Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzęgło i wspomaganie

Featured Replies

Napisano

Witam

Panda 1.3. Przebieg 140 tkm. Od kilku tysięcy co jakiś czas poślizguje się sprzęgło. Jak się je potrzyma na poślizgu to tak jakby się coś naprawiało, bo potem znowu można katować i się nie pośliźnie. Jeśli ktoś się spotkał z podobnymi symptomami to proszę o odpowiedź. Druga sprawa dotyczy prawdopodobnie wspomagania: przy ustawieniu kierownicy na wprost, gdy samochód jest zagrzany czasami jakby wpada w wibracje (buczy). Delikatny ruch kierownicą powoduje poprawę. Wydaje mi się, że ten efekt powstaje gdy w układzie kierowniczym nie ma naprężeń. Czy to jest efekt jakiegoś luzu?

Pozdrawiam

Napisano

> Witam

> Panda 1.3. Przebieg 140 tkm. Od kilku tysięcy co jakiś czas

> poślizguje się sprzęgło. Jak się je potrzyma na poślizgu to tak

> jakby się coś naprawiało, bo potem znowu można katować i się nie

> pośliźnie. Jeśli ktoś się spotkał z podobnymi symptomami to

> proszę o odpowiedź. Druga sprawa dotyczy prawdopodobnie

> wspomagania: przy ustawieniu kierownicy na wprost, gdy samochód

> jest zagrzany czasami jakby wpada w wibracje (buczy). Delikatny

> ruch kierownicą powoduje poprawę. Wydaje mi się, że ten efekt

> powstaje gdy w układzie kierowniczym nie ma naprężeń. Czy to

> jest efekt jakiegoś luzu?

> Pozdrawiam

Ja co do tego drugiego. Sytuacja obejmuje postój czy jazdę? Bo u mnie całość drży podczas postoju, a jak chwycić to efekt znika. Ale bardziej podejrzewam o to silnik w swej istocie (drży).

Napisano
  • Autor

> Ja co do tego drugiego. Sytuacja obejmuje postój czy jazdę?

Postój. Jak lekko ruszyć kierownicą to efekt znika.

Napisano

> Postój. Jak lekko ruszyć kierownicą to efekt znika.

Znika jak złapiesz? To po prostu wibracje od silnika idą. Nic szczególnego.

O ile dobrze zrozumiałem.

Napisano

> Znika jak złapiesz? To po prostu wibracje od silnika idą. Nic

> szczególnego.

> O ile dobrze zrozumiałem.

diesle tak mają grinser006.gif

Napisano

Trzeba przyznać że z biegiem czasu i kilometrów wibracje od silnika na wolnych obrotach wzmagają się. U mnie też nie jest to już tak jak po wyjezdzie z salonu. Szczególnie gdy jest zimno i zimny silnik.

Napisano
  • Autor

> Trzeba przyznać że z biegiem czasu i kilometrów wibracje od silnika

> na wolnych obrotach wzmagają się.

Tylko że to nie są wibracje od silnika. Normalnie jakby ten silnik od wspomagania brzęczał. Efekt jest naprawdę głośny, aż się przestraszyć można. Po ruszeniu kierownicą znika. Dodam jeszcze że częstotliwość tych wibracji jest bardzo wysoka (znacznie wyższa od tych co się z silnika przenoszą).

Napisano
  • Autor

> Tylko że to nie są wibracje od silnika. Normalnie jakby ten silnik od

> wspomagania brzęczał.

Byłem w serwisie. Na komputerze nie pokazało żadnych błędów. Mechanik stwierdził, że to prawdopodobnie luz w silniku wspomagania. Wymiana ok. 600 zł. Ze względu na koszt dalej nie drążyłem.

Napisano

> Byłem w serwisie. Na komputerze nie pokazało żadnych błędów. Mechanik

> stwierdził, że to prawdopodobnie luz w silniku wspomagania.

> Wymiana ok. 600 zł. Ze względu na koszt dalej nie drążyłem.

Wydaje mi sie ze odpowiedzialny za to moze być czujnik na kolumnie a nie sam silnik. Tak sobie przypominam ze z 3lata temu w bordowej zauważyłem podobny objaw. Pojawiał sie sporadycznie a później zanikł grinser006.gif

co do sprzęgła to kilka razy zdarzyło mi się ze zaczeło się slizgać. Tylko na 3 biegu i na obrotach 2200-2500 przy pedale ostro wciśniętym w podłoge grinser006.gif

Napisano

U mnie w 1.1 z 04 dzisiaj skończyło się sprzęgło i to przy ledwie 60k na liczniku . Tyle , że panda jeżdżona głównie po mieście a 1 właścicielką była kobieta , która najwyraźniej mocno je nadwyrężyła bo chodziło ciężko już w chwili zakupu ale nie tak aby je wymieniać. Dzisiaj rano jechałem sobie wolno do pracy a tu na kolejnych światłach nagle nie dało rady już wrzucić ani 1 ani 2 . Trzeba było mocno biegi wpychać na siłę a auto ledwo co jechało. Szczęśliwie dotoczyłem się do zaprzyjaźnionego warsztatu , początkowo posprawdzali linki , podciągnęli linkę sprzęgła ale to nadal nie łapało a biegi jak nie chciały wchodzić tak nie chciały więc konieczna była wymiana całości .

3 godzinki roboty za 250 zł + komplet sprzęgła fiatowskiego za 218 zł i teraz muszę przyznać , że sprzęgło chodzi jak masełko smile.gif i jest zupełnie inna jazda niż dotychczas - nawet po zakupie przy 40k w pandzie tak miodnie sprzęgło nie chodziło .

Mechaniory powiedzieli , że pęknięte były 2 ramiona słoneczka w docisku .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.