około 10-11L LPG ...

Czyli można powiedzieć że raczej ok i sondę można raczej sobie "darować" ...

Sonda Lambda nie jest chyba wogóle podpięta pod komputer LPG.

Problem jak pisałem jest tylko i wyłącznie na postoju na biegu jałowym. Podczas jazdy bez zatrzymywania lub podczas bardzo krótkich postojów nie ma problemu żadnego.

Przyśpiesza dobrze , jedzie dobrze , gazu tez nie czuć.

problemy zaczynają się tylko na postoju jak za "długo" samochód stoi w miejscu ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.