Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Demontaż instalacji LPG. Proszę o pomoc.

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich serdecznie.

Tak więc będe demontował instalację gazową (wtrysk gazu) w swoim aucie ponieważ komputer gazowy zwariowal i rostroił Mi mapy gazowe w aucie. Instalka ma już ponad 4 lata tak więc mam już dosyć regulacji i straty kasy oraz czasu.

I mam pytanko Co polecacie wkręcić zamiast dysz wtryskowych (gazowych) w kolektor ssący. Prosiłbym o adres sklepu w internecie. Czy wkręcić normalne śruby nierdzewki???

Oraz czy ktoś z Kolegów wie gdzie można kupić również rurki abym mógł połączyć węże wodne a wyrzucić trójniki. Równiez prosiłbym o adres w necie. Z góry dziękuję bardzo za pomoc 20.GIF

Napisano

Sam będziesz to robił? A jak wyrejestrujesz LPG z dowodu rejestracyjnego? Czy nie będzie potrzebny jakiś papierek z pieczątką od gazownika? Bez wyrejestrowania LPG z DR nie przejdziesz przeglądu technicznego... lub przepłacisz za niego 60 zł.

Złaczka fi 16 do węża chłodzenia: link. Oczywiście lepiej kupić w sklepie motoryzacyjnym, bo przy tej cenie z przesyłką to chyba za drogo wyjdzie?

Co do dysz to nie lepiej je zalutować? Chyba, że wiesz jaki mają gwint, to możesz wkręcić odpowiednie wkręty, kupisz w sklepie z artykułami metalowymi.

Pozdr.

Napisano

Rurki do połączenia to kup miedziane w pierwszym lepszym sklepie >hydraulicznym<. Najpierw sprawdź jakiej średnicy potrzebujesz. Poproś o kawałki po -powiedzmy 6-7cm. Zapłacisz grosze. Wetkniesz w węże, zaciśniesz opaskami i po kłopocie. Zamiast wtrysków wkręć śruby nierdzewne i OK. Co do dowodu to w drugą stronę łatwiej. Jedziesz na stację diagnostyczną - robią przegląd i potwierdzają demontaż instalacji gazowej i OK.

Napisano

> ... to możesz wkręcić odpowiednie wkręty ...

Jeżeli o mnie chodzi to raczej polecałbym śruby a nie wkręty smile.gif

Napisano

> Witam wszystkich serdecznie.

> Tak więc będe demontował instalację gazową ...

Znaczy - zapytam na grupie nie się inni męczą z moim autkiem, po co ja mam to robić ...

Zamiast dysz wystarczą zwykłe śruby wkręcone na silikon lub klej typu K+D, a zamiast trójników można kupić łączniki, ale ja polecałbym wymianę węży gumowych - w puntku kosztowało mnie to 78 zł za oryginał - mam teraz normalne przewody wodne niecięte ...

Dlaczego wywalasz instalację - rozumiem frustracje z konieczności jazdy do gaziarzy i regulacje, naprawy, ale może problemem jest instalacja której nie mogą prawidłowo ustawić po wadliwej instalacji.

Ja akurat nie lubię GasTechu, polecam Staga - zależy ile jeździsz i jeżeli dużo to może warto zainwestować i spróbować zrobić to samemu. Wiem że w P406 jest problem ze wskaźnikiem paliwa, który nie ma czujnika w zbiorniku, ale to inny problem - raczej nie gazowy ...

Napisano
  • Autor

> Znaczy - zapytam na grupie nie się inni męczą z moim autkiem, po co

> ja mam to robić ...

> Zamiast dysz wystarczą zwykłe śruby wkręcone na silikon lub klej typu

> K+D, a zamiast trójników można kupić łączniki, ale ja polecałbym

> wymianę węży gumowych - w puntku kosztowało mnie to 78 zł za

> oryginał - mam teraz normalne przewody wodne niecięte ...

> Dlaczego wywalasz instalację - rozumiem frustracje z konieczności

> jazdy do gaziarzy i regulacje, naprawy, ale może problemem jest

> instalacja której nie mogą prawidłowo ustawić po wadliwej

> instalacji.

> Ja akurat nie lubię GasTechu, polecam Staga - zależy ile jeździsz i

> jeżeli dużo to może warto zainwestować i spróbować zrobić to

> samemu. Wiem że w P406 jest problem ze wskaźnikiem paliwa, który

> nie ma czujnika w zbiorniku, ale to inny problem - raczej nie

> gazowy ...

Wielkie dzięki za pomoc.

A i dzisiaj powalczyłem trochę z gazem czyli skróciłem wężyki od szyny wtryskowej i wtrysnąłem WD w dysze wtryskowe. I o dziwo narazie pomogło bo wcześniej komp gazowy nie wyrabiał z czasami wtrysków. Możliwe, że mi się wtryski zawieszały. Sam nie wiem? Zobaczę co wyjdzie. Jak bedzie OK to zostawię jak nie to demontuję. Choć trochę szkoda demontować przez 4 lata było okej. Ale w naprawy tej instalki nie ma co się pchać. Nie mam czasu i nierwów już sciana.gif A 406-stki mają problem z silniczkami krokowymi i u mnie to mnie ostatnio dopadło. Jeden krokowiec o dziwo się zaciął sciana.gifsciana.gifsciana.gif Maiałem awaryjne hamowanie ostatnio i po tym - komputer gazowy zwariował oraz krokowiec się zaciął (dostał dużego luzu). Nie mam pojęcia czy wtryski gazowe się rówież zacięły , czy jest to możliwe. Przez 2 tygodnie potestuję instalkę gazową. Może będzie znów dobrze. Ale już się prawie załamałem. A w warsztacie już mi chcieli drugi gaz zakładac za 1700 zł. Narazie testuję, jak będzie źle powracam do benzyny. Pozdrawiam i jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc 20.GIF20.GIF20.GIF

Napisano

>>>>przez 4 lata było okej

Właśnie. Znaczy to że coś masz padnięte a po jakimś tam przebiegu ma prawo coś się dziać. nono.gif

Bez nerw. Na benzynie i tak możesz jeździć a w międzyczasie poszukaj dobrego gazownika ( nie taiego co to filozofię gazową uprawia a sam jest ciemny jak zużyta ściera i tylko patrzy jak komuś kasę wyciągnąć ( wiem coś o tym ). klotnia.gif

Jak wywalisz instalkę i pojeździsz na benzynie a portfel zrobi Ci się bardziej płaski to wtedy będziesz walił się w głowę. mlot.gif

Napisano

> ... A i dzisiaj powalczyłem trochę z gazem czyli skróciłem wężyki od szyny wtryskowej

To czy są krótkie czy długie ma mniejsze znaczenie od tego czy są takiej samej długości ...

> i wtrysnąłem WD w dysze wtryskowe. I o dziwo narazie pomogło bo wcześniej komp gazowy nie wyrabiał z czasami wtrysków. Możliwe, że mi się wtryski zawieszały ...

4 lata nic nie mówi o zużyciu elementów instalacji. Jeżeli masz GasTecha to pewnie listwa jest Valteka - te wtryski zaczynają szwankować już po 40-50 tys.km - wtedy trzeba je czyścić ...

Jeżeli takie obchodzenie z wtryskami pomogło to pewnie ich wina, jeżeli nie chcesz się pchać w koszty i zrobić to samemu, to najlepiej kup listwę taką jak masz, daj do skalibrowania tak samo jak dotychczasowa i załóż nową - wtedy nie trzeba nic kalibrować, ustawiać, regulować - instalacja powinna działać od razu ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.