Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z padliną...

Featured Replies

Napisano

Nic złego się nie działo, lało się paliwo i się jeździło. okazało się, że Szerszeń to przebiegła bestia. Nie lubię Świąt, Święta mnie wykańczają psychicznie, fizycznie i finansowo. Padlina postanowiła, że w ramach świąt mnie dodatowo dobije... angryfire.gif

No właśnie coś zaczęło cykać mad.gif z częstotliwością zależną od obrotów. Słyszalne do ok 3000rpm, powyżej tej granicy warkot tej niesamowitej jednostki napędowej zagłusza cykanie grinser006.gif Pytanie- co qfa? tuk.gif Wtryskiwacz? Jeśli tak to co z nim? Kończą się jego dni?

Sprawa druga:

Gdzieś nawiał płyn chłodniczy. Było prawie max a teraz jest min. Do tego silnik nie nagrzewa się do odpowiedniej temperatury- wskazówka ZAWSZE była idealnie na połowie skali- czyli tak jak ma być. Teraz dochodzi do 2/3 skali licząc, że "pełna" skala to temperatura właściwa czyli połowa na wskaźniku. W godzinach szczytu w korkach potrafi dojść do 2/3 skali na wskaźniku- wentylator się włącza. Jak tylko zacznie się jazda to znowu spada do stanu niedogrzania. Dodatkowo jak jest zimny to kopci na biało ale ne wiem, czy to przypadkiem nie jest związane z tym, że robi się zimno na dworze bo 3/4 mijanych rano samochodów dymi na biało.

Problem kolejny: wycieraczka tylna angryfire.gif

Tu ma miejsce magia. Albo działa albo nie. Jak działa to każdy wie grinser006.gif za to jak nie działa to jest tak, że zapala się kontrolka... ogrzewania szyby tylnej icon_eek.gif Czyszczenie styków w bagażniku nic nie dało- są idealnie czyste bo Dremel to dobra maszyna winner.gif

Kolejna sprawa:

Coś brzęczy z okolicy sprzęgła zarówno w czasie jazdy jak i na postoju ale znika w momencie wciśnięcia sprzęgła. Co się kończy? tuk.gif

Generalnie padlina jeszcze jeździ, koła się kręcą, dym z rury leci (aaa jeszcze osłona termiczna brzęczy hahaha.gif) ale nie wiem jak długo. Dobijam powoli do 150kkm więc zaraz się pewnie wałek odezwie. Co wtedy? Co dodatkowo w przypadku tej "wymiany eksploatacyjnej" rotfl.gif wypada wymienić? Na jakie koszty się przygotować psychicznie?

Napisano

> Nic złego się nie działo, lało się paliwo i się jeździło. okazało

> się, że Szerszeń to przebiegła bestia.

.........................

> wypada wymienić? Na jakie koszty się przygotować psychicznie?

Sorry za OT, ale już wiem dlaczego tą listę pomocy tak szybko kompletowałeś. Boisz się ruszyć poza miasto biglaugh.gif

Napisano

> Gdzieś nawiał płyn chłodniczy. Było prawie max a teraz jest min.

"min" "max" w ukladzie "dolnozbiornikowym", malo daje, prawdziwy poziom pokazuje sie dopiero podczas dolewania plynu, poziom albo sie podnosi, albo ginie w czelusciach ukladu. Zalej go wg instrukcji

1. Odkręcić odpowietrznik na przewodzie do nagrzewnicy.

2. Odkręcić odpowietrznik na gorze chłodnicy.

3. Lac płyn, do momenty, gdy zacznie cieknąć, odpowietrznikiem na przewodzie do nagrzewnicy, zamknąć odpowietrznik.

4. Lac dalej, az zacznie cieknąć odpowietrznikiem chodnicy, zamknąć odpowietrznik.

5. Zalać pod korek i zakręcić.

6. Uruchomić silnik z nawiewem na 4 i ustawionym na grzanie.

7. Obserwować przyrost temperatury na wskaźniku i na rurach wlotowej i wylotowej chłodnicy.

8. Gdy obie rury sa cieple, poluzować odpowietrznik na przewodzie do nagrzewnicy, w momencie gdy zacznie wyciekać płyn, zakręcić.

9. Poluzować odpowietrznik górny chłodnicy, w momencie, gdy zacznie wyciekać płyn, zakręcić.

10. Poczekać do momentu uruchomienia wentylatora, po czym zgasić silnik.

11. Gdy silnik ostygnie, uzupełnić płyn pod korek, nadmiar płynu zostanie wypchnięty zabezpieczaniem ciśnieniowym korka.

12. Sprawdzić poziom płynu na zimnym silniku i taki właśnie poziom utrzymywać.

Jesli dalej bedzie ubywac, a kaloryfery szczelne, pozostaje tylko UPG, witaj w klubie

Po uzupelnieniu cieczy cykanie moze ustapic, moze byc spowodowane zbyt niskim poziomem cieczy i przegrzewaniem sie glowicy.

> silnik nie nagrzewa się do odpowiedniej temperatury- wskazówka ZAWSZE była idealnie na połowie skali- czyli tak jak ma być. Teraz dochodzi do 2/3 skali licząc, że "pełna" skala to temperatura właściwa czyli połowa na wskaźniku. W godzinach szczytu w korkach potrafi dojść do 2/3 skali na wskaźniku- wentylator się włącza. Jak tylko zacznie się jazda to znowu

Najpierw uzupelnij poziom plynu, jesli przy zalanym ukladzie, nadal nie bedzie sie nagrzewal, termostat do wymiany

> Dodatkowo jak jest zimny to kopci na biało ale ne wiem, czy to przypadkiem nie jest związane z

> tym, że robi się zimno na dworze bo 3/4 mijanych rano samochodów dymi na biało.

A jak sie nagrzeje, przestaje kopcic ? Znikajacy plyn moe miec z tym zwiazek.

> Problem kolejny: wycieraczka tylna

elektryki wirtualnie nie ogarniesz, tu trzeba probnik i do roboty

> Kolejna sprawa:

> Coś brzęczy z okolicy sprzęgła zarówno w czasie jazdy jak i na

> postoju ale znika w momencie wciśnięcia sprzęgła. Co się kończy?

Lozysko wyciskowe (oporowe) sprzegla

> Co dodatkowo w przypadku tej "wymiany eksploatacyjnej"

> wypada wymienić?

silnik na 1,6 16v

Pozdrawiam

Monsieur J vel Przypal

mamil

Napisano
  • Autor

> silnik na 1,6 16v

Za dużo roboty i kosztów. Musiałbym napierwz łosia spaść grinser006.gif

> Pozdrawiam

> Monsieur J vel Przypal

> mamil

Napisano

cykanie to moze byc oznaka konczacego sie walka rozrzadu

(zawsze twierdziles ze nigdy ci sie nie zepsul) wiec pewnie przyszedl czas na ciebie smile.gif

a co do reszty to juz mamil ci wyjasnil zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> cykanie to moze byc oznaka konczacego sie walka rozrzadu

Nie no... Wydaje mi się, że to nie on. Cykanie dobiega wyraźnie gdzieś z przepustnicy stąd podejrzenie padło na wtryskiwacz. Resztą zajmę się w weekend. wink.gif

Napisano

> No właśnie coś zaczęło cykać z częstotliwością zależną od obrotów.

> Słyszalne do ok 3000rpm, powyżej tej granicy warkot tej

> niesamowitej jednostki napędowej zagłusza cykanie Pytanie- co

<.................................................>

> wypada wymienić? Na jakie koszty się przygotować psychicznie?

TNIJ CYTATY !

Iron

Wymień termostat - na allegro 75zł, cykanie to nie wałek bo byłoby coraz głośniejsze przy coraz wyższych obrotach (u mnie na niskich obrotach też czasem słyszę jakieś cykanie z przepustnicy ale all działa jak należy). Pozdro

Napisano

Cykanie - to tak jak koledzy piszą, najpewniej jest to wtryskiwacz, u mnie też im zimniej na dworze to mocniej klepie.

Temperatura - witaj w klubie dziwnie padniętych termostatów.

Ubytek płynu - sprawdź gdzie Ci się stalaktyty z płynu chłodniczego robią, u mnie cieknie przy wejściu górnej rury do termostatu i stąd mam głównie ubytek cieczy, a poza tym cieknie mi czasem chłodnica od strony zbiorniczka wyrównawczego.

Tylna wycieraczka - sprawdź czy nie ma gdzieś zwarcia w listwie z włącznikami w środkowej konsoli, a jak zapala się kontrolka grzania szyby to grzeje szybę ? smile.gif

Napisano
  • Autor

> Cykanie - to tak jak koledzy piszą, najpewniej jest to wtryskiwacz, u

> mnie też im zimniej na dworze to mocniej klepie.

Ten klepie bez względu na temperaturę icon_rolleyes.gif

> Temperatura - witaj w klubie dziwnie padniętych termostatów.

Witam skromny.gif20.GIF

> Ubytek płynu - sprawdź gdzie Ci się stalaktyty z płynu chłodniczego

> robią, u mnie cieknie przy wejściu górnej rury do termostatu i

> stąd mam głównie ubytek cieczy, a poza tym cieknie mi czasem

> chłodnica od strony zbiorniczka wyrównawczego.

Właśnie wróciłem do domu, jutro ran rozpalę w piecyku i zaczynam poszukiwania waytogo.gif

> Tylna wycieraczka - sprawdź czy nie ma gdzieś zwarcia w listwie z

> włącznikami w środkowej konsoli, a jak zapala się kontrolka

> grzania szyby to grzeje szybę ?

Nie wiem... Nigdy nie włączałem na tak długo wycieraczki, by zaobserwować działanie ogrzewania tylnej szyby rotfl.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.