Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana oleju,weszło o litr za mało

Featured Replies

Napisano

Właśnie skończyłem operacje wymiany oleju. W książce wyczytałem że ma być 3,5litra, jednak u mnie weszło 2,5litra i jest max na bagnecie. Co am o tym sądzić?Ściekało przez 4godz, silnik rozgrzany. Na szybko wyczytałem że może to być wina mułu na dnie miski olejowej, ale musiałoby go tam być z kilogram tego syfu.

Kupiłem astre 2lata temu.Sprzedawca mówił że leje mineralny oczywiście bo auto ma ponad 200tys km Później troche byłem zniesmaczony odkryciem oleju na dolewki w nadkolu, tak jak mówił mineralny produkowany przez jakiś Kronopol icon_rolleyes.gif Jakieś najtańsze g

Ja tam zaraz wymieniłem na półsyntetyk i wszystko idealnie działa. Teraz widze że silnik zaczyna troche puszczać olej(miska olejowa i powyżej też coś)

Dobra, to co mam teraz zrobić, lać 3,5litra i nie patrzeć na bagnet, czy zostawić jak jest?

Zawsze widze ciemne scenariusze, czy może być tak że poprzedni właściciel lał mineralne gówno bo silnik był w fatalnym stanie i powstały takie odłogi że od 2 lat silnik sprawie pozorne wrażenie sprawnego, a tak naprawdę na dnie miski olejowej leży kilogram szlamu, jest mniej oleju, gorsze smarowanie? Dobrze by było żeby ktoś mnie uspokoił jeszcze przed zaśnięciem:)

Napisano

Jak na moje to nie możliwe by tyle było osadu. może auto stoi krzywo?aa i kolega odpalił na tym stanie oleju już silnik? jesli nie to w filtrze nie będzie oleju pompie kompesatorach no i poziom na wskaźniku spadnie koledze i należy dolać .... to tyle co wymyślilem

Napisano

ooniee.gif

Uspokajam zlosnik.gif

To jest normalne zjawisko.

Przejedź kilka kilometrów, a zobaczysz, że poziom oleju na bagnecie spadnie i będziesz musiał dolać.

Jak będziesz wymieniał uszczelkę miski oleju, to może znajdziesz trochę szlamu, ale nie tyle żeby miało to wpływ na stan oleju.

Napisano

> Dobra, to co mam teraz zrobić, lać 3,5litra i nie patrzeć na bagnet,

> czy zostawić jak jest?

Sprawdzić czy bagnet masz taki jak być powinien wink.gif

Napisano
  • Autor

No to super ekstra.

Zaraz jade, wezme olej i zobaczymy. Inna sprawa że starego oleju zeszło mi bardzo mało, ale miałem na minimum.

A tak z ciekawości, ktoś słyszał o tym oleju Kronopol?

Napisano

> No to super ekstra.

> Zaraz jade, wezme olej i zobaczymy. Inna sprawa że starego oleju

> zeszło mi bardzo mało, ale miałem na minimum.

> A tak z ciekawości, ktoś słyszał o tym oleju Kronopol?

Jakiś wynalazek z Lidla hehe.gif

Kronopol to płyty meblowe robi ok.gif

Napisano

Może być też tak, że masz misę wgiętą.

Jak swoją ostatnio przefasonowałem to zauważyłem po znacyzm wzroście poziomu oleju na bagnecie.

Napisano
  • Autor

Ostatecznie weszły prawie 3 litry i jest na bagnecie maks.

A bagnet chyba dobry,nie wyobrażam sobie zeby go ktoś zamieniał. Jaką powinien mieć długość?

Napisano

> Ostatecznie weszły prawie 3 litry i jest na bagnecie maks.

To chyba ok. Mi w ASO nalali kiedyś (w rocznym, a więc prawie nowym samochodzie) 3.5l, zgodnie z książką. Musiałem strzykawką wyciągnąć ok. 0.5l, żeby mieć max na bagnecie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.