Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Vectra C - hak przyczepy

Featured Replies

Napisano

Mam w Vectrze C zdejmowany hak założony w ASO, do niego "polska" wtyczka 7 pin - też zrobione w ASO.

Mam jedną przyczepę gdzie wszystkie światła są na złączu prawego światła pozycyjnego i to działa (poza tym, że wyświetla się błąd oświetlenia przyczepy).

Mam też drugą przyczepę gdzie oświetlenie jest podłączone zgodnie ze sztuką, więc prawe do prawego, a lewe do lewego pozycyjnego.

Po podpięciu przyczepy jest wszystko dobrze - komputer nie wyświetla błędu.

Ale po około 2 minutach jazdy (czas zawsze taki sam), wyskakuje błąd oświetlenia przyczepy i lewe światła w przyczepie zaczynają pulsować (gasną i się zapalają) około 1-2 razy na sekundę.

Co jakiś czas ponownie wyskakuje błąd i czasami zmienia się też częstotliwość pulsowania.

Raz na jakiś czas lewe światła w przyczepie gasną zupełnie.

Za każdym razem ich zgaśnięciu lub zmianie częstotliwości towarzyszy komunikat na ekranie o uszkodzeniu oświetlenia przyczepy.

Samo pulsowanie jest bardzo regularne, nie pochodzi od żadnego oberwanego przewodu, a jest po prostu jakimś dziwnym sygnałem.

Problem dotyczy tylko lewych świateł postojowych przyczepy - cała reszta działa dobrze.

Pomaga na to wyłączenie i włączenie silnika (być może wystarczy samo zgaszenie świateł pozycyjnych, ale ja muszę w tym celu zgasić silnik, bo mam automagiczne światła mijania).

W zasadzie to mogę sobie z tym poradzić podłączając i w tej przyczepie wszystkie światła na pinie dla prawych pozycyjnych, ale może da się to naprawić po stronie samochodu, bo prędzej czy później podłączę do tego jakąś inną przyczepę.

I tu pytanie - co to może być?

Czy złącze jest źle podłączone (gdzie w ogóle są kostki podłączenia haka?)?

Czy coś jest źle zaprogramowane?

Może jeszcze coś innego?

Napisano

Moduł od oświetlenia przyczepy bym sprawdził.

Napisano
  • Autor

> Moduł od oświetlenia przyczepy bym sprawdził.

A jak go można sprawdzić?

Bo ja sądzę że coś jest gdzieś źle podłączone, ale nie wiem gdzie szukać centralki oświetlenia przyczepy.

Napisano

To pytaj w ASO gdzie to wetkneli. Podjedź do nich z przyczepką i niech szukają problemu może?

Napisano

> To pytaj w ASO gdzie to wetkneli. Podjedź do nich z przyczepką i

> niech szukają problemu może?

Lewa tylna strona bagaznika. tam jest modul REC i tam powinnien byc modul przyczepy. Pytanie czy wszystko dobrze zaprogramowali. Wiem ze byly prblemy z oprogramowaniem do REC w przypadku polskich wiazek, ale teraz nie pamietam szczegolow. Jak maja sprytnego elektryka to poszuka w TISie tego remedy.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Lewa tylna strona bagaznika. tam jest modul REC i tam powinnien byc

> modul przyczepy. Pytanie czy wszystko dobrze zaprogramowali.

> Wiem ze byly prblemy z oprogramowaniem do REC w przypadku

> polskich wiazek, ale teraz nie pamietam szczegolow. Jak maja

> sprytnego elektryka to poszuka w TISie tego remedy.

Wygląda na to, że taki efekt powoduje przeciążenie.

Obrysówki w tej przyczepie były na żarówkach 21W, czyli jak zapaliło się światła to przyczepa brała 4x21+2x5+2x5=104W i pewnie przy dodatkowym obciążeniu stopami i kierunkami dawało to taki efekt że po 2min zaczynały migać lewe pozycyjne, a czasami gasły.

Wymieniłem obrysówki na 5W i jest lepiej.

Ale jeżeli jednocześnie zapalę wszystko - tzn. światła pozycjne, przeciwmgielne, kierunki i stop, to czasami znowu się to dzieje (tzn. lewe pozycje zaczynają migać).

Trochę tego jest, bo teraz pozycje to 8x5W=40W (4 obrysówki, 2 tylne pozycyjne, 2 oświetlenie tablicy), kierunki przy awaryjnych to 2x21=42W, tylne p-m daje 21W, a stopy chyba też 2x21=42W.

Czyli w sumie to daje 145W i nie zawsze, ale też zdarza się że efekt migającej pozycji wystąpi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.