Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

demontaż zderzaka tylnego

Featured Replies

Napisano

Witam,

Postanowiłem założyć czujniki cofania, ale widzę, że bez demontażu zderzaka się nie obejdzie. Czy ktoś z kolegów bawił się w to ?

Co trzeba odkręcić poza czterema śrubami widocznymi po podniesieniu klapy bagażnika ? jak poprowadzić przewody ?

Będę wdzięczny za instrukcje

Pozdrawiam,

Napisano

Quote:

Na pewno nie wystarczy odkręcić czterech dolnych śrub w zderzaku, aby zamontować czujki.

Zderzak trzeba bezwzględnie zdemontować.

Nie zdejmowałem zderzaka do montażu czujników ok.gif

Napisano

> LINK

a jak ci sie spisują te czujki? bo ja kiedyś tez zamontowałem- bez zdejmowania zderzaka- wystarczyło tylko wyjac tą czarną listwę..

niestety po jakimś czasie czujki reagowały juz na wszystko- wystarczyło wbic tylko wsteczny hehe.gif

Napisano
  • Autor

> LINK

Dzięki serdeczne, ale mam 2 pytania:

1. czy w 5d jest tak samo?

2. czy nie wystarczy zdjąć samej czarnej listwy (o ile można to zrobić) ?

Pozdrawiam,

Napisano

> a jak ci sie spisują te czujki? bo ja kiedyś tez zamontowałem- bez

> zdejmowania zderzaka- wystarczyło tylko wyjac tą czarną listwę.

No ponoć da się wyciągnąć samą listwę ok.gif Też tak podejrzewałem, zanim zabrałem się za demontaż zderzaka, jednak bałem się aby nie połamać tej listwy. Do tego miałem czas i ochotę, to się pobawiłem w odkręcanie zderzaka.

Na razie, odpukać, czujniki działają bardzo dobrze waytogo.gif Głupieją tylko na trawie, ale tak miały od początku.

Napisano

> 2. czy nie wystarczy zdjąć samej czarnej listwy (o ile można to

> zrobić) ?

Jak niżej już Ci napisano, da się wyciągnąć samą listwę. Jak to zrobić, aby jej nie uszkodzić/zniszczyć, to już pytaj kolegów co tak robili.

Napisano

> 2. czy nie wystarczy zdjąć samej czarnej listwy (o ile można to zrobić) ?

Zdejmnij samą listwę, zaczynając z 10 cm od jej końca, ma ona mocne i krótkie zatrzaski co 10 cm po obu stronach i z tym nie będziesz miał problemu. Sam koniec jest zatrzaśnięty też małym języczkiem do przodu i trudniej z tej strony podważyć. Tak samo zakładamy zaczynając od jednego końca i jak zostanie z 15 cm nie zatrzaśnięte z drugiego to wkładamy najpierw koniec i następnie trzask resztę. Ja niedawno zciągałem 2gi raz z czujnikami mojego montażu jak auto szło do malowania.

Napisano

> 2. czy nie wystarczy zdjąć samej czarnej listwy (o ile można to zrobić)

• #1 Nie zdejmowałem zderzaka (powtarzam).

#2 Nie zdejmowałem listwy (nie widzę potrzeby).

#3 Czujniki działają "bez skuchy" od ca 2,5 roku palacz.gifzlosnik.gif

Napisano

> #1 Nie zdejmowałem zderzaka (powtarzam).

To jak je założyłeś?

> #3 Czujniki działają "bez skuchy" od ca 2,5 roku

Jakie czujniki? i gdzie "zamontowales" ten wskaźnik / wyświetlacz odległości?

Napisano

> To jak je założyłeś?

Wiercąc otwory od zewnątrz ... zderzak wystarczy odkręcić od spodu celem przełożenia okablowania.

> Jakie czujniki?

Cofania ... a o jakich tu gaworzymy niewiem.gifzlosnik.gif

> i gdzie "zamontowales" ten wskaźnik / wyświetlacz odległości?

Na przednim / lewym słupku ok.gif

Napisano

> Cofania ... a o jakich tu gaworzymy

Konkretnie mi chodzi jakie - firma / link do alledrogo itd. Przecie wiem ze cofania a nie kurde czujniki dymu

Napisano

> Konkretnie mi chodzi jakie - firma / link do alledrogo itd.

Coś takiego => kliku kliku ... wyświetlacz zmianiałem ponieważ gdyż się wziął i skopcił ... i dobrze bo był "badziewny" no.gif

> Przecie wiem ze cofania a nie kurde czujniki dymu

Easy Man hehe.gifok.gif

Napisano

> #2 Nie zdejmowałem listwy (nie widzę potrzeby).

Przecież pod listwą w zderzaku są otwory pod czujniki, jak zdejmniemy to wiemy w którym miejscu wiercić w listwie.

Następnie dobrze się przeciąga przewody między otworami tylko wystarczy kawałek drutu. Teraz po malowaniu to montowałem z ułożeniem przewodow z 20 min.

Ty wierciłeś jak popadnie nie widząc w którym miejscu są dziury w zderzaku?

Napisano

Kurde, a ja nie mam żadnej listwy bo to zderzak wersja Schumacher. Czyli pozostaje mi zdjęcie zderzaka bo wiercić na ślepo jak Gordon... za cienki Bolek jestem na to :-)

Z ciekawości Gordon, potwierdz mi to, że wyglądało to następująco: wziąłeś wiertarkę, jakąś odpowiednią końcówkę i wywierciłeś otwory w zderzaku?

Napisano

> Przecież pod listwą w zderzaku są otwory pod czujniki, jak zdejmniemy to wiemy w którym miejscu wiercić w listwie.

W montażu czujnika parkowania istotnym jest jego właściwe osadzenie:

- w płaszczyźnie poziomej (coby nie "strzelał" na boki),

- w płaszczyźnie pionowej (coby nie "strzelał" w powietrze bądź w ziemię).

Skoro mamy się doktoryzować w tym temacie powiedz mi w jaki sposób fabryczne przetłoczenie na nakładce zderzaka ma w powyższym pomóc ? (wskaże punkt, kątów już nie).

Zaryzykuję twierdzenie, że prawdopodobieństwo wywiercenia otworów pod odpowiednim kątem jest większe na zamontowanej na nadwoziu nakładce zderzaka wraz z listwą.

Napisano

> Czyli pozostaje mi zdjęcie zderzaka bo wiercić na ślepo jak Gordon... za cienki Bolek jestem na to :-)

Co Wy z tym ślepo pad.gif

Odpowiednio / proporcjonalnie należy rozłożyć położenie czujników na tylnej krawędzi pojazdu mając na uwadze, jaką przestrzeń mają owe czujniki "skanować".

O ile ktoś będzie twierdził, że montaż czujników należy przeprowadzić ze snajperską dokładnością w miejscu oznaczonym przez fabrykę, to proszę mi powiedzieć jak podłączyć instalację do fabrycznej elektryki ... albowiem fabryka złączy nie przewidziała.

> wziąłeś wiertarkę, jakąś odpowiednią końcówkę i wywierciłeś otwory w zderzaku?

W zestawie czujników dostajesz "otwornicę" (takie większe wiertło zlosnik.gif).

Pełnią szczęścia jest, jeśli masz możliwość podniesienia auta na podnośniku ... dźwigasz auto na wysokość piesi / oczu i ... voila ok.gif

Napisano

zeby podpiac sie fabrycznie musisz miec centralke fabryczna, ja wpinac do CAN-a i dalej juz prosto.

Napisano
  • Autor

> Witam,

> Postanowiłem założyć czujniki cofania, ale .....

Obyło się bez demontażu zderzaka, listwa czarna schodzi, ale trzeba być delikatnym, czujniki osadzone, kabelki przeciągnięte do bagażnika, zaraz biorę się do podłączenia elektryki. Szczęśliwie w bagażniku jest gniazdo typu zapalniczka, więc jest skąd zasilić układ. Dam znać jak poszło dalej.

Pozdrawiam,

Napisano

> Szczęśliwie w bagażniku jest gniazdo typu zapalniczka, więc jest skąd

> zasilić układ.

zasilanie bierzemy z wstecznego światła

Napisano

> Skoro mamy się doktoryzować w tym temacie powiedz mi w jaki sposób

> fabryczne przetłoczenie na nakładce zderzaka ma w powyższym

> pomóc ? (wskaże punkt, kątów już nie).

W tym pomoże, że jak teraz o mały włos a musiałbym wymieniać zderzak i jakby do tego doszło, to przełożyłoby się tylko listwę i po sprawie.

Napisano
  • Autor

> zasilanie bierzemy z wstecznego światła

niby tak, ale ten zestaw który kupiłem wymaga podłączenia 3 przewodów: zasilenia (+12V), masy i "sygnałowego" czyli tego, na którym pojawia się +12V w momencie włączenia biegu wstecznego, podłączyłem więc zasilenie i masę pod zapalniczkę, a sygnał z lampy biegu wstecznego i działa, czyżbym coś pomylił ?

Pozdr

Napisano

A jakbyś podłączył obydwa (+) pod wsteczny to też będzie dobrze, a tak cały czas pobiera prąd niepotrzebnie.

Napisano

> niby tak, ale ten zestaw który kupiłem wymaga podłączenia 3

> przewodów: zasilenia (+12V), masy i "sygnałowego" czyli tego, na

> którym pojawia się +12V w momencie włączenia biegu wstecznego,

dziwne podłączenie, może to czujniki do przodu 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> dziwne podłączenie, może to czujniki do przodu

Jednak chyba do tyłu, działa tak jak ten na filmiku

zobaczymy teraz jak długo

Pozdrawiam,

Napisano

> Jednak chyba do tyłu, działa tak jak ten na filmiku

>

> zobaczymy teraz jak długo

> Pozdrawiam,

fajny bajer, ale dla mnie przerost formy nad treścią sick.gif najbardziej przemawiają do mnie takie z dyskretnym wyświetlaczem diodowym. Ale gust jest jak d... każdy ma swój, więc ok.gif

Napisano
  • Autor

> fajny bajer,

istotnie, fajny, wadą jest to, że nie zamyka się jak się wyłączy zapłon na wstecznym biegu, ale "nikt nie jest doskonały"

>takie z dyskretnym wyświetlaczem diodowym.

mnie też się takie podobały, ale te w sklepie trudno było nazwać dyskretnymi

> Ale gust jest jak d... każdy ma swój, więc

święta prawda

Pozdrawiam,

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.