Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nierówna praca silnika

Featured Replies

Napisano

Witam

Ja z kącika Astry ale mam pytanie na temat VW Bora 1.9TDI.

Szwagrowi padło turbo. Dał do mechaniora, ten turbo zrobił, śćiągnął głowice ( podono coś tam sprawdzał ) bytło z nią wszystko ok. Pojawił się pewien problem. Jak silnik jest zimny to nierówno pracuje i kopci na czarno. Jak się rozgrzeje to jest wszystko ok. Pojechał do mechaniora i ten mówi że z jego strony jest wszystko dobrze. Inni twierdzą, że jest skrzywiony korbowód, albo uszczelki pod wtryskami są walnięte.

Proszę o rady , może ktoś zna dolegliwość i jak ją wyeliminować. Będę wdzięczny.

Pozdrawiam

Napisano

Bardzo fajny mechanik, mysle ze powiniscie znlezc takiego ktory wie co robi.

Bo albo Ty niedokladnie opisales sytuacje ale ja bym chyba zatlukl mechanika gdyby zdarl mi glowice aby tylko tak sobie cos sprawdzic.

Napisano
  • Autor

Mechanik powiedział. że należy ściągnąć głowice ponieważ mógł się dostać olej na tłoki.

Napisano

> Mechanik powiedział. że należy ściągnąć głowice ponieważ mógł się dostać olej na tłoki.

Jakby to powiedzieć... W dieslu olej na tłokach to stan wręcz pożądany!

mar00ha

Napisano
  • Autor

auto ma trzecią turbinę przed założeniem tej ostatniej stwierdził że mogło się coś dostać z głowicy i zdjoł ją dał do planowania nie szlifował zaworów ani nie zmienił uszczelniaczy na zaworach stwierdził że korbowody są niezgięte i złożył wszystko , gdy odbierałem auto to zauważyłem że bardzo kopci na zimnym silniku i nierówno pracuje silnik to powiedział że olej z tłumnika musi się wypalić i kazał mi sprawdzić świece żarowe , świece sprawdziłem są ok. gdy zaprowadziłem auto ponownie do poprawy sprawdził ciśnienie i na ciepłym silniku miał na trzech tłokach 30 bar a na jednym 28 bar i ponownie zdjoł głowice i tym razem stwierdził że jest zgięty korbowód i powiedział że to jest przyczyna tego że kopci ponieważ ma mniejsze ciśnienie sprężania na tym tłoku zdenerwowałem się kazałem mu zmontować wszystko w jedną całość i zabrałem auto, na zimnym silniku kopci na szaro(biało)i nierówno pracuje przez ok 1 minute nie wiem co może być ale u mnie nie ma mechaników tylko są kowale

Napisano

> No to jaki problem ma autko, że zimne nieróno pracuje i kopci na czarno?

Tego nie wiem. Wiem natomiast, że kopcenie na czarno często jest związane z niedostatkiem powietrza podczas spalania paliwa.

mar00ha

Napisano

> Mechanik powiedział. że należy ściągnąć głowice ponieważ mógł się

> dostać olej na tłoki.

jak by sie ten olej tam dostal, to juz by bylo za pozno

Napisano
  • Autor

Przepraszam

silnik jak jest zimny to kopci na siwo a nie na czrno ( żle zrozumiałem od szwagra ) jak jest zimny to silnik pracuje nieregularnie. Mechanik stwierdził, że jest to wina skrzywionego korbowodu. Podobno jak ściągnął jeszcze raz głowice to zmierzył położenie wszystkich tłoków i okazało się, że na jednym z nich jest różnica w położeniu i mniejsze ciśnienie sprężania o 2 bary od pozostałych.

Napisano

Jak silnik wysokoprzezny kopci na siwo, to przewaznie plyn chlodzacy dostaje sie do komory spalania, co oczywiscie powoduje nierowna prace zimnego silnika, ktora pozniej ustaje, ale to mozna sprawdzic poprzez nieinwazyjne (bez rozbierania silnika) testy. Skoro juz mechanik stwierdzil, ze korbowod jest skrzywiony, to czy zlozyl potem silnik bez wymiany korbowodu? Roznica 2 barow nie jest tragiczna, silnik nadal bedzie rowno pracowal...Swiece zarowe byly sprawdzane przed rozlozeniem silnika?

Wedlug mnie prawdopodobnie glowica jest peknieta (czy byla sprawdzona na szczelnosc po demontazu?) Moge sie mylic, bo wobec niedostatecznych informacji ciezko cokolwiek wyrokowac...

Jakos metnie jest opisane...Jesli chcesz uzyskac w miare jasna diagnoze na forum, opiuj szczegolowo, co sie dzialo z silnikiem, kolejnosc czynnosci podczas naprawy i efekty...

Pozdrawiam

Napisano

Ile ma przebiegu to auto?

Swoja gdy bedzie zlozone najlepiej dac je do kogos kto dobrze ogarnia elektronike auta, wtedy najlatwiej bedzie powiedziec co jest nie tak.

Napisano
  • Autor

> auto ma trzecią turbinę przed założeniem tej ostatniej stwierdził że

> mogło się coś dostać z głowicy i zdjoł ją dał do planowania nie

> szlifował zaworów ani nie zmienił uszczelniaczy na zaworach

> stwierdził że korbowody są niezgięte i złożył wszystko , gdy

> odbierałem auto to zauważyłem że bardzo kopci na zimnym silniku

> i nierówno pracuje silnik to powiedział że olej z tłumnika musi

> się wypalić i kazał mi sprawdzić świece żarowe , świece

> sprawdziłem są ok. gdy zaprowadziłem auto ponownie do poprawy

> sprawdził ciśnienie i na ciepłym silniku miał na trzech tłokach

> 30 bar a na jednym 28 bar i ponownie zdjoł głowice i tym razem

> stwierdził że jest zgięty korbowód i powiedział że to jest

> przyczyna tego że kopci ponieważ ma mniejsze ciśnienie sprężania

> na tym tłoku zdenerwowałem się kazałem mu zmontować wszystko w

> jedną całość i zabrałem auto, na zimnym silniku kopci na

> szaro(biało)i nierówno pracuje przez ok 1 minute nie wiem co

> może być ale u mnie nie ma mechaników tylko są kowale

Napisano

To co piszesz to dla mnie jakas wielka pomylka.

Po co skladac wogole silnik gdzie niby skrzywiony jest korbowod, sprawdzal to przy Tobie?

Bo nie wiem co musialby sie stac aby skrzywic korbowod. Widziales gladz cylindra, tlok i glowice czy naprawde tam nic nie uderzylo?

Jak dla mnie to wykonales przy udziale mechanika masakre na tym aucie i jezeli korbowod jest krzywy to ja bym chyba innego silnika szukal.

Napisano

> auto ma trzecią turbinę przed założeniem tej ostatniej stwierdził że

> mogło się coś dostać z głowicy i zdjoł ją dał do planowania nie

> szlifował zaworów ani nie zmienił uszczelniaczy na zaworach

Nie rozumiem. Do planowania glowicy AFAIR trzeba wyciagnac z niej zawory. A jak juz wyciagniesz zawory to trzeba dac nowe uszczelniacze ktore zreszta kosztuja groszowe sprawy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.