Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bora - zawieszenie

Featured Replies

Napisano

Po sąsiedzku ośmielę się zapytać o taką kwestie:

Przeglądam ogłoszenia aut z silnikami benzynowymi i niekiedy zdarza się, ze już na pierwszy rzut oka auto ma nienaturalnie wysoką "dupę". Świadczy to o jakimś defekcie, czy może niefachowej naprawie?

Napisano

Raczej niefachowa naprawa. MOja Borka po naprawie tyłu nie różni sią wizualnie od stanu przed naprawą. Akustycznie jak najbardziej: cisza

Napisano
  • Autor

> Raczej niefachowa naprawa.

Jakieś dziwne sprężyny, czy może coś nie tak z tulejami belki?

MOja Borka po naprawie tyłu nie różni sią

> wizualnie od stanu przed naprawą. Akustycznie jak najbardziej:

> cisza

Na jaki mniej więcej przebieg może wskazywać fakt, że coś ktoś jednak z tyłu grzebał i w dodatku mu nie wyszło za bardzo? Chodzi o auto sprowadzone z Niemiec. W tym przypadku sprzedawca deklaruje 180 kkm.

Napisano

> W tym przypadku sprzedawca deklaruje

> 180 kkm.

Pewno nie pomogę ale zauważę jedynie iż w 90% sprzedawcy deklarują ~180k wink.gif czyli akurat tak tuż przed zapaleniem się kluczyka serwisowego? smile.gif No i w sam raz rozrząd do roboty... Osobiście od handlarza bym tylko 100% pewniaka kupował i to koniecznie z książką serwisową. Dla mnie brak książki serwisowej to już powód do niepokoju... Jakoś sobie nie wyobrażam żeby Niemiec (czy ktokolwiek inny) po zakupie nowego samochodu nie serwisował go co najmniej przez czas trwania gwarancji w aso?

Napisano
  • Autor

A ja też tak trochę z innej beki teraz:

http://moto.allegro.pl/item828599003_vw_bora_2_0_4motion_50_tys_przebiegu_autentyczn.html

Czy wygląda to na warte swojej ceny, czy dostrzegacie może jakieś ewidentne defekty? Czy 4 Motion samo w sobie nie jest jakoś bardziej problematyczne od FWD? Sporo części pewnie tylko z ASO.

2.0 na gazie z klimą, czyli coś, czego długo szukam. Ciężko to trafić w ogóle, a co dopiero w uczciwym stanie.

Zaznaczam, że moje może banalne pytania wynikają stąd, że z VW do tej pory za wiele do czynienia nie miałem, no może poza krótkim epizodem z umęczonym Vento VR6.

Napisano

Jeśli to co jest napisane uda ci się zweryfikować i potwierdzić to auto było by wg mnie bardzo interesujące. Przychodzi mi do głowy pytanie tylko o historie tego samochodu... Po co ładować gaz do samochodu który robi średnio 17km dziennie? Auto ma 9 lat - kiedy był ten rozrząd ostatnio robiony?

Cena jest dosyć wysoka mimo wszystko, nie widać na fotkach czy ma np alusy (pewno nie ma) które zawsze o ten 1k zł mogą wartość samochodu zwiększyć. Wg mnie jak nie ma alusów to pomimo przebiegu (zakladając że taki jest) pasowało by z 1500-2000zł zbić (zakładając że cała reszt jest ok).

Napisano
  • Autor

> Jeśli to co jest napisane uda ci się zweryfikować i potwierdzić to

> auto było by wg mnie bardzo interesujące. Przychodzi mi do głowy

> pytanie tylko o historie tego samochodu... Po co ładować gaz do

> samochodu który robi średnio 17km dziennie? Auto ma 9 lat -

> kiedy był ten rozrząd ostatnio robiony?

Coś na ten temat już wiem (w tym miejscu ukłony dla jednego z Kolegów) i sam przebieg jest najprawdopodobniej autentyczny.

Jednej rzeczy się obawiam - auto pewnie miało dzwona i dlatego trafiło do Polskigo - Niemiec za półdarmo (jak na VW) nie oddałby auta scheckheftgepflegt i do tego top zustand. Całe auta tego typu stoją zwykle w Niemczech sporo wyżej, niż wynosi cena tego samochodu już w Polsce, czyli po opłatach i z założonym gazem. Pytanie tylko, jak był mocno uszkodzony?

Inna rzecz mnie zastanawia - obecny właściciel wsadził niedawno gaz( na pewno sporo więcej niż 2000 zł) i teraz chce sprzedać? Może wyszło właśnie jakieś jajo związane z powypadkową przeszłością auta?

P.S. Naklejka na jednym ze zdjęć nie ma przypadkiem śladów świadczących o marnym oklejeniu do malowania? smile.gif Jeśli nie, to chyba jestem jednak mocno przewrażliwiony.

Napisano

dziwne hmm.gif ma pakiet chrom, karbon, grzane tyłki a szyby są na korbę no i kierownica powinna być trójramienna hmm.gif

Napisano
  • Autor

Biedaszyby przy climatronicu to już kilka razy widziałem, ale ta podstawowa kierownica faktycznie daje do myślenia. hmm.gif coś mi się zdaje, że z tą naklejką sobie nie wydumałem.

Do tego po stronie pasażera na desce nie widać wypukłego napisu "airbag" (chyba). W każdym bądź razie zwykle na wypukłym jajku zwykle jakiś napis tam był hmm.gif

Gość twierdzi, że wymieniany był tylko któryś przedni błotnik...

Napisano

taka kierownica byla w ostatnich rocznikach dopiero montowana a nie w 01/02 hehe.gifdodatkowo przednie lampy sa tak mocno zmatowane jakby miały przebieg conajmniej 300tkm cfaniak.gif

Napisano

Całe auta

> tego typu stoją zwykle w Niemczech sporo wyżej, niż wynosi cena

> tego samochodu już w Polsce

bo jakos sie tak zrobilo ze wiosną bory taniej stały w niemczech, teraz zrobily sie strasznie drogie, wiem bo obserwuje ten rynek, gdy wiosna kupiłem swoja borke wink.gif

Napisano
  • Autor

> taka kierownica byla w ostatnich rocznikach dopiero montowana a nie w

> 01/02 dodatkowo przednie lampy sa tak mocno zmatowane jakby

> miały przebieg conajmniej 300tkm

Czyli jednak składak. smile.gif

I tak nie mógłbym jutro jechać tego oglądnąć, bo Żona choruje, a dziećmi ktoś zająć się musi.

Napisano

> Czyli jednak składak.

> I tak nie mógłbym jutro jechać tego oglądnąć, bo Żona choruje, a

> dziećmi ktoś zająć się musi.

moje spostrzeżenia skromny.gif

Napisano
  • Autor

> moje spostrzeżenia

A co jeszcze sądzisz o tej naklejce i desce, o ile masz na ten temat jakieś wyrobione zdanie?

Wg mnie po naklejce widać lakierowanie (czyli kupa) a deska sprawia wrażenie naprawionej za pięć stówek na allegro. To jest przewaga Bory nad Golfem po 99 roku. Deska jest droga, ale widać od razu naprawę "po łebkach".

Napisano

deska rozdzielcza jest juz tego rocznika, tylko pierwsze roczniki do 2000 mialy szczeline wokół airbagu pasażera, naklejke trza pomacać by cos powiedziec wiecej blush.gif

nie masz pewnosci, nie kupuj - to najlepsza rada ok.gif

Napisano
  • Autor

> deska rozdzielcza jest juz tego rocznika, tylko pierwsze roczniki do

> 2000 mialy szczeline wokół airbagu pasażera, naklejke trza

> pomacać by cos powiedziec wiecej

Nie no, to wiem, ale za cholerę na zdjęciu nie widać śladu tego napisu.

> nie masz pewnosci, nie kupuj - to najlepsza rada

W tym konkretnym przypadku nawet nie przejadę się te 100 km.

Napisano

Osobiście dla mnie golfa dyskwalifikuje silnik smile.gif bo 90 koni to wg mnie za mało. Do tego nie ma klimatronika :/

Za to borka już lepiej wyposażona tyle ze przebieg pasowało by postarać sie jakoś zweryfikować. No i ten wyplakowany silnik z którego prawie można jeść 270751858-jezyk.gif Pedały chyba też nowe bo na zdjęciu nie widze żadnych śladów użytkowania co przy 170k km nie jest możliwe.

Z ciekawości otwarłem wszystkie aukcje tego gościa i zerknąłem na przebiegi wink.gif oto wyniki:

147k - 2 sztuki

148k - 1 sztuka

151k - 2 sztuki

5 sztuk z przedziału 147-151k

142k - 1 sztuka

164k - 1sztuka

168k - 2sztuki

3 sztuki z przedziału 164-168

173k - 1 sztuka

174k - 1 sztuka

175k - 1 sztuka

176k - 1 sztuka

4 sztuki z przedziału 173-176

187k - 1 sztuka

59k - 1 sztuka

115k - 1 sztuka

124k - 1 sztuka

a tutaj rodzynki

Ale oczywiście może gość własnie szuka akurat takich przebiegów wink.gif

Napisano

> Osobiście dla mnie golfa dyskwalifikuje silnik bo 90 koni to wg mnie

> za mało. Do tego nie ma klimatronika :/

> Za to borka już lepiej wyposażona tyle ze przebieg pasowało by

> postarać sie jakoś zweryfikować. No i ten wyplakowany silnik z

> którego prawie można jeść Pedały chyba też nowe bo na zdjęciu

> nie widze żadnych śladów użytkowania co przy 170k km nie jest

> możliwe.

> Z ciekawości otwarłem wszystkie aukcje tego gościa i zerknąłem na

> przebiegi oto wyniki:

> 147k - 2 sztuki

> 148k - 1 sztuka

> 151k - 2 sztuki

> 5 sztuk z przedziału 147-151k

> 142k - 1 sztuka

> 164k - 1sztuka

> 168k - 2sztuki

> 3 sztuki z przedziału 164-168

> 173k - 1 sztuka

> 174k - 1 sztuka

> 175k - 1 sztuka

> 176k - 1 sztuka

> 4 sztuki z przedziału 173-176

> 187k - 1 sztuka

> 59k - 1 sztuka

> 115k - 1 sztuka

> 124k - 1 sztuka

> a tutaj rodzynki

> Ale oczywiście może gość własnie szuka akurat takich przebiegów

ciekawe, bo za te cene co on wystawia nie ma takich aut u niemca z takim przelotem hehe.gif

dopłaca ? hmm.gif

nie sądze rotfl.gif

Napisano
  • Autor

Jakbyś go zapytał na tę okoliczność, to pewnie powiedziałby, że dopłaca. hahaha.gif

Napisano

Wcale nie twierdze że vw ktory ma przejechane np 230k to złom bo wszystko zalezy od tego co siedzi w srodku i o ile km cofnął facet licznik... czasem lepiej kupic takie w dobrym stanie co ma te 200 kilkadziesiat tysiecy niz takiego co byl bity dwa razy i zarzynany ale ma przejechane 120k wink.gif

Napisano
  • Autor

czasem lepiej kupic takie w dobrym stanie co ma

> te 200 kilkadziesiat tysiecy niz takiego co byl bity dwa razy i

> zarzynany ale ma przejechane 120k

To jest dość naturalne.

Napisano

> ciekawe, bo za te cene co on wystawia nie ma takich aut u niemca z

> takim przelotem

> dopłaca ?

> nie sądze

Rozmawialem w zeszla niedziele z kolega, ktory przywozi auta z holandii juz kawalek czasu. I przypadek byl taki ze Seat Toledo o ile sie nie myle mial z ksiazka 203tys. km i nikt nie zadzwonil po auto.

wiec zrobil raz jeszcze fotki podal inny numer telefonu i przebieg nizszy sprzedal auto w ciagu 3 dni.

I bedac szczerym nie jest problemem na zachodzie kupic zadbane auto z niskim przebiegiem. Bo sa drogie i malo kto je bierze bo wychodza drozej jak u nas.

Problemem jest teraz kupic na placu auto ktore ma ponad 300tys i wyglada calkiem niezle. jest tanie i handlarze z checia je zabieraja.

Napisano
  • Autor

> Rozmawialem w zeszla niedziele z kolega, ktory przywozi auta z

> holandii juz kawalek czasu. I przypadek byl taki ze Seat Toledo

> o ile sie nie myle mial z ksiazka 203tys. km i nikt nie

> zadzwonil po auto.

> wiec zrobil raz jeszcze fotki podal inny numer telefonu i przebieg

> nizszy sprzedal auto w ciagu 3 dni.

Jak kogoś nie interesuje brak książki...

Chociaż książkę też można "dorobić", o ile to jest opłacalne w przypadku danego samochodu.

Napisano

> Jak kogoś nie interesuje brak książki...

> Chociaż książkę też można "dorobić", o ile to jest opłacalne w

> przypadku danego samochodu.

Podrobienie książki to nie jest wielki koszt, więc teraz nawet w książki bym nie wierzył. Jak bardzo Ci zależy na potwierdzeniu, to lepiej zadzwonić do serwisu gdzie ostatnio powinno być auto i sprawdzić czy tak było faktycznie.

Napisano
  • Autor

> Podrobienie książki to nie jest wielki koszt, więc teraz nawet w

> książki bym nie wierzył. Jak bardzo Ci zależy na potwierdzeniu,

> to lepiej zadzwonić do serwisu gdzie ostatnio powinno być auto i

> sprawdzić czy tak było faktycznie.

O ile ktoś na telefon będzie cokolwiek chciał powiedzieć.

Napisano

> O ile ktoś na telefon będzie cokolwiek chciał powiedzieć.

Nie spotkalem sie jeszcze aby ktos robil z tego tajemnice tak jak w Polsce.

Ostatni wpis w ksiazce odnajdowalem dane serwisu i dzwonilem z prośbą o potwierdzenie. Raz tylko zdarzyło mi się, że serwis miał wszystkie dane dotyczace wizyt auta w serwisie, dokonywanaych napraw i przegladów, ale nie otryzmałem informacji o przebiegach przy których auto bylo w serwise.

Ale biorac ksiązke serwisowa, moglem ocenic ze jest ok.

W Polsce inna sprawa.

Napisano
  • Autor

> W Polsce inna sprawa.

Ano właśnie. Z serwisami innymi niż polskie w tej materii nie mam doświadczenia.

Natomiast kiedyś w obu krakowskich serwisach VW pytałem o możliwość odpłatnego oczywiście sprawdzenia historii serwisowania samochodu. W odpowiedzi w obu przypadkach usłyszałem, że nie ma o czym mówić. Nie oferują takiej usługi i koniec.

O grzecznościowym załatwieniu sprawy nawet nie myślałem, bo trafiłem chyba na wyjątkowych cymbałów, z którymi faktycznie nie było o czym rozmawiać w ogóle.

Napisano

> Ano właśnie. Z serwisami innymi niż polskie w tej materii nie mam

> doświadczenia.

> Natomiast kiedyś w obu krakowskich serwisach VW pytałem o możliwość

> odpłatnego oczywiście sprawdzenia historii serwisowania

> samochodu. W odpowiedzi w obu przypadkach usłyszałem, że nie ma

> o czym mówić. Nie oferują takiej usługi i koniec.

> O grzecznościowym załatwieniu sprawy nawet nie myślałem, bo trafiłem

> chyba na wyjątkowych cymbałów, z którymi faktycznie nie było o

> czym rozmawiać w ogóle.

Nie rozumiem tylko dlaczego firmy chcą drukować książki serwisowe w wytwórniach papierów wartościowych aby nie były podrabiane, a wystarczyloby udostepnić ludziom łatwiejszy sposob weryfikacji tego co tam napisano i sprawy nie ma.

Napisano

> Ano właśnie. Z serwisami innymi niż polskie w tej materii nie mam

> doświadczenia.

> Natomiast kiedyś w obu krakowskich serwisach VW pytałem o możliwość

> odpłatnego oczywiście sprawdzenia historii serwisowania

> samochodu. W odpowiedzi w obu przypadkach usłyszałem, że nie ma

> o czym mówić. Nie oferują takiej usługi i koniec.

> O grzecznościowym załatwieniu sprawy nawet nie myślałem, bo trafiłem

> chyba na wyjątkowych cymbałów, z którymi faktycznie nie było o

> czym rozmawiać w ogóle.

Bo pytałeś w VW, idź/dzwoń do Interauto na Kocmyrzowskiej (Skoda). Myślę że pomogą. Najlepszy serwis z jakim miałem do czynienia.

Napisano
  • Autor

> Bo pytałeś w VW, idź/dzwoń do Interauto na Kocmyrzowskiej (Skoda).

> Myślę że pomogą. Najlepszy serwis z jakim miałem do czynienia.

Sęk w tym, że do grupy VW ostatnio trochę się zniechęciłem. Za pieniądze, którymi dysponuję, ciężko dostać coś, co mogłoby mnie rajcować. smile.gif

Na chwilę obecną rozglądam się za czymś nieco innym. Też łatwo nie jest.

Co do Interauto, to faktycznie są OK, przynajmniej na tyle, na ile miałem z nimi kontakt (sprawa służbowa). Autospecial wspomianam zdecydowanie gorzej. Już nawet dodzwonić się tam na części łatwo nie jest.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.