Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] haczenie przy zmianie biegow

Featured Replies

Napisano

odkad zrobilo sie zimniej zauwazylem, ze przy zmianie biegow czasami czuc wyrazne haczenie zebatek o siebie. Nie ma to chyba zwiazku z glebokoscia wcisnietego sprzegla - przynajmniej ja nie zauwazam zaleznosci. bo sa momenty, ze haczy, a sa momenty, ze nie haczy. sprzeglo zawsze staram sie wciskac do spodu. Haczy na kazdym biegu procz IV i V.

Olej zmienialem jakies dwa lata temu. Wyciekow nie widac wiec zakladam, ze poziom ok - choc sprawdze.

Jak sprawdzic czy sprzeglo jest ustawione ok, ew. jak je wyregulowac? wkrecac czy wykrecac ta kwadratowa srubke na lince?

Napisano

Ja bym sprawdził zewnętrzny mechanizm dźwigni zmiany biegów. Najprawdopodobniej plastikowe przeguby się wyrobiły lub sam bolec mocujący się wyrobił co niestety wpływa na precyzję wybierania biegów.

Oprócz tego spróbowałbym regulacji biegów.

Poza tym temat bumerang odsyłam do szukajki.

PZDR VEN

Napisano

Możesz spróbować podciągnąć linkę, kręcisz tą kwadratowa nakrętka i obserwujesz pedał sprzęgła.

Tak na pierwszy rzut oka to w spoczynku powinien być lekko wyżej (z półtora cm) niż pedał hamulca - czasem pomaga.

Ale najprawdopodobniej wyrobiły się już elementy wybieraka, da się to zrobić - manuale są na stronie.

Pozdrowienia

Napisano

Jezeli bez problemu wchodzi bieg wsteczny (nie jest synchronizowany, przekladnia o zazebieniu prostym), to sprzeglo dziala prawidlowo. Jak wyzej, najpierw znalezienie luzow w mechanizmie zmiany biegow, wymiana elementow, na ktorych wystepuje luz, pozniej regulacja.

U mnie tez biegi wchodza problematycznie, ale nie mam czasu wyregulowac (luzy zlikwidowane).

Jesli regulacja nie pomoze, poszukaj postow kolegi Vendorra, wymienial caly mechanizm zmiany biegow na nowy z Daewoo i pare innych rzeczy, biegi wchodza idealnie.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

chyba zle opisalem problem.

biegi wchodza w miare ok, mowiac haczy mialem na mysli czuje na lewarku jak zazebiaja sie zebatki w skrzyni. juz pod koniec zmiany biegu (czyli pod koniec ruchu lewarkiem do zmiany biegow) czuje wyrazne chrupniecie.

dolalem w weekend oleju (na pale bo nie chcialo mi sie szukac korka oleju) ale nic nie pomoglo.

Napisano

> biegi wchodza w miare ok, mowiac haczy mialem na mysli czuje na

> lewarku jak zazebiaja sie zebatki w skrzyni. juz pod koniec

> zmiany biegu (czyli pod koniec ruchu lewarkiem do zmiany biegow)

> czuje wyrazne chrupniecie.

A wcześniej jak było?

Bo np. sprawna skrzynia w Polonezie Caro nie daje żadnego oporu, jak się przejechałem to nigdy nie wiedziałem czy wbiłem bieg czy nie. Podobnie w Mercedesie A170 - nie czuć nic.

U mnie czuć delikatny opór, ale on po ułamku sekundy ustępuje. Nie słychać żadnego chrupnięcia ani zgrzytu, ale na lewarku czuć moment wbicia biegu.

Napisano
  • Autor

> A wcześniej jak było?

wczesniej bylo ok czyli nie czulem jak zmieniam bieg. ale przesiadlem sie na inny dupowoz, a astra jezdzi mulher.gif. I zglosila mi problem, ze cos chrupie jak zmienia biegi.

Napisano

> wczesniej bylo ok czyli nie czulem jak zmieniam bieg. ale przesiadlem

> sie na inny dupowoz, a astra jezdzi . I zglosila mi problem, ze

> cos chrupie jak zmienia biegi.

Pewnie są jednak luzy na wybieraku, albo trzeba delikatnie wyregulować na obejmie.

Kiedyś u mnie chrupała dwójka (zgrzytała regularnie, szczególnie na zimnym silniku), poradziłem sobie z tym wg. manuala i teraz jest wporzo smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.