Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prawdopodobnie zerwany pasek rozrządu...

Featured Replies

Napisano

Witam Szanownych Kolegów.

Pacjent: Astra G X16SZR

Miałem dzisiaj nieprzyjemną sytuację prawdopodobnie zerwał mi się pasek rozrządu. Zerwał się na postoju przy 3 tysiącach obrotów. Silnik momentalnie zgasł, tak jakby wyhamowywał. Odrazu wiedziałem co się stało bo już przerabiałem to w innym aucie. Tu od wymiany całego rozrządu minęło 36 tys km. Przy czym nie szaleje za bardzo autem. W aucie da obrócić się wałem. Tylko tyle sprawdziłem bo wieczór się zrobił. A zresztą szczerze to już nie chce mi się grzebać przy tym i oddam do znajomego mechanika.

Ale chciałem się dowiedzieć czy silnik ten jest kolizyjny? Bo przeczytałem teraz sporo że niby nie jest. Więc jaka jest w końcu prawda.

Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam

Napisano

Jest bezkolizyjny przerabiałem to u brata w Vectrze B z takim silnikiem.

Napisano

Mimo wszystko kaszana straszna 36tys km i zerwany pasek.

Sam zakladales? Wymieniales tylko pasek ? Zreszta pewien jestes ze to on jest winny? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Mimo wszystko kaszana straszna 36tys km i zerwany pasek.

> Sam zakladales? Wymieniales tylko pasek ? Zreszta pewien jestes ze to

> on jest winny?

Że zerwany to wiem, ale co zawiniło to nie mam pojęcia, ciemno już jest a przed garażem mi bruk kładą i nie mam jak wjechać. Więc stoję do jutra. Mam nadzieje że skończy się na rozrządzie. A wymieniony był pasek i napinacz. Jutro napiszę co zawiniło dokładnie.

Napisano

> A

> wymieniony był pasek i napinacz. Jutro napiszę co zawiniło

> dokładnie.

Sprawdź w jakim stanie jest pompa wody bo być może to jest winowajczyni ok.gif

P.S. Będę tendencyjny - czy pasek był marki Gates?

Napisano
  • Autor

> Sprawdź w jakim stanie jest pompa wody bo być może to jest

> winowajczyni

> P.S. Będę tendencyjny - czy pasek był marki Gates?

Contitech, ale może to nie jego wina. Chodź jutro się dowiem smile.gif

Napisano

> Witam Szanownych Kolegów.

> Pacjent: Astra G X16SZR

> Miałem dzisiaj nieprzyjemną sytuację prawdopodobnie zerwał mi się

> pasek rozrządu.

> Ale chciałem się dowiedzieć czy silnik ten jest kolizyjny? Bo

> przeczytałem teraz sporo że niby nie jest.

silnik X16SZR jest na 100% bezkolizyjny,

mi przed wakacjami ludzie od klimatyzacji zostawili luźny pasek wielorowkowy i kazali odpalić auto, pasek wkręciło i zablokowało wał, aż ścięło klin na kole zębatym wału, później jeszcze kręcili rozrusznikiem, efekt był taki jakby w ogóle nie było sprężania i mimo to nic się nie stało, zmienione zostało koło zębate, pasek i jeździ do dziś,

w każdym innym silniku byłaby masakra,

brat

Napisano
  • Autor

> silnik X16SZR jest na 100% bezkolizyjny,

> mi przed wakacjami ludzie od klimatyzacji zostawili luźny pasek

> wielorowkowy i kazali odpalić auto, pasek wkręciło i zablokowało

> wał, aż ścięło klin na kole zębatym wału, później jeszcze

> kręcili rozrusznikiem, efekt był taki jakby w ogóle nie było

> sprężania i mimo to nic się nie stało, zmienione zostało koło

> zębate, pasek i jeździ do dziś,

> w każdym innym silniku byłaby masakra,

> brat

Dzięki za pocieszenie, mam nadzieję że jutro się założy nowy rozrząd i autko będzie hulać. smile.gif Pozdrawiam

Napisano

> Jest bezkolizyjny

Wytłumaczcie mi koledzy na czym polega fenomen bezkolizyjności w silnikach? Jak to jest, że jeden jest a drugi nie?

Napisano

Jak dla mnie:)

to że komora spalania w głowicy jest na tyle duża że mimo otwartego zaworu i i tłoka w położeniu w górnym nie następuje zderzenie... tzn że nie spotkały się na tyle blisko by wykrzywić zawór lub by pękła dźwigienka... a innne mają płytszą komorę i następuje uszkodzenie .... Na pewno C1,4se jest kolizyjny ... widziałem co się u mnie stało....

Napisano
  • Autor

No i wszystko wiadomo...... tylko historia typu "Z archiwum X"...

Wczoraj było ciemno i zdemontowałem obudowę rozrządu tylko z góry, i stwierdziłem że pasek jest luźny u góry tak że spadł albo objechał. Jak się później okazało był z jednej strony luźny a z drugiej napięty.

Dzisiaj w świetle dnia okazało się że pasek jest ok napinacz ok. Tylko auto dalej nie pali. Ale po dłuższym kręceniu zapaliło ale z oporami i chodziło na 3 gary. Wykręcone świece i okazało się że świeca z 1 cylindra od lewej jest zgięta a ze środka wysypała się ta porcelanka. Po założeniu nowych świec i przy okazji rozrządu który z rozpędu kupiłem. Auto chodzi jak ta lala. Tylko takie pytanie co się stało ze świecą. Co ją przygięło. Znajomy mechanik powiedział że nie ma bladego pojęcia co się mogło stać. Ogólnie jego zdaniem świeca felerna. I stwierdził że ma drugi przypadek taki w ostatnim czasie.

A dodam jeszcze że głowicy nie ściągaliśmy.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> No i wszystko wiadomo...... tylko historia typu "Z archiwum X"...

> Wczoraj było ciemno i zdemontowałem obudowę rozrządu tylko z góry, i

> stwierdziłem że pasek jest luźny u góry tak że spadł albo

> objechał. Jak się później okazało był z jednej strony luźny a z

> drugiej napięty.

> Dzisiaj w świetle dnia okazało się że pasek jest ok napinacz ok.

> Tylko auto dalej nie pali. Ale po dłuższym kręceniu zapaliło ale

> z oporami i chodziło na 3 gary. Wykręcone świece i okazało się

> że świeca z 1 cylindra od lewej jest zgięta a ze środka wysypała

> się ta porcelanka. Po założeniu nowych świec i przy okazji

> rozrządu który z rozpędu kupiłem. Auto chodzi jak ta lala. Tylko

> takie pytanie co się stało ze świecą. Co ją przygięło. Znajomy

> mechanik powiedział że nie ma bladego pojęcia co się mogło stać.

> Ogólnie jego zdaniem świeca felerna. I stwierdził że ma drugi

> przypadek taki w ostatnim czasie.

> A dodam jeszcze że głowicy nie ściągaliśmy.

> Pozdrawiam

Przejechane 10 km, auto chodzi super, a i uważajcie na świece NGK, nigdy więcej ale to badziewie jakich mało. Mechanik powiedział że to drugi taki sam przypadek w tym tygodniu. Widocznie mają jakiś feler. A przejechane miały 10kkm czyli nie za dużo.

Pozdrawiam

Napisano

> takie pytanie co się stało ze świecą. Co ją przygięło.

Prawdopodobnie najpierw zsunęła się porcelanka, dostała tłokiem i zgięła elektrodę.

Napisano

> Przejechane 10 km, auto chodzi super, a i uważajcie na świece NGK,

> nigdy więcej ale to badziewie jakich mało. Mechanik powiedział

> że to drugi taki sam przypadek w tym tygodniu. Widocznie mają

> jakiś feler...

Proponowalbym ostroznie wysuwac takie poglady, w warsztacie zalozylismy SETKI swiec NGK i nigdy nie bylo z nimi problemow. Trafil sie najwyrazniej felerny egzemplarz, zarza sie czasem w produkcji.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Proponowalbym ostroznie wysuwac takie poglady, w warsztacie

> zalozylismy SETKI swiec NGK i nigdy nie bylo z nimi problemow.

> Trafil sie najwyrazniej felerny egzemplarz, zarza sie czasem w

> produkcji.

> Pozdrawiam

Jasne wiadomo błędy się zdarzają, a tak przy okazji nowe świece też założyłem NGK. Ale coś w tym musi być polecam wyszukiwanie w googlach frazy "porcelanka świece" i szukanie tematów związanych z jej pękaniem. Szukałem z godzinkę i znalazłem troche tego w 99% dotyczyło to NGK. No ale z drugiej strony to chyba najpopularniejsze świece więc może dlatego.

Pozdrawiam

Napisano

> Proponowalbym ostroznie wysuwac takie poglady, w warsztacie

> zalozylismy SETKI swiec NGK i nigdy nie bylo z nimi problemow.

> Trafil sie najwyrazniej felerny egzemplarz, zarza sie czasem w

> produkcji.

> Pozdrawiam

Nie chce tu tworzyć Urban Legend ale w ostatnim czasie miałem 3 takie przypadki że coś stało sie ze świecą właśnie NGK i żeby było ciekawie wszystkie produkcji France.Oczywiście 3 przypadki w ciągu roku na setki sprzedanych to niewiele ale wcześniej sie to nie zdarzało zolta.gif

Ja w swoim bolidzie mam założone made in Japan ale podejrzewam że wszystkie niebawem które będą w sprzedaży to bedzie made in France z prostego powodu(logistyka).

Napisano

.... No ale z drugiej strony to chyba

> najpopularniejsze świece więc może dlatego.

I tu trafiasz w sedno, jeżeli ponad 50% świec montowanych na rynku to NGK więc prawdopodobieństwo jakiegokolwiek problemu będzie ich dotyczyć.

Napisano

> Przejechane 10 km, auto chodzi super, a i uważajcie na świece NGK,

> nigdy więcej ale to badziewie jakich mało. Mechanik powiedział

> że to drugi taki sam przypadek w tym tygodniu. Widocznie mają

> jakiś feler. A przejechane miały 10kkm czyli nie za dużo.

> Pozdrawiam

To co opisujesz to bardzo czesto przypadek uszkodzenia swiecy przed montażem lub niewłaściwego momentu dokręcającego.

Napisano

Dwie sprawy, w Francji produkuje się świece do starszych modeli gdzie prawdopodobieństwo uszkodzenia czegokolwiek jest wyższe. Bardzo często właśnie w tych autach właściciele sami wymieniają świece.

Dwa, produkcja nie będzie przeniesiona do Francji nigdy, gros świec to jest i bedzie produkcja Japońska.

Napisano

> Dwie sprawy, w Francji produkuje się świece do starszych modeli gdzie

> prawdopodobieństwo uszkodzenia czegokolwiek jest wyższe.

We Francji jest produkowana prawie całą seria V line która ,,zaspokaja'' 90 % zapotrzebowania.

Bardzo

> często właśnie w tych autach właściciele sami wymieniają świece.

Co ma piernik do wiatraka?

> Dwa, produkcja nie będzie przeniesiona do Francji nigdy, gros świec

> to jest i bedzie produkcja Japońska.

Tutaj możesz sie mylić ,w Japoni produkowane są oczywiście świece ,,platynowe'' i niektóre mnie popularne egzemplarze.

Produkcja w Japoni jest po prostu nieopłacalna i nierentowna(jeśli chodzi o masówke).

Sprzedaje świeczki ponad 10 lat i nigdy nie słyszałem o takich przypadkach,a były czasy gdy większość jeździła na Iskrach czy później Bosch.Żeby była jasność uważam że Ngk jest i tak najlepsze co jest na rynku(sam na takich jeżdze).

Napisano

> We Francji jest produkowana prawie całą seria V line która

> ,,zaspokaja'' 90 % zapotrzebowania.

Wcale nie! Spojrz sobie po pudełkach, raptem parę referencji

> Co ma piernik do wiatraka?

Bo Ci co sami zakładają często nie wiedzą jak mają dokręcac...

> Tutaj możesz sie mylić ,w Japoni produkowane są oczywiście świece

> ,,platynowe'' i niektóre mnie popularne egzemplarze.

> Produkcja w Japoni jest po prostu nieopłacalna i nierentowna(jeśli

> chodzi o masówke).

Mylisz isę. Ponad 90% świec trafiających na rynek EU to Japonia właśnie.

> Sprzedaje świeczki ponad 10 lat i nigdy nie słyszałem o takich

> przypadkach,a były czasy gdy większość jeździła na Iskrach czy

> później Bosch.Żeby była jasność uważam że Ngk jest i tak

> najlepsze co jest na rynku(sam na takich jeżdze).

i tak trzymaj smile.gifok.gif

Napisano

Chcialem dodac od siebie, bo pamiec zadzialala, nieco za pozno...Mielismy przypadek pekania izolatora elektrody srodkowej w C16NZ. Popekaly 3 kolejno zakladane swiece (oczywiscie kazda wypracowala pewien, juz nie pamietam jak, przebieg): NGK, oryginal (Bosch) i znow NGK, na 4-tym cylindrze (co juz nasuwalo pewne wnioski). Warto zaznaczyc, iz izolator uszkodzonych swiec wyraznie roznil sie kolorem (wyraznie bialy-uboga mieszanka, izolator przegrzany) od pozostalych swiec (kolor siwy lub piaskowy- mieszanka prawidlowa). Zanim problem zostal rozwiazany, pekly pierscienie na pierwszym cylindrze, wiec glowica zostala zdjeta i td, i tp, pozniej splanowana i zalozona. Od dlugiego czasu jest spokoj z pekajacymi swiecami.

Wnioski: izolator swiecy, o ile nie jest wadliwie wykonany, peka w zasadzie tylko w kilku przypadkach:

- wessanie do cylindra cial stalych o sporych rozmiarach -przypadek rzadki (juz spiesze wyjasniac, ze przypadki te spowodowane sa bledem montazu dolotu-cos wpadnie niezauwazenie, podkladka, nakretka i tp-mialem taki przypadek, ojciec montowal filtr powietrza w Skodzie 105, nie zauwazyl, ze wpadla mu podkladka, ktora jakos przedostala sie przez zawor dolotowy bez uszkodzenia tegoz, poskakala po tloku, uderzyla w koncu w swiece, zagonajac elektrody i kruszac izolator, nastepnie opuscila cylinder bez uszkadzania zaworu wydechowego i spoczela w tlumiku...-lub tez elementami uszkodzonej turbosprezarki (w wyniku zbyt duzego luzu promieniowego lopatki wirnika "czesci zimnej" zaczynaja obijac sie o obudowe, krusza sie, a metalowe fragmenty wpadaja do cylindra, choc zwykle uszkodzenia sa duzo wieksze...

- zubozenie mieszanki wskutek nieszczelnosci w ukladzie dolotowym ponizej przepustnicy (w Astrach z silnikami 8v dosyc czestym problemem jest zubazanie mieszanki czwartego cylindra wskutek nieszczelnosci serwa ukladu hamulcowego-pobor podcisnienia do serwa jest na kolektorze dolotowym czwartego cylindra);

- przedostawanie sie plynu chlodzacego do cylindra, co znacznie podwyzsza temperature spalania w tym cylindrze, izolator swiecy przegrzewa sie, peka i kruszy.

Dwa ostatnie przypadki objawiaja sie najczesciej nieco nierowna praca silnika na biegu jalowym, przy czym przypadek drugi jest niezalezny od temperatury silnika-moze narastac stopniowo podczas nagrzewania silnika (podczas rozgrzewania podawana jest bogatsza mieszanka, niwelujaca w znacznym stopniu nierownomiernosc pracy poszczegolnych cylindrow), w przypadku ostatnim nierownomiernosc pracy silnika moze trwac tylko krotko po uruchomieniu silnika.

Tak wiec proponuje koledze wykrecic po pewnym, niewielkim przebiegu (200-300 km) wszystkie swiece i porownac ich kolor. Jesli kolor elektrod jednej ze swiecy (szczegolnie z cylindra, na ktorym poprzednia pekla) bedzie wyraznie inny od pozostalych (jasniejszy), swiadczyc to moze o usterkach wymienionych powyzej w dwoch ostatnich podpunktach.

Pozdrawiam

Napisano

> Wcale nie! Spojrz sobie po pudełkach, raptem parę referencji

Na jakiej podstawie wysnułeś teorie że raptem pare referecji?Tak jak mówiłem 90% V-line to France,Na 60 pozycji NGK(V line + zwykłe) mam 8 japsów.Nie mówie tutaj o żarowych.

> Bo Ci co sami zakładają często nie wiedzą jak mają dokręcac...

Czyli wnioskując z twoich wypowiedzi jeśli ktoś sam wymienia to dureń i osioł? nono.gifLudzie przeważnie sami wymieniają (pomijaj cieżki dostęp itp)i nikt dawniej nie wspominał o takich przypadkach.

> Mylisz isę. Ponad 90% świec trafiających na rynek EU to Japonia

> właśnie.

mogę prosić jakieś źródło?Bo z moich skromnych informacji tudzież od przedstawiciela Ngk słyszałem coś zgoła innego.Ale co my tam wiemy....

> i tak trzymaj

Sprzedaż NGK ani mnie ziębi ani grzeje,po prostu na rynku w tym momencie z różnych świec które przetestowałem uważam że te są najlepsze.

Napisano

> Na jakiej podstawie wysnułeś teorie że raptem pare referecji?Tak jak

> mówiłem 90% V-line to France,Na 60 pozycji NGK(V line + zwykłe)

> mam 8 japsów.Nie mówie tutaj o żarowych.

To chyba jednak zle patrzysz. V-line z Francji masz: 2,6,13,14

,28,33,35,36,38 i odpowiadające im pojedyncze. Jeżeli masz jakąkolwiek inną V-line z Francji poprosze o fotke. Dane? Z NGK smile.gif

> Czyli wnioskując z twoich wypowiedzi jeśli ktoś sam wymienia to dureń

> i osioł? Ludzie przeważnie sami wymieniają (pomijaj cieżki

> dostęp itp)i nikt dawniej nie wspominał o takich przypadkach.

Nie uogolniajmy. Wieksza szansa ze cos bedzie sknocone jak wymienia to amator w porownaniu do mechanika. A kiedys moze i przypadkow bylo mniej bo i swiece byly prostsze, zobacz ze teraz masz coraz wiecej specyficznych rozwiazan ktore wymagaja dodatkowej uwagi przy montazu, np mniejsze srednice.

> mogę prosić jakieś źródło?Bo z moich skromnych informacji tudzież od

> przedstawiciela Ngk słyszałem coś zgoła innego.Ale co my tam

> wiemy....

Jezeli moge Cie zapytac kiedy spotkales sie z przedstawicielem NGK? I co Ci powiedział?

> Sprzedaż NGK ani mnie ziębi ani grzeje,po prostu na rynku w tym

> momencie z różnych świec które przetestowałem uważam że te są

> najlepsze.

Napisano

Dodam że izolator jeszcze peka w 2 kolejnych przypadkach:

1. uszkodzenie mechaniczne czyli np upadek świecy na posadzke przy montażu. Powstaja mikropelniecia które pozniej doprowadzają do peknięcia izolatora.

2. zly moment dokrecania, niedokręcenie i przekręcenie świecy jest niekorzystne.

Napisano

> To chyba jednak zle patrzysz. V-line z Francji masz: 2,6,13,14

> ,28,33,35,36,38 i odpowiadające im pojedyncze. Jeżeli masz

> jakąkolwiek inną V-line z Francji poprosze o fotke. Dane? Z NGK

Prosze o link do tej bezcennej informacji,co do swieczek zapraszam do obejrzenia na miejscu ,pozwole ci nawet przeliczyć wink.gif

Dzis sprzedalem swieczki brk5e-11 do niedawno jeszcze japonskie teraz made in france.Co do zdjęć chyba jestem zbyt leniwy żeby wyciągać każdą swiece z pudełka,ale przy okazji sprzedaży zrobie fotke no problem ok.gif

> Nie uogolniajmy. Wieksza szansa ze cos bedzie sknocone jak wymienia

> to amator w porownaniu do mechanika. A kiedys moze i przypadkow

> bylo mniej bo i swiece byly prostsze, zobacz ze teraz masz coraz

> wiecej specyficznych rozwiazan ktore wymagaja dodatkowej uwagi

> przy montazu, np mniejsze srednice.

Jak do tej poru spotkałem sie ze świecami na kluczyk 16 i 21 ,jeśli mniejsza średnica tj 16 jest dla ciebie problemem ,proponuje zainwestować w mocniejsze okulary. wink.gif

Co do świeczek słyszałem że są podrabiane w Turcji ,tutaj prawdziwości tej teori nie jest w stanie potwierdzić z przyczyn obiektywnych.

Jeszcze raz powtarzam ,cokolwiek by mówić o Ngk i tak uważam że nie ma u nas lepszej alternatywy,podobnież sondy lamba ,sam na takiej jeźdze.

Co do masówki którą wspomniałeś ,wiekszość właśnie tego sie sprzedaje ,,masówki''.I tutaj ludzi interesuje gdzie świeczki sa wyprodukowane wink.gif

A jeśli kolega chce sobie poogladac jakie mam swiece nie ma problemu ,prosze o 2 komplety swieczek do testu a nie uprawiac tutaj marketingu szeptanego wink.gif

Napisano

> Prosze o link do tej bezcennej informacji,co do swieczek zapraszam do

> obejrzenia na miejscu ,pozwole ci nawet przeliczyć

> Dzis sprzedalem swieczki brk5e-11 do niedawno jeszcze japonskie teraz

> made in france.Co do zdjęć chyba jestem zbyt leniwy żeby

> wyciągać każdą swiece z pudełka,ale przy okazji sprzedaży zrobie

> fotke no problem

priv. Poza tym wspomniane świeczki to VL33 więc potwierdza to co napisałem

> Jak do tej poru spotkałem sie ze świecami na kluczyk 16 i 21 ,jeśli

> mniejsza średnica tj 16 jest dla ciebie problemem ,proponuje

> zainwestować w mocniejsze okulary.

Nie badź bezpodstawnie zgryźliwy, nie spotkałeś klientów z ulicy majacych mizerne pojecie o tym jak się co wymienia a jednak probujacych?

> Co do świeczek słyszałem że są podrabiane w Turcji ,tutaj

> prawdziwości tej teori nie jest w stanie potwierdzić z przyczyn

> obiektywnych.

Jakies 3 lata temu parę kompletów odnalazło się podróbek, od tego czasu nie mapodróbek swiec do samochodów.

> Jeszcze raz powtarzam ,cokolwiek by mówić o Ngk i tak uważam że nie

> ma u nas lepszej alternatywy,podobnież sondy lamba ,sam na

> takiej jeźdze.

> Co do masówki którą wspomniałeś ,wiekszość właśnie tego sie sprzedaje

> ,,masówki''.I tutaj ludzi interesuje gdzie świeczki sa

> wyprodukowane

> A jeśli kolega chce sobie poogladac jakie mam swiece nie ma problemu

> ,prosze o 2 komplety swieczek do testu a nie uprawiac tutaj

> marketingu szeptanego

OK, testów dostaniesz. A co do kraju pochodzenia po raz kolejny zachęcam obejrzec pudełka bądź świece, że ciągle większość to Japonia. Inwestycja w okulary? wink.gifzlosnik.gifcool.gif

Napisano

> priv. Poza tym wspomniane świeczki to VL33 więc potwierdza to co

> napisałem

ok.gif

> Nie badź bezpodstawnie zgryźliwy, nie spotkałeś klientów z ulicy

> majacych mizerne pojecie o tym jak się co wymienia a jednak

> probujacych?

Sporo takich jest aczkolwiek czy rozmiarówka 16 czy 21 to wydaje mi sie bez różnicy wink.gif

> Jakies 3 lata temu parę kompletów odnalazło się podróbek, od tego

> czasu nie mapodróbek swiec do samochodów.

> OK, testów dostaniesz

ok.gif

. A co do kraju pochodzenia po raz kolejny

> zachęcam obejrzec pudełka bądź świece, że ciągle większość to

> Japonia. Inwestycja w okulary?

Ja mam niewielką wade w porównaniu z chłopaki z IKA ,był niedawno wątek biglaugh.giftu już nie chodzi o okulary tylko o lenistwo,ale jak grudzień bedzie taki ciepły to chyba to zrobie biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.