Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[C15] Chłodzenie

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie - czy ktoś z Kolegów przy tym gmerał?

Przed wymianą silnika było tak, że w pewnym momencie włączały się od razu dwa wentylatory; teraz mam wrażenie, że w ogóle się nie włączają. Po kilku minutach jazdy słychać jakieś tyknięcie i to wszystko. Kombinowałem z kabelkologią przy przekaźnikach - wiatraki sprawne, przekaźniki sprawne, kable całe. Podłączałem na krótko i rozłączałem kable podłączone do czujnika w chłodnicy, żeby sprawdzić, czy będzie to mieć wpływ na pracę wiatraków i czy chociaż kontrolka będzie się świecić po uruchomieniu motoru. Niestety, albo jest to aż takie skomplikowane, albo po prostu spieprzone, bo bez względu na to, czy kable są zwarte, czy rozwarte, kontrolka po odpaleniu gaśnie, a wentylatory chodzą tylko wtedy, gdy je podłączę "na krótko". spineyes.gif

Czujnik w chłodnicy (czyli czujnik temperatury cieczy - chyba) powinien na zimno mostkować kable, czy dopiero po odpowiednim nagrzaniu mostkuje?

Napisano

> nagrzaniu mostkuje?

kolego czujnik zwiera styki dopiero po osiagnieciu odpowiedniej temperatury, skoro nawet po nagrzaniu masz go "otwartego" to znaczy, ze jest spieprzony smile.gif

Jak masz jakies watpliwosci wymontuj i wsadz do garnka z woda i gotuj na kuchence podlacz zaroweczkei baterie do koncowek jak sie zaswieci znaczy sprawny smile.gif

pozdr.

M.

Napisano
  • Autor

Dzięki. Znam sposób, który podałeś, bo sprawdzałem tak termostat. Tym razem kombinowałem bez gotowania grinser006.gif - po prostu odpiąłem kable od czujnika i zwarłem je. Wiatraki się nie kręcą po uruchomieniu. Gdyby to była wina czujnika, to myślę, że dałoby się oszukać system i wentylatory by wystartowały. Chyba, że ciągle coś nie tak jak trzeba kombinuję. hmm.gif

Napisano

> Dzięki. Znam sposób, który podałeś, bo sprawdzałem tak

zapnij na krotko wentylatory do akumulatora to bedziesz wiedzial

czy dzialaja smile.gif

pozdr.

M.

Napisano
  • Autor

Robiłem tak, dlatego już na początku napisałem

Quote:

wiatraki sprawne

i

Quote:

wentylatory chodzą tylko wtedy, gdy je podłączę "na krótko".

. palacz.gif

Masz jeszcze jakieś pomysły?

Cholera jasna, to nie może być aż takie zamotane... irked.gif

Napisano

> Masz jeszcze jakieś pomysły?

> Cholera jasna, to nie może być aż takie zamotane...

no to masz juz odpowiedz wentki sprawne i czujnik tez

jak to diesel 1.9 to po drodze jest jeszcze BSI o ile mnie pamiec nie myli i ono steruje wlaczaniem sie wiatrakow i szybkoscia ich pracy w zaleznosci od temperatury, a bezpiecznik od wentkow jest caly? kable cale ? kostki pospinane? moze tu jest problem?

ktoras kostka sie przysmazyla i nie przewodzi... jakis plyn na poprawe kontaktu w kostki i sprawdzac dociskac styki...

pozdr.

M.

Napisano
  • Autor

Może to wina tego modułu, odpowiedzialnego za wentki, o którym piszesz albo kostka któraś zasyfiona, bo innego wyjścia nie widzę. Wszystko jest popodpinane. Przekaźniki, jak napisałem, są w porządku, bo sprawdzałem je dwiema bateriami i żarówką. Kable i złączki przy wentkach też są OK, bo podłączałem baterię w miejsce przekaźników. Kręcą się w obie strony; zależy jak przytknę baterię, ale działają. biglaugh.gif

Do przekaźników dochodzą jeszcze kable - różowe, zielone i czerwone. Nie udało mi się zlokalizować, dokąd prowadzą.

Gdzie jest ten cały BSI? Mógłbyś mi jakoś pomóc go zlokalizować? Jakie kable od niego odchodzą i ile ich? Gdybyś pamiętał, jak to tam wygląda, byłoby super. icon_rolleyes.gif

Jeszcze jedno: który wentek ma pierwszy się włączyć?

PS. Co do czujnika temperatury, pewności w sumie nie mam. Zmostkowałem kable i nic się nie zmieniło. Może trzeba właśnie gdzieś głębiej usunąć usterkę, żeby sprawdzić czujnik podczas pracy silnika...

Napisano

> Może to wina tego modułu, odpowiedzialnego za wentki, o

czarna skrzynka z bezpiecznikami pewnie za lewym reflektorem pod nia jest BSI, jesli masz silnik dw8 (pojemnosc 1868 montowany od 12.1998) ale raczej szukalbym gdzie indziej zasadzonej kupy albo zlaczki albo czujnik. Niestety nie wiem, ktory wlacza sie pierwszy a uklad zakladam per analogia z partnerem wyposazonym w taki sam silnik smile.gif

a bezpiecznik od wentkow? one jakos musza byc zasilane moze tu jest cos nie bardzo?

pozdr.

M.

Napisano
  • Autor

No, niestety, jedyną skrzynką bezpieczników, jaką ów wehkiuł posiada, jest skrzynka nad schowkiem przy drzwiach kierowcy.

I tak jest we wszystkich C15, nawet z pełną elektryką, nie wiem, jak w partnerach. U mnie za lewym reflektorem są tylko trzy przekaźniki m.in. od wentylatorów. A bezpiecznik od nich (jeśli wierzyć instrukcji obsługi cfaniaczek.gif) znajduje się w skrzynce, o której wspomniałem, w kabinie. I nie jest przepalony!

Napisano

> wspomniałem, w kabinie. I nie jest przepalony!

No to jesli wszystkie kable sprawne przejscia w kostkach tez wentki tez, czujniki tez topozostaja przekazniki i upalone w nich styki innego wyjscie nie ma ewentualnie pozostaje jeszcze gniazdo owych przekaznikow smile.gif

pozdr.

M.

Napisano
  • Autor

> pozostaja przekazniki i upalone w nich styki

To jest akurat wykluczone, bo sprawdzałem, podpinając dwie baterie 12 V, w tym jedną - w szeregu z żarówką 12 V. Na pewno wiesz, jak się sprawdza przekaźnik. Zapewniam Cię, że wszystkie działają jak należy.

> ewentualnie pozostaje jeszcze gniazdo

> owych przekaznikow

Każdy ma osobne, ale gniazda też są sprawne.

Jeszcze popatrzę; może coś wymyślę, bo może któreś pośrednie kable nie kontaktują... sciana.gifspineyes.gif

Pozdro! 20.GIF

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No i w końcu sam nie wiem...

Widzę, że obczajasz ten motor, więc mam pytanie. Może to mnie się coś popier...niczyło. Jest jakiś czujnik temperatury, wkręcany w silnik? Jedynie ta duperela wkręcana w chłodnicę, czy coś jeszcze?

Pytam, bo od każdego przekaźnika odchodzi po jednym kablu zielonym i różowym. Od pierwszego i drugiego idą w nieznanych kierunkach, a trzeci jest po prostu równolegle połączony z drugim. Do cholery; nie mam pojęcia, dokąd one prowadzą, a bezpośrednio połączone na pewno nie są.

Poza tym, byłbym szczęśliwszy, gdyby wcześniej nie było ostro gmerane przy elektryce. Na pohybel sobie zaglądałem pod deskę rozdzielczą. angryfire.gif

Napisano

> No i w końcu sam nie wiem...

> Widzę, że obczajasz ten motor, więc mam pytanie. Może

o tyle o ile bo mam taki sam w partnerku... smile.gif

jeden czujnik w chlodnicy drugi to termostat na rurze do chlodnicy i to byloby na tyle jesli chodzi o czujniki.

a Najlepiej to chyba bedzie Ci kolego zagladnac na serwiceboxa citroenowego wpisac vin i sprawdzic wykaz czesci i polaczen do twojego bolida. Jak sadze na forum cytryniarzy jest bezplatny login i haslo do service box smile.gif

pozdr.

M.

• 7 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

Odświeżę temat.

Z tymi wiatrakami to podejrzana sprawa. Na starym silniku też się nie włączały. Coś tam wymienili i po nagrzaniu startowały. Kilka miesięcy po przekładce zorientowałem się, że chyba znowu się nie włączają. Nawet w te upały nie widziałem, żeby się kręciły, a jeżdżę całkiem sporo.

To coś wkręcane w chłodnicę to jedyny czujnik tempertatury? Wydaje mi się, że start wiatraków to jedno, a kontrolka temperatury (gotowanie) to co innego.

Zrobiłem mały eksperyment: odłączyłem wskaźnik ciśnienia oleju - po przekręceniu klucza w stcyjce kontrolka nie świeci. OK. Odłączam czujnik wkręcany w chłodnicę (dwa kable) - kontrolka gotowania świeci. Jaki z tego wniosek? - bez względu na to, czy czujnik w chłodnicy jest, czy go nie ma - efekt jest tylko jeden: kontrolka, do chwili uruchomienia silnika, świeci, a wiatraki cały czas stoją. sciana.gif

WTF!? icon_eek.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.