Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F/C14NZ] Problem z olejem- zaczęła brać

Featured Replies

Napisano

Witam,

Zwracam si e o pomoc do zacnych forumowiczów, od pewnego czasu moja Asia zaczęła brać olej, nie było tego na początku dużo, w mcu zrobiłem ok 7tyś km i wlałem może litr oleju (wcześniej nie łykała aż takich ilości) - przejrzałem podobne wątki na forum ale nie pasowały mi objawy jakie powinny towarzyszyć przy np. lejących uszczelniaczy czy pierścieni - nie dymiła a silnik suchy (wymiana UPG) jednak dzisiaj będąc w garażu z ciekawości zajrzałem pod silnik, odkręciłem osłonę i ku moim oczom okazało się za zarzygana jest olejem i piachem - to drugie jeszcze moge przeboleć ale tego pierwszego angryfire.gif

szybkie nurkowanie w kanale pozwoliło zdiagnozować usterkę - uszczelka pod miską sciana.gif,

i teraz moje pytanko: czy muszę uzbroić się w jakieś dodatkowe narzędzia? rozumiem że kolektor wystarczy tylko odkręcić i poluzować, oczywiście zmienię olej na nowy (czyli jakieś 3k km) i czy w związku z tą wymianą należy coś jeszcze wymienić? wolę się upewnić niż rozkręcać 2 razy?

I kolejna sprawa jaką uszczelke polecacie? (może ktoś miał podobny problem i też wymieniał, wymiana doświadczeń mile widziana na PW 20.GIF )

Pozdrawiam

marcin

Napisano

Nie trzeba odkręcać kolektora. Wystarczy rurę wydechową, która jest z nim połączona dwiema śrubami. Oleju też nie trzeba wymieniać, jeśli przed demontażem umyjesz okolice uszczelki.

Acha, miejsca połączeń kadłuba z pompą oleju i ostatniego łożyska wału (schodki na powierzchni styku kadłuba z uszczelką) trzeba powlec jakimś silikonem.

Napisano
  • Autor

Pan E. napisał takie coś:

Naciągnąć na odrzutnik oleju nową uszczel kę gumową. Występuje kilka wersji wykonania odrzutnika oleju. Jeżeli stara uszczelka gumo wa nie daje się ściągnąć, to należy wymienić cały odrzutnik. W wersji z uszczelkami kor kowymi włożyć jedną uszczelkę pod odrzutnik i drugą nad. Sprawdzić kompletność pierścieni dystansowych

o co w tym kaman jaki odrzutnik? i druga rzecz :

wkręcić śruby ze środkiem zabezpieczającym przed poluzowaniem. Maksymalny czas między po kryciem gwintu środkiem zabezpieczającym a wkręceniem wynosi 10 min.

a użycie tego środka jest konieczne?? sorki ale pierwszy raz się z tym spotkałem

z góry dziękuje

Napisano

> o co w tym kaman jaki odrzutnik? i druga rzecz :

Znam przynnajmniej 3 wykonania odrzutnika oleju zamontowanego w misce olejowej:

1- zintergrowany z miska olejowa, jako wspawana, perforowana blacha,

2-odrzutnik wykonany jako przekladka pomiedzy miska olejowa a blokiem silnika-w tej wersji uszczelka wykonana jest jako jednoczesciowa, ze szczelina, ktora pozwala naciagnac ja na odrzutnik;

3- jak wyzej, tyle ze stosuje sie dwie uszczelki korkowe, zamiast jednej, gumowej...

osobiscie najczesciej spotkalem sie z wykonaniem 1, gdzie stosuje sie uszczelke korkowa lub gumowa, jednoczesciowa, bez szczeliny.

> wkręcić śruby ze środkiem zabezpieczającym przed poluzowaniem.

> Maksymalny czas między po kryciem gwintu środkiem

> zabezpieczającym a wkręceniem wynosi 10 min.

Zalecane jest stosowanie srodka blokujacego gwint srub mocujacych miske, poniewaz maja tendencje do samoistnego poluzowania, nawet po dokreceniu wlasciwym momentem, co skutkuje przeciekami (sytuacja iddentyczna, jak przy uszczelce pokrywy zaworow...). W silniku swojego wozu wymienialem rok temu obie uszczelki, bez stosowania jakichkolwiek doszczelnien i plynu blokujacego, efekt-ciekna obie. Zrobilem to w ramach testu. Tym razem postapie inaczej: uszczelka miski gumowa, pasta Dirco po obu stronach, srodek do blokowania gwintow i dokrecanie na 3 etapy: 5 Nm, po kilku minutach minutach 10Nm, kolejne kilka minut i 12 Nm. Z uszczelka pokrywy zaworow to samo (zakupie uszczelke z mieszanki korkowo-gumowej). Testowalem na innej Astrze-2 lata bez wyciekow.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

odnośnie tego specyfiku chodziło o takie coś?

TUTAJ coś takiego znalazłem na alledrogo grinser006.gif

Napisano

> odnośnie tego specyfiku chodziło o takie coś?

> TUTAJ coś takiego znalazłem na alledrogo

Moze byc, w warsztacie stosujemy produkty CRC lub Loctite. Do tych srub wystarczy soft lock, o sredniej sile blokowania.

Proponuje uzyc klucza dynamometrycznego i stopniowego dociagania srub, aby uszczelka rownomiernie, stopniowo sie uginala.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

a nie ma potem problemu z odkręceniem? tak pytam z ciekawości biglaugh.gif bo zamierzam posmarować tym pokrywę zaworów

Napisano

> a nie ma potem problemu z odkręceniem? tak pytam z ciekawości bo

> zamierzam posmarować tym pokrywę zaworów

Uszczelke mozna dodatkowo doszczelnic pasta montazowa, ja tradycyjnie polecam Dirco, tylko gwinty srub pokryc srodkiem do blokowania gwintow. Nie ma problemow z ponownym odrkeceniem srub (co innego hard lock, tu juz sie trzeba nameczyc...).

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Żeby nie robić offtopu zwracam się z pytaniem: dziś zakupiłem uszczelkę pod miskę (Elring grinser006.gif) ale przy sprawdzaniu w katalogu sprzedawca powiedział że mam zamówić 2 uszczelki screwy.gif to nie jakaś ściema? w katalogu było napisane x2 ale zamówiłem tylko jedną czy ok?

pozdrawiam

Napisano

> Żeby nie robić offtopu zwracam się z pytaniem: dziś zakupiłem

> uszczelkę pod miskę (Elring )

Dostałeś uszczelke 766.390(symbol Elringa?).

ale przy sprawdzaniu w katalogu

> sprzedawca powiedział że mam zamówić 2 uszczelki to nie jakaś

> ściema? w katalogu było napisane x2 ale zamówiłem tylko jedną

> czy ok?

Ok,jest jedna uszczelka pod misą,w katalogu też jest jedna sprawdzalem ,jest drugi symbol tj

115.100(Elring)ale to jest symbol malutkiej miedzianej podkładki pod korek spustu oleju.

Może o to mu chodziło wink.gif

Nie przejmować sie wymieniać.

Napisano
  • Autor

Dokładnie ten numer biglaugh.gif czyli wszystko jasne, dziękuje za pomoc 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.