Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alpine rozładowywuje aku - Przestroga!!!

Featured Replies

Napisano

Witam!

Ostatnio wymieniłem aku na Centre Plus 74Ah ze starego Centry Standard tez bodajże 74Ah. Stare aku umierało z dnia na dzień, nie pomagało całonocne ładowanie, po 2 dniach postoju zdychał i ledwo kręcił. czerwona.gif

Od wymiany na nowy minął miesiąc mrozów nie ma, a ten zaczął mi słabiej kręcić... zolta.gif myślę sobie - to niemożliwe.

niewiem.gif Zmierzyłem pobór i wyszło 200mA, hmm.gif od razu jako pierwsze obstawiłem radio (Alpine CDE-9874RR) i wywaliłem bezpiecznik ze skrzynki - pobór zniknął. icon_eek.gif

Jak się okazuje wszystkie Alpinusy mają to do siebie, że jak nie są podłączone pod stacyjkę to doją aku zdrowo. Poprzednio miałem Keenwooda KDC 307 (padaczka na zwykłe CD bez szału) ale tamten nie zabierał aż tyle prądu.

Także taka przestroga na przyszłość dla nabywców radii ALPINE - od razu podłączajcie radio pod stacyjkę, bo ten typ tak ma i wydoi Wam aku do zera, jak auto postoi kilka dni. waytogo.gif

Napisano

moje JVC KD-SH 909R robilo to samo , po przelaczeniu 'po stacyjce' jak reka odjal

Napisano

> moje JVC KD-SH 909R robilo to samo , po przelaczeniu 'po stacyjce'

> jak reka odjal

blaupunkty mają chyba podobnie, bo octavie i roomstery nam padały jak muchy w firmie zlosnik.gif poszło potem podłączenie po stacyjce

Napisano

> Jak się okazuje wszystkie Alpinusy mają to do siebie, że jak nie są

> podłączone pod stacyjkę to doją aku zdrowo.

Toć o tym wszyscy wiedzą z_lol1.gif

Napisano

> moje JVC KD-SH 909R robilo to samo , po przelaczeniu 'po stacyjce'

> jak reka odjal

a to dziwne hmm.gif

Napisano

mialem podobny problem z pioneerem chcialem rowniez podlaczyc po stacyjce ( nie lubie takiego rozwiazania) ale okazalo sie ze wystarczy wyjmowanie panela i pobor pradu spadal a pamiec zawsze byla smile.gif

Napisano

> mialem podobny problem z pioneerem chcialem rowniez podlaczyc po

> stacyjce ( nie lubie takiego rozwiazania) ale okazalo sie ze

> wystarczy wyjmowanie panela i pobor pradu spadal a pamiec zawsze

> byla

Przerabiałem temat w sobotę.

W warsztacie (naprawdę profesjonalny) byłem w celu przepięcia Pioniera pod stacyjkę (mam bezpośrednio podłączony do "+").

Uprzejmy pan mi wytłumaczył, że jeśli radio jest OK to nie ma sensu przepinać pod stacyję bo w obu sposobach połączenia ciągnie tyle samo prądu (jeden cienki kabelek z zasilaniem podtrzymania pamięci).

Wyjątkiem są Alpiny (i jakieś jeszcze , nie pamiętam) które bezwzględnie wymagają podpięcia zasilania poprzez stacyjkę bo rozładowują aku.

Napisano
  • Autor

> Toć o tym wszyscy wiedzą

Jak widać nie wszyscy, bo wystarczy wpisać temat w Googlach...

Szczerze to nie spodziewałem się po tej firmie, że takie gówniane rozwiązanie puszczą... Każdy chwalił z jak najlepszej strony, ale na ten temat nie słyszałem skarg...

Napisano

> Jak się okazuje wszystkie Alpinusy mają to do siebie, że jak nie są

> podłączone pod stacyjkę to doją aku zdrowo.

Miałem radio Alpine (CDE-9831, albo jakoś tak) podłączone w Skodzie na stałe (bez stacyjki) i nie spowodowało mi nigdy rozładowania akumulatora. Akumulator padł sam z siebie po 5 latach od podłączenia podłączenia radia...

mar00ha

Napisano

> Miałem radio Alpine (CDE-9831, albo jakoś tak) podłączone w Skodzie

> na stałe (bez stacyjki) i nie spowodowało mi nigdy rozładowania

> akumulatora. Akumulator padł sam z siebie po 5 latach od

> podłączenia podłączenia radia...

> mar00ha

Jak jezdzisz autem codziennie to nie rozladujesz. tez mialem takie radio i jak auto stalo tydzien to akumulator krecil wyraznie slabiej.

Napisano

> Jak jezdzisz autem codziennie to nie rozladujesz. tez mialem takie

> radio i jak auto stalo tydzien to akumulator krecil wyraznie slabiej.

A to mozliwe, że jeździłem odpowiednio dużo. hmm.gif

Faktycznie zdarzyło się może z 5 razy przez cały okres uzytkowania auta, że stało ono nieruszane tylko przez tydzień.

mar00ha

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.