Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak prądu na przewodzie oświetlenia bagaznika punto 2

Featured Replies

Napisano

witam tak jak w tytule postu,zniknął mi prąd na przewodzie dochodzącym do lampy oświetlenia bagażnika,lampki tam nigdy nie było,natomiast prąd dochodził jeszcze latem kiedy robiłem przymiarki do założenia lampki,bezpiecznik F-39,który odpowiada za oświetlenie wnętrza jest na pewno dobry bo światło w suficie i radioodtwarzacz działa,szukałem w szukajce ,ale nie mogę znależć ,wiem,że podobny temat juz był na forum ,moze ktoś z Was podpowie co robić niewiem.gif

Napisano

Nie prad, tylko napiecie tak wogole 270751858-jezyk.gif.

Sprawdz ten przewod, moze gdzie jest naderwany i dlatego nie ma na nim +12V.

Napisano
  • Autor

Tak,oczywiście napięcie:))

w bagażniku jest tylko króciutki odcinek ,który sobie zawsze luźno wisiał pod głośnikiem i nie sądzę by tam się coś mogło z nim stać,myślę o oberwaniu czy przetarciu no nic dzięki ,będę szukał dalej..

Napisano

> Tak,oczywiście napięcie:))

> w bagażniku jest tylko króciutki odcinek ,który sobie zawsze luźno

> wisiał pod głośnikiem i nie sądzę by tam się coś mogło z nim

> stać,myślę o oberwaniu czy przetarciu no nic dzięki ,będę szukał

> dalej..

Sprawdź mikro wyłącznik w zamku tylnej klapy- być moze tam sie coś uszkodziło

283186084-rozpiskawy%B3%B1cznikabagaznika.jpg

Napisano
  • Autor

Dzięki City Matic,faktycznie przecież otwarcie bagażnika powoduje zapalenie się światła, o tym nie pomyślałem,to na pewno będzie przyczyną braku napięcia na przewodzie,jeszcze raz dziękuję,zawsze można na Was liczyć...

Napisano

> Dzięki City Matic,faktycznie przecież otwarcie bagażnika powoduje

> zapalenie się światła, o tym nie pomyślałem,to na pewno będzie

> przyczyną braku napięcia na przewodzie,jeszcze raz

> dziękuję,zawsze można na Was liczyć...

Jesli brakuje +12V to nie jest wina po stronie wylacznika, bo on zalacza mase. +12V jest na stale. Na poczatek musialbys sprawdzic jeszcze czy jest tam napiecie pomiedzy kabelkiem zasilajacym, a karoseria pojazdu ok.gif

Napisano
  • Autor

kabelkiem zasilającym włącznik?..wybacz Denus naiwne pytania ,ale jestem zupełnym ignorantem w sprawach elektryki,jednak z ambicjami by sobie samemu coś naprawić,co przy Waszej pomocy już parę razy mi się udało smile.gif

Napisano
  • Autor

wyciągłem zamek z klapy bagaznika, nie dochodzą do niego żadne przewody jak na fotce zamieszczonej przez City Matica .Denus na kabelku napięciowym w bagazniku po dołączeniu masy też zero reakcji,chyba sobie odpuszczę to oświetlenie bagażnika za mądre to jak na moje umiejętności..

Napisano

> kabelkiem zasilającym włącznik?..wybacz Denus naiwne pytania ,ale

> jestem zupełnym ignorantem w sprawach elektryki,jednak z

> ambicjami by sobie samemu coś naprawić,co przy Waszej pomocy już

> parę razy mi się udało

Dobra, no to wyjasniam dokladnie wink.gif

We wtyczce od lampki sa dwa przewody. Jeden jest od wylacznika w klapie i na nim powinna byc masa po otwarciu bagaznika. Na drugim przewodzie jest na stale +12V, s tego samego bezpiecznika co radio i lapka w podsufitce.

Jezeli we wtyczce nie ma masy po odtwarciu bagaznika, to pewnie padl wylacznik w klapie. Jesli nie ma +12V, to problem jest np: z kabelkiem doprowadzajacym napiecie od bezpiecznika. Czy jest ok mozesz sprawdzic zarowka lub miernikiem podlaczajac pod przewod z +12V i gdzies do masy karoserii (np: do okucia zamka).

Jesli bedzie swiecic zarowka, to na 99% wylacznik w klapie jest uszkodzony.

Napisano
  • Autor

załapałem o co chodzi,przed chwilą sprawdzałem tak jak piszesz, to musi być chyba jednak przewód po dołączeniu masy z blachy samochodu ani żarówka nie świeci, ani te,z multimetr nie pokazuje zmian wartości,tylko same zera.

Napisano

> załapałem o co chodzi,przed chwilą sprawdzałem tak jak piszesz, to

> musi być chyba jednak przewód po dołączeniu masy z blachy

> samochodu ani żarówka nie świeci, ani te,z multimetr nie

> pokazuje zmian wartości,tylko same zera.

A sprawdzales na obu przewodach?? Jesli tak, to faktycznie cos jest z kabelkiem zasilajacym.

Napisano
  • Autor

tak na obydwóch kablach,pewno bez elektryka się nie obejdzie w każdym bądź razie serdeczne dzięki za gotowość udzielenia pomocy

pozdrawiam smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.