Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alarm OPL 923

Featured Replies

Napisano

Ja w mojej Astrze też mam wspomniany alarm (OPL 923) i spory z nim problem, dokładnie z problem z pilotem/kluczykiem.

Zaczęło się od tego, że przestał reagować przycisk od zamykania/uzbrajania alarmu,później też od otwierania/rozbrajania. Przestałem używać pilota,tylko zamykałem i otwierałem samochód kluczykiem,bo centralny zamek wciąż działa.

Dziś przed myciem samochodu chciałem naoliwić zamek w drzwiach kierowcy i nieopatrznie przy tej operacji przekręciłem kluczyk dwa razy w prawo, przez co uzbroiłem alarm.

Problem teraz polega na tym,że nie mogę wyłączyć alarmu a przez to używać samochodu...

W instrukcji obsługi alarmu mam info, że alarm można awaryjnie wyłączyć używając kodu wyłącznika awaryjnego.

Tu pojawiają się problemy, bo:

- nie wiem gdzie jest zainstalowany wyłącznik awaryjny

- nie wiem jaki jest kod (może są to dwie cyfry wygrawerowane na płytce pilota???)

Ktoś wie jak problem rozgryźć?

Pozdrawiam

Napisano

> Zaczęło się od tego, że przestał reagować przycisk od

> zamykania/uzbrajania alarmu,później też od

> otwierania/rozbrajania.

Głupie pytanie - bateryjka ok? Przyciski ok? Ja do swojego kluczyka kupiłem za parę złotych połówkę osłony z przyciskami, wymieniłem baterię i od tej pory było ok.

Napisano
  • Autor

> Głupie pytanie - bateryjka ok? Przyciski ok? Ja do swojego kluczyka

> kupiłem za parę złotych połówkę osłony z przyciskami, wymieniłem

> baterię i od tej pory było ok.

Podobno nie ma głupich pytań...

Bateria OK, przynajmniej jej wymiana na świeżą nie dała żadnych rezultatów. Osłona też jest OK, a same przyciski są na płytce drukowanej nie na osłonce...

Napisano

> Osłona też jest OK, a same przyciski są na płytce

> drukowanej nie na osłonce...

Zgadza się, ale przy spękanej osłonce, palce zwykle mi się ślizgały obok przycisków i nie łapało.

Ja bym zrobił tak: otwierasz auto z pilota, wyłączasz syrenę (żeby nie denerwowała), wkładasz kluczyk w stacyjkę i programujesz. Później z pilota zamykasz auto, uzbrajasz alarm, a później otwierasz. Jeżeli kluczyk nie załapie programowania lub nie zadziała po zaprogramowaniu, to być może masz coś w samym kluczyku uszkodzone.

Napisano
  • Autor

> Ja bym zrobił tak: otwierasz auto z pilota,

Chyba już za późno i tracisz czujność,napisałem przecież, że sterowanie "z pilota" całkiem przestało działać....

Napisano

> - nie wiem gdzie jest zainstalowany wyłącznik awaryjny

> - nie wiem jaki jest kod

Wyłacznik awaryjny jest lub nie podłaczony zwykle do centralki alarmu - trzeba zapoznać się ze schematem montazowym alarmu.

Kod czasem bywa naklejony na obudowę centralki alarmu.

PS. w nawiązaniu do powyższej rady: w większości alarmów bez wprowadzenia kodu lub/i nacisnięcia wyłacznika awaryjnego nie przeprogramujesz alarmu, to by było za proste - włożenie kluczyka w stacyjkę = wyrwanie kabelków i zwarcie "na krótko".

Pozdr.

Napisano

> Chyba już za późno i tracisz czujność,napisałem przecież, że

> sterowanie "z pilota" całkiem przestało działać....

Faktycznie późno, miało być oczywiście "z kluczyka".

Napisano

Zwykle przycisk awaryjny dają w bezpiecznikach. Po drugie - ten alarm może pracować z fabrycznym pilotem, jako bezpilotowy. Po trzecie - fabryczny kod to 11

Napisano
  • Autor

> Zwykle przycisk awaryjny dają w bezpiecznikach. Po drugie - ten alarm

> może pracować z fabrycznym pilotem, jako bezpilotowy. Po trzecie

> - fabryczny kod to 11

Dzięki za trafną wskazówkę. U mnie przycisk jest zamontowany za małym schowkiem, nawet nie musiałem zdejmować pokrywy, za którą są bezpieczniki.

Teraz mogę już uruchomić samochód, ale wciąż mam problem z martwym pilotem...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.