Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Samootwierająca się klapa bagażnika. Elektryczna klamka?

Featured Replies

Napisano

Hej,

Walcząc z niedziałającym podświetlaniem tablicy rejestracyjnej, o którym pisałem tutaj zdjąłem obicie klapy bagażnika i oczom moim ukazała się rozpięta kostka. Nie zwróciłem na nią większej uwagi, tzn. ile ma kabli (chyba 3 lub 4) ani jakie kolory mają przewody, po prostu ją spiąłem i podświetlanie tablicy zaczęło działać, więc poskładałem klapę i zadowolony i dumny z siebie, że naprawiłem usterkę chciałem zapomnieć o sprawie. Pamiętam, że była nieduża gdzieś na środku klapy.

Niestety okazało się, że przy zamykaniu klapy ona się otwiera z powrotem. Przy czym zauważyłem, że chyba następuje to jak trzymam jeszcze rękę od spodu klamki. Ucieszyłem się, że chyba mam klamkę elektryczną, a poprzedni drugi właściciel nawet nie wiedział, że można klapę otworzyć pilotem.

Ale żeby nie było zbyt wspaniale, to szybko okazało się, że klapa lubi się czasem sama otworzyć w czasie jazdy lub w momencie zamykania drzwi. Obadałem sprawę i okazuje się, że otwiera się przy wstrząsach typu trzaśnięcie drzwiami lub uderzenie ręką w klapę. samo dotykanie klamki jednak niewiele daje, chociaż jak mocniej dotknę jej boki, to czasem się otworzy.

Widać nie bez powodu rozpięto wcześniej tą kostkę i celowo pozbawiono Pandę oświetlenia tabl. rejestracyjnej.

Pytanie, czy mam w ogóle klamkę elektryczną (zdjęcie mojej poniżej) i co mogło się zepsuć, a raczej jak to naprawić.

283095559-DSC00377.JPG

post-15760-14352505311293_thumb.jpg

Napisano

Z tego co rozumie masz kluczyk scyzoryk. Razem z nim była klamka bagażnika w standardzie ( jedna opcja) Awarii uległ stycznik w klamce.

Napisano

Rozkręć, oczyść (może to już pomoże) Generalnie jest to dość problematyczny element autka.

Napisano

> Rozkręć, oczyść (może to już pomoże) Generalnie jest to dość

> problematyczny element autka.

wystarczy wymienić mikrostyk i do dodatkowo inaczej go zamontować tak by znajdował się pod uszczelką waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> wystarczy wymienić mikrostyk i do dodatkowo inaczej go zamontować tak

> by znajdował się pod uszczelką

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, dodatkowo mam pytanie, czy taki sam mikrostyk można dokupić i ile on kosztuje?

Wczoraj rozebrałem tą klamkę na części pierwsze, a także sam przełącznik, bo wystarczyło w niego lekko uderzyć i otwierał klapę. W przełączniku ułamała się blaszka, która podczas wstrząsów powodowała zwarcie styku.

Nie udało się tego uratować poprzez dolutowanie blaszki, więc unieruchomiłem sam włącznik, żeby klapa sama się nie otwierała. Teraz zastanawiam się, czy to w ogóle reanimować, bo faktycznie wygodniej jest otworzyć klamką niż przyciskiem na pilocie (trzeba wyłączyć zapłon), ale z drugiej strony nie wiem, czy taka reanimacja ma sens, bo jak patrzyłem na ten mechanizm, to chyba faktycznie nie do końca go dopracowano. Sama klamka ma mały skok (może ze 2-3 mm) i do tego nie odbija z powrotem, więc nie wiem, czy to był tak precyzyjnie ustawiony mechanizm, czy coś jest u mnie nie tak. Dobre by tu było rozwiązanie z manuala nr 2 ze strony.

Napisano
  • Autor

Jednak reaktywowałem otwieranie z klamki lekko modyfikując ten mechanizm. Po pierwsze odpowiednie ustawienie i mikrostyku w klamce + zalanie tego wszystkiego klejem na gorąco, a po drugie przycięcie i wciśnięcie odpowiedniej sprężynki między klamkę, a obudowę, żeby ta pierwsza w ogóle odbijała. Fabrycznie tam w ogóle coś jest? Bez sprężynki nie chciało się cofać do pierwotnej pozycji.

Póki co wszystko działa i jest wygoda przy otwieraniu smile.gif Robota lekka łatwa i przyjemna, a satysfakcji sporo smile.gif

Napisano

> Jednak reaktywowałem otwieranie z klamki lekko modyfikując ten

> mechanizm. Po pierwsze odpowiednie ustawienie i mikrostyku w

> klamce + zalanie tego wszystkiego klejem na gorąco, a po drugie

> przycięcie i wciśnięcie odpowiedniej sprężynki między klamkę, a

> obudowę, żeby ta pierwsza w ogóle odbijała. Fabrycznie tam w

> ogóle coś jest? Bez sprężynki nie chciało się cofać do

> pierwotnej pozycji.

> Póki co wszystko działa i jest wygoda przy otwieraniu Robota lekka

> łatwa i przyjemna, a satysfakcji sporo

W lato klej na gorąco puści. Kiedyś kabelki do deski w bagazniku podkleiłem było ok do pierwszych upałów frown.gif

Napisano
  • Autor

> W lato klej na gorąco puści. Kiedyś kabelki do deski w bagazniku

> podkleiłem było ok do pierwszych upałów

Trochę się tego spodziewam, bo miałem już podobną przygodę co prawda w kabinie, gdzie temperatura od słońca osiąga 50 st. C

Tym razem zastosowałem lepszy klej, ale zobaczymy.

• 3 miesiące później...
Napisano

Witam

Mam podobny problem z otwieraniem klapy bagażnika.

Jak to rozebrać ? Może jakiś manual.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.