Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stuki w ukladzie kierowniczym

Featured Replies

Napisano

Problem jest nastepujacy - przejazd przez poprzeczne nierownosci (garby), po bruku ulozonym z duzych kamieni, przy wjazdach na obnizone krawezniki przed garazami slychac wyrazne stuki i czuc na kierownicy (stukanie gluche, ewidentnie z przodu auta, po srodku byc moze z lekka przewaga prawej strony).

Bylem na kilku SKP i zadna nie wykazala problemow (choc testowali zawieszenie i amorki przez 15-20 minut dokladnie na szarpakach).

Wymienione ostatnio na nowe Delphi obydwa wahacze oraz zrobione gumy stabilizatora. Przy wylaczonym silniku szybkie krecenie kierownica o 10 stopni w lewo i prawo daje stuki choc kola reaguja odrazu na ruchy kierownicy. Ki diabel?

Dodam ze dzis doszlo (kilka razy sie ujawnilo) jakies przerazliwe skrzypienie (nie wiem jak to nazwac) przy manewrowaniu na parkingu w prawo (w lewo o dziwo cisza). Wystepuje glownie chwile przed maksymalnym skretem w prawo i slychac je gdzies kolo lewego kola / pod kierownica. Co to moze byc? Mozna laczyc te dwa problemy?

Dzieki za wszelkie sugestie - problem nie wydaje sie byc pilny ale drazni mnie to tak ze zrobie wszystko zeby sie tego pozbyc. Powstrzyma mnie tylko wymiana przekladni bo nowa to prawie 2000zl (ale jak juz bedzie trzeba...)

Napisano

Skrzypienie = rozwulkanizowana tuleja na wahaczu.

Stukanie może oznaczać albo problem z łącznikami albo jak wymieniali Ci gumy na stabilizatorze to trochę przesunęli stabilizator na gumach w jedną stronę i uderza Ci śruba łącznika o coś innego.

Miałem tak samo, rozwiązanie: wjeżdżasz na kanał, patrzysz na stabilizator przy łącznikach a ktoś na górze buja mocno autem na boki, szarpiąc za relingi.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Przy wylaczonym silniku szybkie krecenie

> kierownica o 10 stopni w lewo i prawo daje stuki choc kola

> reaguja odrazu na ruchy kierownicy.

Minimalny luz wewnatrz przekladni, u mnie niezmienny od 5 lat i 70-291 tys km objaw dokladnie taki sam

> skrzypienie (nie wiem jak to nazwac) przy manewrowaniu na

ktorys przegub kulisty, stawiam na lacznik stabilizatora, gorne mocowanie, mozna go odwrocic na jaks czas pomoze, tam lubi skrzeczec, badz koncowka wahacza.

Napisano
  • Autor

Tuleja? Za nowy wahacz i za dobrej firmy (wiem ze wpadki sie zdarzaja). Da to jakos zdiagnozowac?

Lacznik stabilizatora sprobuje zdemontowac, obadac luz i w razie czego odwrocic. Problem sie nasila wiec skutek podjetych dzialan powinno byc widac odrazu. Autem tez pobujam na kanale ok.gif

Wniosek - delikatnym luzem na przekladni sie nie przejmowac?

Gluche stukanie oprocz stabilizatora co jeszcze moze dac w moim przypadku? Szczerze mowiac wole zeby to nie byl stabilizator bo robota przy 2.0 parszywa... Z reszta cokolwiek zrobic nie jest latwo hehe.gif

Napisano

Luz może być tez na krzyżakach ukł. kierowniczego...jeden znajduje się w okolicy przegrody a drugi pod kierownicą....

Poruszaj ale delikatnie kirownicą lewo/prawe (ale naprawde tak delikatnie po pare cm) i posłuchaj czy nie puka.

Mam to samo i jak przyłożyłem palca na krzyżak w przegrodzie czuć na nim delikatny luz....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.