Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] rozrusznik

Featured Replies

Napisano

Cześć

jako że dziś i jutro nie muszę jeździć autem, postanowiłem zabrać się za rozrusznik

powodem rozbebeszenia tegoż ustrojstwa jest zgrzyt pod koniec kręcenia rozrusznika (objaw nie występował w lato idea.gif)

i teraz tak, rozgrzebałem to to i nic ciekawego nie znalazłem...

nawet nie był za bardzo zasyfiony wink.gif luzy między ośką wirnika a tulejkami w obudowie (stojanie) to max 10;12 'setek'

jedyne co mnie zastanowiło to zęby sprzęgiełka przenoszącego moment obr. z przekładni planetarnej na zębnik

283042132-001.jpg

są konkretnie wyślizgane i czuć luz osiowy pod palcami...

czy to może być przyczyna tego zgrzytu...? hmm.gif

druga sprawa: czym to wszystko posmarować?

zwykły towot, smar miedziowy, grafitowy, biały czy coś innego?

i w końcu sprawa trzecia: jak wyjąć szczotkotrzymacz ze stojana?

283042132-002.jpg

post-100298-14352505118599_thumb.jpg

Napisano

zgrzyt występuje ponieważ mechanizm sprzęgający nie odbija dobrze po odpaleniu silnika...

miałem to samo jakies 2 lata temu, Wszystko przeczyściłem, nasmarowałem bendix i do dzis wszystko gra i buczy wink.gif

EDIT: a czym smarowałem to już nie pamietam ale napewno niczym wyszukanym biglaugh.gif

Napisano

> To jest rozrusznik Valeo?

Od roku zbieram sie do zrobienia maluala z sekcji Valeo. Ten na zdjeciach to bosch.

A w temacie. Oczyscic bendiks, solidnie posmarowac. Ja smarowalem zwyklym smarem litowym do lozysk. I jest spokoj. A mialem ten sam problem.

Napisano
  • Autor

ok, poczyściłem i posmarowałem wszystko...

auto odpaliło normalnie bez zgrzytu ale temperatura dziś nie była zbyt niska wink.gif

zobaczymy jak będzie kręcił jak na zewnątrz temp. spadnie poniżej zera... zlosnik.gif

Napisano

U mnie jest dokladnie to samo. Czy na dluzsza mete to powoduje jakas usterke rozrusznika?

Napisano

> U mnie jest dokladnie to samo. Czy na dluzsza mete to powoduje jakas

> usterke rozrusznika?

myślę, że może to spowodować szybsze wyrobienie zębów...

Napisano
  • Autor

> Czy na dluzsza mete to powoduje jakas

> usterke rozrusznika?

na pewno zdrowe (dla rozrusznika) to nie jest... wink.gif

ale na jak długą metę to nie mam zielonego pojęcia, tym bardziej że przynajmniej u siebie nie doszedłem do tego co było powodem zgrzytu icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> myślę, że może to spowodować szybsze wyrobienie zębów...

które zęby masz na myśli... hmm.gif

Napisano

Zaluje, ze nie zrobilem wystarczajacej ilosci fotek z rozbierania rozrusznika Valeo (z mojego wozu, nie mialem co robic, wiec rozebralem na czesci pierwsze, oczyscilem i przesmarowalem-po 16 latach sluzby szczotki zuzyte sa w polowie), cyknalem kilka fotek i zaniechalem dalszych....

Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...
Napisano

Niestety zmuszony jestem odgrzac kotlecika. W wigielie moj rozrusznik powiedzial Wesołych Świąt. Od ostatniego miesiąca zaczął ostro zgrzytac podczas odpalania zimnego auta. 3 tygodnie temu zdarzylo mi sie takie cos ze podczas odpalania auta, rozrusznik wogole nie chcial zakrecic (jakby aku byl bardzo slaby). Dopiero za 4-5 razem przekrecil i auto odpalilo. Nastepnie przez kilkanaście dni było ok (zgrzytac zgrzytal) ale w wigiele znowu zdarzyla sie taka sama sytuacja. Auto odpalilo za 4 razem i wrocilem do domu. Od tamtego czasu rozrusznik nie wydaje zadnego dzwieku. Tak sie sklada ze mam w piwnicy rozrusznik do nexii 1.5 16V - czy bedzie on pasowal do X14NZ (allegro i google mowi ze raczej tak ale chcialbym poznac opinie fachowcow).

Drugie pytanie, czy da sie rozrusznik wyjac od gory? Mechanik ma zajety kanal i kazal mi przez tel zrobic wywiad na autokaciku smile.gifczy jest latwy dostep do niego od gory czy musze czekac az bedzie wolny kanal?

Napisano

Jeżeli nie posiadasz instalacji LPG i nie masz naćkanych rurek z trójniakami od chłodziwa to dasz radę, przynajmniej wcześniej było o tym mówione. Ja tego nie sprawdziłem ale opiniach innych kolegów z AK oraz zbadanie wzrokowe możliwości - jest to możliwe.

Co do rozrusznika pd nexii, powinien podejść w końcu to oplowski prawie że slinik.

Napisano
  • Autor

> Jeżeli nie posiadasz instalacji LPG...

popatrz w jego podpis... idea.gifgrinser006.gif

heniek da radę wyjąć od góry ok.gif

piwo.gif

Napisano

> popatrz w jego podpis...

No fakt nie spojrzałem.

Wyjąć się da, ale z dodatkowymi rurkami w tamtych okolicach będzie to bardziej kłopotliwe niż jakby ich tam nie było.

Ja u siebie też posiadam LPG i jak stwierdziłem po badaniu wzrokowym ta operacja jest możliwa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.