Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

O tym nie dawno było...

Featured Replies

Napisano

Gleba -40-40 na felunku letnim 15 z oponą 185/55 i jest dobrze nic nie trze , przymierzam się do zakupu zimówek i jak omawialiśmy temat jakis czas temu to doszliśmy do wniosku że zimowy felunek 15 z oponą 185/65 będezie tarł więc ta opcja odpada, lecz wydaje mnie się że felunek 14 z oponą 175/65 będzie wyglądał identycznie jak letnia 15 185/55 różniąc się oczywiście wysokością bieżnika.

Co o tym myślicie?

Napisano

> Gleba -40-40 na felunku letnim 15 z oponą 185/55 i jest dobrze nic

> nie trze , przymierzam się do zakupu zimówek i jak omawialiśmy

> temat jakis czas temu to doszliśmy do wniosku że zimowy felunek

> 15 z oponą 185/65 będezie tarł więc ta opcja odpada, lecz wydaje

> mnie się że felunek 14 z oponą 175/65 będzie wyglądał

> identycznie jak letnia 15 185/55 różniąc się oczywiście

> wysokością bieżnika.

> Co o tym myślicie?

A nie lepiej juz kupic rozmiar homologowany 185/60 R14 albo 165/70 R14. Ten drugi pewnie bedzie najlepiej pasowal, a i auto bedzie sie lepiej zbierac zlosnik.gif

Napisano

> A nie lepiej juz kupic rozmiar homologowany 185/60 R14 albo 165/70

> R14. Ten drugi pewnie bedzie najlepiej pasowal, a i auto bedzie

> sie lepiej zbierac

Nie, nie będzie. Lepiej auto do 100 przyspiesza na 195/50/15, jak na 165/70/14 zlosnik.gif 195/50 ma mniejszy profil, mniejsze ugięcie, jest sztywniejsza. Do 100 km/h auto jedzie lepiej. Nawet na luzie dużo dalej jadę na letnich, jak na zimowych. A więc opory większe ok.gif

Napisano

> Nie, nie będzie. Lepiej auto do 100 przyspiesza na 195/50/15, jak na

> 165/70/14 195/50 ma mniejszy profil, mniejsze ugięcie, jest

> sztywniejsza. Do 100 km/h auto jedzie lepiej. Nawet na luzie

> dużo dalej jadę na letnich, jak na zimowych. A więc opory

> większe

Chyba licznikowo hehe.gif. Na szerszych kapciach bedzie sie gorzej rozpedzal. Roznice zauwazylem nawet w swoim GP po przejsciu z letnich 205 na zimowe 185.

Na zime i nasze dziurawe drogi nie ma sensu zakladac opon o niskim profilu. Im opona szersza tym wieksze opory toczenia, praw fizyki nie oszukasz. Moze masz jakies zimowki trefne

Napisano

>praw fizyki nie oszukasz.

Dokładnie tak. Zapraszam do poczytania tematy "tarcie toczne", oraz wpływ oporów powietrza przy małych prędkościach, przy których jest to temat pomijalny. Dodatkowo "traktorowata" budowa zimówek też daje dużo na minus, chyba, że ktoś ma już sliki ok.gif Przy prędkościach 80km/h w górę, może tak być, że opory mają już coś wspólnego, ale przy niższych prędkościach, liczy się "ugięcie" opony. Co łatwiej się toczy, ciasto czy wałek ?

Napisano

> ... Co łatwiej się toczy, ciasto czy wałek ?

Że niby 165/70R14 to ciasto?

To akurat nie było najlepsze porównanie, bo żadnej opony normalnie napompowanej nie można porównać do ciasta ...

Może tylko w nieznacznym stopniu 165/70R14 będzie bardziej "ciasto" niż 195/50R15, ale opór toczenia przy prawidłowym napompowaniu będzie dużo większy przy 195/50R15.

Odczucie, niestety tylko subiektywne, po przesiadce z 175/65R14 na 195/60R14 była takie, jakby ktoś trzymał mi samochód za zderzak ...

Napisano

> Odczucie, niestety tylko subiektywne, po przesiadce z 175/65R14 na

> 195/60R14 była takie, jakby ktoś trzymał mi samochód za zderzak

Oj... troszkę matematyki....

175*0.65= 113.75 mm

195*0.6= 117mm

ZAŁOŻYŁEŚ WYŻSZĄ I SZERSZĄ OPONĘ I SIĘ DZIWISZ ? Rozpatrywany tu przypadek dotyczy rozpraszania energii przy ugięciu opony. Tz. do 80km/h jestem pewien, że opona 195/50/15 ma mniejsze straty jak opona 165/70/14. Koniec kropka... fizyka się kłania. Opona zimowa z założenia ma większe opory toczenia, jest mniej aerodynamiczna niż letnia. Ja mam za sobą fizykę i porównywalne warunki. Ta sama droga. Teren zabudowany, lekko z górki. Droga przejeżdżana 10 razy tygodniowo. Na letnich, zawsze z 70km/h dotoczę się do świateł mając około 40km/h, na zimowych mam poniżej 20km/h. Nigdy jeszcze na zimówkach nie udało mi się dotoczyć mając ponad 30km/h. Nawet GPS-em sprawdzałem prędkość wyjściową.

Napisano

> Oj... troszkę matematyki....

> 175*0.65= 113.75 mm

> 195*0.6= 117mm

> ZAŁOŻYŁEŚ WYŻSZĄ I SZERSZĄ OPONĘ I SIĘ DZIWISZ ?

No właśnie - zaczęło się od szerszej i na tym chciałbym się skupić, ale ...

Czy 2% na średnicy opony ma aż takie znaczenie ... Nie powiesz mi chyba że jestem w stanie odczuć 2% spadek oporów toczenia - według Ciebie szerokość opony nie ma znaczenia, a wręcz przeciwnie - szersza mam mniejsze opory toczenia ...

Zajrzałem też na wikipedię - tarcie toczne - fakt ugięcie ma znaczenie, ale coś mi się zdaje, że powierzchnia styku która zależna jest od szerokości opony ma większe znaczenie ...

Poza tym jakby węższe opony miały większe tarcie, to takie używaliby w wyścigach ...

Rozpatrywany tu

> przypadek dotyczy rozpraszania energii przy ugięciu opony. Tz.

> do 80km/h jestem pewien, że opona 195/50/15 ma mniejsze straty jak opona 165/70/14. Koniec kropka... fizyka się kłania.

A co ze spalaniem, dlaczego auta, które mają szersze opony więcej palą ...

> Opona zimowa z założenia ma większe opory toczenia, jest mniej aerodynamiczna niż letnia. Ja mam za sobą fizykę i porównywalne warunki.

Tego niestety nie wiem, poza tym cięższa opona ma także większą energię ...

Jednym z głównych czynników aerodynamicznych jest powierzchnia czołowa, a ta chyba jednak jest mniejsza w oponie węższej ...

>Ta sama droga. Teren zabudowany, lekko z górki. Droga przejeżdżana 10 razy tygodniowo. Na letnich, zawsze z 70km/h dotoczę się do świateł mając około 40km/h, na zimowych mam poniżej 20km/h. Nigdy jeszcze na zimówkach nie udało mi się dotoczyć mając ponad 30km/h. Nawet GPS-em sprawdzałem prędkość wyjściową.

Tu niestety nie pomogę, bo nie wiem dlaczego tak jest, może ktoś inny podpowie ...

Wiem tylko, że na węższych oponach autko pali mi mniej paliwa - może nie jest to związane z oporami toczenia a np. masą opon ...

Napisano

Zwróć uwagę na jedną rzecz, ja nie twierdzę, że szersza opona jest bardziej aerodynamiczna. Ściśle napisałem, że rozpatruje przypadek do 80km/h, gdzie opory aerodynamiczne są pomijalne, dodatkowo opona zimowa jest bardziej miękka, bardziej się ugina pod obciążeniem jak niskoprofilowa letnia opona. Przy 80km/h opór powietrza jest już znaczny, ale w stosunku do bryły auta, a nie do opon. Zwróć uwagę, jak mocno przy 2 barach ugięta jest letnia opona, a zimowa. U mnie, dość znacznie. Po letniej nie widać ugięcia, na zimowej mam "placek". Latając po autostradzie 140km/h, zapewne na zimowych będzie auto mniej paliło, jak na szerokich letnich. Ale w warunkach jazdy miejskiej, nie do końca zlosnik.gif Jestem gotów potwierdzić moją tezę na jakimś spocie wiosennym. Ja przyjadę na moich letnich, a ktoś niech zajrzy na zimowych wąskich i wysokich oponach, np 165/70.

ps. z tego co podałeś, rzeczywiście może palić mnie, ponieważ masz tą samą wysokość, a opona węższa.

Napisano

> ... z tego co podałeś, rzeczywiście może palić mnie, ponieważ masz tą samą wysokość, a opona węższa.

Jest jeszcze jedna rzecz - nie wiem jak inni, ale np. ja i na pewno mój brat pompuję oponę ok. 0,2-0,3 więcej niż zaleca producent.

Jak miałem nominalne ciśnienie to strasznie mi jechało opony po krawędziach - jeżdżę głównie w mieście. Od czasu jak pompuję więcej opony zużywają mi się w miarę równomiernie, choć czasami przednie trochę szybciej przyśrodkowo - właśnie dlaczego przyśrodkowo, a nie zewnętrznie ...

Obie przednie, a nie tylko jedna - zbieżność na przeglądach wychodzi ok.

Napisano

Coś masz nie tak z zbieżnością, albo kontami. U mnie opony zużywały się ( po ostatnim wpadnięciu w idealnie spasowaną studzienkę w Zabrzu, nowa droga notabene kur... mać, mam wrażenie, że nieco ściąga w prawo, więc mogą się uż tak nie zużywać) równomiernie.

Za dużo powietrza i robisz z opony "balonik" dlatego środek leci, a boki zostają. Mimo wszystko, pojechałbym na zbieżność do zaufanego ASO, zwłaszcza jak masz wspomaganie ok.gif Poszukaj na forum mojego posta z przed roku. 2 zakłady się wyłożyły na ustawieniu zbieżności u mnie, dopiero ASO dało rade. A chciałem tylko mieć kiere prostą zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.