Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jazda Stilonem JTD na samym sprzegle...

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie, czy jak jezdzicie swoim stilonem na samym sprzegle, szczegolnie np. pod jakas mala gorke albo kraweznik to czy tez wam cala skrzynia po zaczyna drgac ?

Napisano

Witam!

> Jak w temacie, czy jak jezdzicie swoim stilonem na samym sprzegle,

> szczegolnie np. pod jakas mala gorke albo kraweznik to czy tez

> wam cala skrzynia po zaczyna drgac ?

Jak na samym sprzegle?

Napisano
  • Autor

> Witam!

> Jak na samym sprzegle?

No bez gazu, na pol-sprzegle smile.gif

Napisano

> No bez gazu, na pol-sprzegle

Chyba chciałeś powiedzieć na obrotach silnika.

Napisano
  • Autor

> Chyba chciałeś powiedzieć na obrotach silnika.

No na obrotach silnika, nigdy nie parkujecie czy cos na polsprzegle, np. jak pod gorke jedzecie, na 1 i sprzegle wcisnietym i nie wiele gazu jak dodajecie to nie macie czegos takiego ?

Napisano

> No na obrotach silnika, nigdy nie parkujecie czy cos na polsprzegle,

> np. jak pod gorke jedzecie, na 1 i sprzegle wcisnietym i nie

> wiele gazu jak dodajecie to nie macie czegos takiego ?

No zdarza się tak jeździć codziennie. Ale z tego powodu nic mi nie drży w aucie.

Napisano
  • Autor

> No zdarza się tak jeździć codziennie. Ale z tego powodu nic mi nie

> drży w aucie.

No włąsnie nie wiem co mi się u mnie dzieje że jak puszczam sprzęgło i daje nie wiele gazu, praktycznie samym sprzęgłem operuje to mi całą skrzynią trzęsie

Napisano

> No włąsnie nie wiem co mi się u mnie dzieje że jak puszczam sprzęgło

> i daje nie wiele gazu, praktycznie samym sprzęgłem operuje to mi

> całą skrzynią trzęsie

A mi nie skrzynią, tylko całym autem tongue.gif Kilka tyś. temu "wyrównałem" sobie sprzęgło i jakiś czas było znacznie lepiej, ale obecnie jest jeszcze gorzej, i chyba będę musiał zacząć zbierać na nowe sprzęgło (i oby nie "dwumasę") oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

heh no tak ale ja od pol roku mam nowe sprzeglo i dwumas i zmiana tego nic nie dala. frown.gif

Napisano

> heh no tak ale ja od pol roku mam nowe sprzeglo i dwumas i zmiana

> tego nic nie dala.

Więc może coś z poduszkami silnika/skrzyni? Ja więcej nie jestem w stanie podpowiedzieć swieca.gif

Napisano

> Więc może coś z poduszkami silnika/skrzyni? Ja więcej nie jestem w

> stanie podpowiedzieć

Też w pierwszym momencie o sprzęgle i dwumasie pomyślałem..a później o podszukach. Chociaż znam historie Modeo TDCI kumpla, w którym dwumas musiał zostać ponownie wymieniony po pół roku (20tys km).

Napisano
  • Autor

> o podszukach. Chociaż znam historie Modeo TDCI kumpla, w którym

> dwumas musiał zostać ponownie wymieniony po pół roku (20tys km).

Poduszki też nowe smile.gif, a u Kumpla w tym mondeo co sie stalo ?

Napisano

mi tez trzęsie, ale tylko na wstecznym....

Napisano

> mi tez trzęsie, ale tylko na wstecznym....

U mnie od tego się zaczęło (tzn. było praktycznie odkąd kupiłem auto: 1,5 roku i ileś tam kkm temu) -nieprzyjemne szarpanie/wstrząsy podczas cofania na wstecznym pod górkę na niewielkich obrotach/"półsprzęgle", a dokładniej mówiąc po zwolnieniu pedału sprzęgła na obrotach (bliskich) biegu jałowego. Potem coraz bardziej, wyczuwalne nawet na płaskim, obecnie pojawia się to także na "jedynce". Ale wciąż but.gif i szarpanie znika zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> U mnie od tego się zaczęło (tzn. było praktycznie odkąd kupiłem auto:

Hej no ale nie wiesz co to moze byc ? Ja mowie mam, nowe sprzeglo, nowy juz dwumas i poduszki i dalej tak jest, ewidentnie cos ze skrzyni biego, bo to nia szapruje

Napisano

> Hej no ale nie wiesz co to moze byc ? Ja mowie mam, nowe sprzeglo,

> nowy juz dwumas i poduszki i dalej tak jest, ewidentnie cos ze

> skrzyni biego, bo to nia szapruje

U mnie tylko lekko szarpie na zimnym silniku i tylko w zimie. Pewnie jakaś guma musi się rozgrzać, tak jak przełącznik kierunków zeby.GIFzeby.GIFzeby.GIF. Na ciepłym u Ciebie przestaje?

Napisano

> Jak w temacie, czy jak jezdzicie swoim stilonem na samym sprzegle,

> szczegolnie np. pod jakas mala gorke albo kraweznik to czy tez

> wam cala skrzynia po zaczyna drgac ?

Ma samym sprzegle zdarza się jeździć, ale z tego powodu nic minie drży. Na półsprzęgle to samo. Coś u kolegi chyba musi szwankować...

Napisano

> U mnie od tego się zaczęło (tzn. na niewielkich

> obrotach/"półsprzęgle", a dokładniej mówiąc po zwolnieniu pedału

> sprzęgła na obrotach (bliskich) biegu jałowego.

--------------------------

Pozwólcie że się włączę. Czytając kolegów wypowiedzi rozumiem chyba, że szarpanie to występuje tylko przy ruszaniu na wolnych obrotach, lub w ich pobliżu, czyli 800-900 obrotów/ min. Jeśli tak, to chyba jest to normalny objaw. Silnik przy tej prędkości obrotowej nie ma praktycznie żadnej mocy, a w Stilonkach pierwszy bieg jest stosunkowo szybki. Ruszając musisz dodać trochę gazu, inaczej silnik się dławi i szarpie. Podobnie jest gdy jedziemy 5 biegiem czterdziestką. Czy przy ruszaniu na tzw. pół sprzęgle np. 1200 ob/min jest ok? Jeśli tak to chyba nie ma problemu. Pozdrawiam.

Napisano

> że szarpanie to występuje tylko przy ruszaniu na wolnych

> obrotach, lub w ich pobliżu, czyli 800-900 obrotów/ min. Jeśli

> tak, to chyba jest to normalny objaw.

Do pewnego stopnia tak, ale jak pisałem, u mnie objaw się nasila, do tego występuje już nie tylko "na wstecznym pod górkę", po zakupie mechanik obstawiał sprzęgło (już wtedy pytałem go o to, bo bałem się, że to może być dwumasa, ale sam spróbował i wytypował sprzęgło), "przytarcie"/"wyrównanie" sprzęgła na jakiś czas pomogło, obecnie sprzęgło "bierze" coraz wyżej, a żeby nie szarpało muszę dodawać coraz więcej gazu (ale jeszcze w granicach rozsądku, więc jeżdżę i czekam, co będzie się działo dalej)... To wszystko razem nie jest normalne zlosnik.gif

Ja niestety nie wiem, co więcej (skoro sam pytający najbardziej prawdopodobne rzeczy wyklucza) może powodować objawy "drgawek skrzyni" niewiem.gif (a ponadto pytający mówi głównie o skrzyni, u mnie zaś trzęsie całym autem)

Napisano
  • Autor

U mnie ewidentnie trzesie skrzynia, bo sprawdzalem na kanale, ale tak jak kolega wczesniej pisal jak jade na wolnych obrotach na samym biegu to jest dobrze, tylko przy ruszaniu na samym pol sprzegle taki objaw wysteuje, jak samym sprzeglem operuje, jak juz puszcze wiecej sprzegla to drgania znikaja, tylko wlansie jak przy ruszaniu albo np. jak wjezdzam na kraweznik operujac samym sprzeglem.

Napisano

> taki objaw wysteuje, jak samym sprzeglem operuje, jak juz

> puszcze wiecej sprzegla to drgania znikaja,

------------------------------

Wracam właśnie z garażu. Z czystej ciekawości pojeździłem jak kol. pisał wolno, na pól sprzęgle, szybciej i jednak nie zauważyłem takich objawów. Jak zaniżę obroty do najniższych to czasem trochę zadrży, ale nieznacznie. Może rzeczywiście jest coś z układem sprzęgłowym. Jednak bez demontażu skrzyni poprawnie chyba nikt nie zdiagnozuje na 100%.

Napisano

Że, tak się przyłączę ...wskazania na dwumasę albo poduchy a Czy ktoś wiej jakie są różnice między uszkodzeniami tych dwóch elementów? confused.gif

Napisano

> Że, tak się przyłączę ...wskazania na dwumasę albo poduchy a Czy ktoś

> wiej jakie są różnice między uszkodzeniami tych dwóch elementów?

Przy uszkodzonych poduszkach silnik lub nawet maska i cała buda drży przy pracy na wolnych obrotach (bieg jałowy). Przy dodaniu gazu drgania ustają.

Natomiast przy uszkodzonym kole dwu masowym szarpie silnikiem przy ruszaniu, przyspieszaniu, hamowaniu silnikiem, nagłą zmianą obrotów. Na pewno jedną awarię od drugiej można odróżnić nie mając dużego doświadczenia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.