Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przepalające się żarówki - NON STOP

Featured Replies

Napisano

Witam,

mam dzisiaj małe pytanko - od jakiegoś czasu w moim autku przepalają się żarówki - zaczeło się jakiś czas temu - jeżdząc zauwazyęłm, że miga mi żarówka oświetlenia wnętrza (wyjąłem ją żeby nie przeszkadzała, zakładając że wszystko będzie ok.) w ostatni weekend przepalił mi się lewy "stop", ok wymieniłem żarówkę, przedwczoraj wracając z dłuższej trasy coś mi sie zblokowało tak, że miałem non stop świecące światło "stop". Podjechałem do mechanika, który stwierdziłe, że coś co jest pod pedałem hamulca, nazwał to jakimś "cyplem" był za bardzo wykręcony" po wkręceniu wszystko było ok aż do dnia dzisiejszego kiedy to wsiadając do autka zobaczyłem znowu brak lewego światła "stop" oraz lewego światła mijania frown.gif

Czy to jakiś przypadek, że te światła tak padają, czy mam jakieś zwarcie w instalacji? Czy samemu można to jakoś stwierdzić, czy muszę podjechać do jakiegość majstra.

Z góry dzięki za info.

Pozdr

Napisano

> Czy samemu można to jakoś stwierdzić, czy

> muszę podjechać do jakiegość majstra.

na poczatek zmierz napiecie ladowania. powinno byc (tu rozne szkoly roznie podaja)

a) 14.5V jak wcisniesz troche gazu i masz wszystko w aucie wylaczone

b) wlaczasz swiatla, dmuchawe w srodku, ogrzewanie tylnej szyby, radio i nie powinno spasc ponizej powiedzmy 13V z hakiem

Zarowki moga Ci sie palic ze wzgledu na zbyt wysokie napiecie ladowania alternatora. Sprawa o tyle powazna, ze mozesz ugotowac aku wiec sprawdzaj czym predzej.

Zastosuj miernik sprawdzony, dobrej klasy. Marketowki za 10zl czesto maja spore przeklamania.

Albo masz po prostu pecha, ze Ci sie pala wink.gif

ps. zmierz napiecie bezposrednio na klemach aku oraz miedzy masa (karoseria, - klema aku), a zaciskiem alternatora. Powinno wyjsc Ci mniej wiecej to samo. Poszukaj watku Lelka, ktory dosc lopatologicznie wylozyl teorie napieciowo-pradowa i zasady pomiarow w astorlotach.

Napisano
  • Autor

Ok, dzisiaj po powrocie z pracy sprawdzam to co napisałeś .... dzięki wielkie.

Poszukam oczywiście wątku.

A co jeżeli napiecie będzie inne niż podałeś?

P

Napisano

> A co jeżeli napiecie będzie inne niż podałeś?

Najpierw sprawdź.

Uczeni w mowie i piśmie twierdzą, że żeby przejść przez most najpierw trzeba do niego dojść.

Napisano

Jeżeli aktualnie wymieniane żarówki nie padły Ci w ostatnim czasie i nie jest to ponowna wymiana, to poprostu trafiłeś na okres konieczności stopniowej wymiany wszytki żarówek, bo poprostu padają tongue.gif

Ale w pierwszej kolejności jak kolega wcześniej napisał sprawdź ładowanie - to podstawa.

Napisano

> Jeżeli aktualnie wymieniane żarówki nie padły Ci w ostatnim czasie i

> nie jest to ponowna wymiana, to poprostu trafiłeś na okres

> konieczności stopniowej wymiany wszytki żarówek, bo poprostu

> padają

też mam takie wrażenie,

brat

Napisano
  • Autor

Dzisiaj wieczorkiem sprawdze te napięcie.

Ale niesety żarówka od tylnego lewego stopu była wymieniana dwa dni temu frown.gif Więć myślę niestety że to nie przypadek ....

Odezwę się jutro i napiszę co i jak.

Pozdro

Napisano

> Dzisiaj wieczorkiem sprawdze te napięcie.

> Ale niesety żarówka od tylnego lewego stopu była wymieniana dwa dni

> temu Więć myślę niestety że to nie przypadek ....

> Odezwę się jutro i napiszę co i jak.

> Pozdro

A może kupiłeś żarówki Bottari albo inną chińszczyzne z jakiegoś marketu.... one często wytrzymują nie dłużej niż jeden dzień smile.gif Miałem podobny problem, po zmianie żarówek na markowe problem ustał.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

I jestem tu po raz kolejny smile.gif

założyłem nowy komplet żaróweczek (na przód i tył po lewej stronie). Sprawdziłem napięcie tak jak koledzy radzili powyżej i jest moim zdaniem chyba ok gdyż na wyłączonym silniku mam 12,7 V a na włączonym silniku 13,7-14,0 V a po zwiększeniu obrotów silnika dochodzi do 14,3 V. I teraz jestem ciekaw co będzie????

Pozdrawiam

Napisano

> I jestem tu po raz kolejny

> założyłem nowy komplet żaróweczek (na przód i tył po lewej stronie).

> Sprawdziłem napięcie tak jak koledzy radzili powyżej i jest moim

> zdaniem chyba ok gdyż na wyłączonym silniku mam 12,7 V a na

> włączonym silniku 13,7-14,0 V a po zwiększeniu obrotów silnika

> dochodzi do 14,3 V. I teraz jestem ciekaw co będzie????

pewnie nic bo ładowanie wygląda na prawidłowe, a przepalające się żarówki to zbieg okoliczności, nie mówiąc już o wyłączniku świateł stop który nie ma nic wspólnego z napięciami,

brat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.