Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Łożyska lub przegub hałas podczas skręcania lub hamowania

Featured Replies

Napisano

Witam jak w temacie, od paru dni wydobywają się dziwne dźwięki z przodu samochodu podczas skręcania w prawo albo hamowania. Byłem u znajomego mechanika, który przejechał się samochodem, a później na podnośniku szukał przyczyny. Po analizie problemu stwierdził że stawia na dwie rzeczy:

Albo łożysko w lewym kole albo przegub. Oczywiście złośliwość rzeczy martwych gdy on jechał samochód podczas hamowania nie hałasował, później jak odjechałem zaczął, ale słyszał dźwięk przy skręcaniu. Moje pytania:

1. Na co wam to wygląda ?

2. Natrafiłem na Howto wymiany łożyska h http://www.fiatuno.pl/fiatuno,1,311.html

Czy o to łożysko chodzi czy jakieś inne

3. Jaki smar najlepiej użyć do smarowania takiego łożyska

Pytanie mało związane z tematem, jaki klucz byście polecili do odkręcania kół, jakiś czas temu kupiłem wychylny Klucz ale za pomocą niego odkręcanie kół to katorga oraz klucz się już wygiął. Myślałem o czymś takim: Krzyżak

lub klucz dynamometryczny do 80zł

===============

Dźwięk który słychać podczas skręcania w prawo Dźwięk zaczyna się od 00:06-00:08

Napisano

> Moje pytania:

> 2. Natrafiłem na Howto wymiany łożyska h

> http://www.fiatuno.pl/fiatuno,1,311.html

> Czy o to łożysko chodzi czy jakieś inne

tu masz łożysko macphersona, a tobie raczej grozi wymiana łożyska koła, które masz w piaście.

> 3. Jaki smar najlepiej użyć do smarowania takiego łożyska

ono (łożysko koła) jest już nasmarowane przed montażem... hmm.gif

> Pytanie mało związane z tematem, jaki klucz byście polecili do

> odkręcania kół,

klucz do kół z bagażnika. powinien w zupełności dać rade. i dlaczego odkręcasz koła kluczem dynamometrycznym? hmm.gif

> jakiś czas temu kupiłem wychylny Klucz ale za

> pomocom niego odkręcanie kół to katorga oraz klucz się już

> wygiął. Myślałem o czymś takim: Krzyżak

> lub klucz dynamometryczny do 80zł

ten pierwszy to dynamometr z ciągłym odczytem - nim możesz dokręcać koła. inna sprawa, że go wygiąłeś - coś ty z nim robił? boje_sie.gifhmm.gif krzyżak jest uciążliwy gabarytowo. zwykły klucz do kół, ew. czasami w TESCO widać fajkę do kół 17/19 - wygląda solidnie. i nie dokręcaj kół nogami !!!

Napisano

A podczas jazdy po nierównościach jest cicho?

Co do klucza to sądzę, że krzyżak będzie odpowiedni.

Napisano
  • Autor

> A podczas jazdy po nierównościach jest cicho?

> Co do klucza to sądzę, że krzyżak będzie odpowiedni.

Nie ma hałasu podczas jazdy po nierównościach takiego jak podczas skręcania czy hamowania. ale jeszcze sprawdzę. Dźwięk ten przypomina szybkie stukanie. Jeżeli chodzi o klucz to tym z bagażnika za chiny nie odkręcę śrub...

A ten co na zdjęciu co pokazałem to rączka się ułamała plastikowa a dzisiaj podczas odkręcania koła to myślałem ze mnie krew zaleje.. popsikałem WD40 oraz młotkiem uderzałem w ten mały klucz co jest w zestawie a później próbowałem tym cholerstwem odkręcić. po 40 min udało mi się jedno koło.

----

Spróbuje nagrać ten hałas pod wieczór.

Napisano

> Witam jak w temacie, od paru dni wydobywają się dziwne dźwięki z

> przodu samochodu podczas skręcania w prawo albo hamowania.

[...]

> Moje pytania:

> 1. Na co wam to wygląda ?

Przegub ok.gif

> Pytanie mało związane z tematem, jaki klucz byście polecili do

> odkręcania kół, jakiś czas temu kupiłem wychylny Klucz ale za

> pomocom niego odkręcanie kół to katorga oraz klucz się już

> wygiął. Myślałem o czymś takim: Krzyżak

> lub klucz dynamometryczny do 80zł

Ten dynamometryczny jeśli ma skalę taką aby można było dokręcić głowicę w moim to ja od Ciebie kupię za 5 zł (już skrzywiony podobno zlosnik.gif ), bo jest mi go żal - jak każdego niewłaściwie używanego narzędzia. Ten chiński krzyżak tez sobie daruj - użyjesz go dwa góra trzy razy jeśli masz taka parę w rękach że gniesz takie klucze. Kup za ta cenę porządny klucz nasadowy od porządnego producenta i kawałek 0.5 - 0.7m rurki stalowej 3/4 lub 1 cal (zależy jak gruba raczka klucza) - tym zestawem nie ma śruby którą nie odkręcisz, choćby nie wiem jak była zapieczona. ok.gif

Napisano

Wygląda na przegub, a najlepiej to sprawdzić starym, sprawdzonym sposobem... stojąc skręcasz koła w którąkolwiek stronę na maxa, wrzucasz jedynkę lub wsteczny i ruszasz ostro, jak usłyszysz klekotanie to wymieniaj od razu przegub, bo Ci się może lada moment wysypać.

Napisano

> Dźwięk ten

> przypomina szybkie stukanie.

a to - jak piszą koledzy - przegub dokonuje żywota i stukaniem ci to oznajmia.

> Jeżeli chodzi o klucz to tym z

> bagażnika za chiny nie odkręcę śrub...

> A ten co na zdjęciu co pokazałem to rączka się ułamała plastikowa a

> dzisiaj podczas odkręcania koła to myślałem ze mnie krew

> zaleje.. popsikałem WD40 oraz młotkiem uderzałem w ten mały

> klucz co jest w zestawie a później próbowałem tym cholerstwem

> odkręcić. po 40 min udało mi się jedno koło.

ale z opisu wynika, że to nie jest wina klucza, tylko zaniedbanych śrub, pewnie czerwonych od korozji. jeszcze mogą być krzywo wkręcone i mieć zje..... tzn uszkodzony gwint, ale żeby wszystkie? hmm.gif

Napisano

> ale z opisu wynika, że to nie jest wina klucza, tylko zaniedbanych

> śrub, pewnie czerwonych od korozji. jeszcze mogą być krzywo

> wkręcone i mieć zje..... tzn uszkodzony gwint, ale żeby

> wszystkie?

Nie muszą być zaniedbane śruby. Niektórzy "mechanicy" potrafią tak przywalić kluczem pneumatycznym, że bez solidnej przedłużki nie ma co się zabierać za odkręcanie... oslabiony.gif Nie ma to jak samemu przykręcać wszystkie śruby w swoim samochodzie waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Wygląda na przegub, a najlepiej to sprawdzić starym, sprawdzonym

> sposobem... stojąc skręcasz koła w którąkolwiek stronę na maxa,

> wrzucasz jedynkę lub wsteczny i ruszasz ostro, jak usłyszysz

> klekotanie to wymieniaj od razu przegub, bo Ci się może lada

> moment wysypać.

Właśnie tak sprawdzali w warsztacie, na podnośniku siedziałem w samochodzie, i kazali mi włączyć silnik dać na 3 bieg i gazować, a później skręcać w prawo i w lewo ostro... Koleś mi powiedział, że jedno z tych dwóch jest winne, ale nie ma pojęcia które.

Jeszcze mi powiedział abym rozpędził samochód tak do 80 lub więcej km/h i jak wtedy będzie ten dźwięk podczas jazdy lub lekkim skręcie to chyba łożyska. Robiłem test przy 80km/h bram tego dźwięku, może być ale cichy, a przez szum i hałas ciężko będzie coś takiego usłyszeć.

>ale z opisu wynika, że to nie jest wina klucza, tylko zaniedbanych >śrub, pewnie czerwonych od korozji. jeszcze mogą być krzywo wkręcone i mieć zje..... tzn uszkodzony gwint, ale żeby wszystkie?

Aby nie było, to jak zmieniałem rok temu koła to zakręcałem tym kluczem i nie za mocno.(Tak jeździłem na zimówkach w lecie, ale dlatego nie zmieniałem kół ponieważ używałem raz na tydzień samochód i nie miałem czasu na kupienie nowych letnich)

Tak są czerwone, ale gwint jest ok, chodzi mi o to aby w razie złapania gumy szybko wymienić koło. zrobie tak jak kolega pisał i kupie

" klucz nasadowy od porządnego producenta i kawałek 0.5 - 0.7m rurki stalowej"

Napisano

> i kupie

> " klucz nasadowy od porządnego producenta i kawałek 0.5 - 0.7m rurki

> stalowej"

ale to jest usuwanie skutków a nie przyczyny: oczyść porządnie śruby szczotką założoną na kątówce lub szlifierce stołowej i odrobinę posmaruj śruby jak i otwory w piastach przed przykręceniem.

no chyba że chcesz co roku fundować sobie co raz to dłuższą rurkę... hehe.gifbiglaugh.gifzlosnik2.gif

Napisano
  • Autor

> ale to jest usuwanie skutków a nie przyczyny: oczyść porządnie śruby

> szczotką założoną na kątówce lub szlifierce stołowej i odrobinę

> posmaruj śruby jak i otwory w piastach przed przykręceniem.

> no chyba że chcesz co roku fundować sobie co raz to dłuższą rurkę...

Czym posmarować?

Nagrałem hałas który wydobywa się z : Dźwięk Zaczyna się od 00:06-00:08

Napisano

> Czym posmarować?

ja daję 2g smile.gif smaru miedziowego do dziurki i na śrubę - wystarcza w zupełności waytogo.gif ale jakikolwiek smar pomoże utrzymać gwint bez korozji i przedłużacza do klucza hehe.gif

przegub podczas ruszania/jazdy z małą V przy maksymalnym skręcie daje raczej takie tyk tyk tyk tyk tyk tyk z częstotliwością 5 tyknięć na obrót koła, bo tyle masz kulek w przegubie. tutaj - trudno powiedzieć. niewiem.gif

> Nagrałem hałas który wydobywa się z : Dźwięk Zaczyna się od

> 00:06-00:08

auto było na podnośniku? bardziej mi to przypomina jazdę na przebitej, sflaczałej oponie... hmm.gif

Napisano
  • Autor

> auto było na podnośniku? bardziej mi to przypomina jazdę na

> przebitej, sflaczałej oponie...

Nagrywałem podczas jazdy a dyktafon był zamontowany blisko koła, pod maska. To jest taki rytmiczny dźwięk podczas skręcania przy prędkości powyżej 30km/h.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.