Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kierunki wylotu powietrza - klimatyzacja automatyczna

Featured Replies

Napisano

Witam,

Próbowałem szukać we wcześniejszych postach ale nie znalazłem odpowedzi na mój problem. Mam klimę automatyczną, i przy włączonym full auto, po osiągnięciu własciwej temperatury silnika, system zaczyna grzać wnętrze auta - moment, w którym przestaje świecić górna lampka (szyba) i zapala sie dolna (na nogi). Ciepłe powietrze powinno lecieć na nogi, tymczasem dmucha tez na szybę i to całkiem intensywnie.

Przy ustawieniu manulanym tez leci na szybe, mimo że wymuszam dmuchanie na nogi lub na twarz. Dzisiaj porównywałem z pracą klimy (tez automat) w alfie 156 i tam jak sie włączy na nogi lub na twarz to na szybę absolutnie nic nie dmucha. I tu pytanie: czy w nuova bravo to normalne? Jak jest u Was, szanowni Forumowicze, bo nie wiem czy z tym jechać do ASO.

Jeżdze na krótkich odcinach, nie wiem jak jest przy dłuzszej jeździe w zimie (np po godzinnej jeżdzie), stąd moje pytanie.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie,

Marek

Napisano

Na tym etapie co opisujesz, u mnie tez wali na szybę, mimo że nawiew jest niby wyłaczony (lampka sie nie pali). Wg. mnie to tak ma być, w koncu to tryb auto i wali na szybę, aby nie zaparowała, czy tez w celu odparowania. Mi akurat to pasi. Po tym jak osiągnie zadana temp. w kabinie to juz nie sprawdzałem jak steruje nawiewami.

Napisano

> Na tym etapie co opisujesz, u mnie tez wali na szybę, mimo że nawiew

> jest niby wyłaczony (lampka sie nie pali). Wg. mnie to tak ma

> być, w koncu to tryb auto i wali na szybę, aby nie zaparowała,

> czy tez w celu odparowania. Mi akurat to pasi. Po tym jak

> osiągnie zadana temp. w kabinie to juz nie sprawdzałem jak

> steruje nawiewami.

no tak ale generalnie na full auto pokazuje gdzie dmucha (nogi czy szyby) a tu się koledze nie podświetla nadmuch na szybę, ja dopiero bede mogl sprawdzic jutro

Napisano

Przy ręcznej zmianie kierunków nawiewu czuć zmianę. Jak wyłączysz nawiew na szybę to nie powinno tamtędy dmuchać.

W trybie Auto świeci nawiew na nogi bodajże ale kierunki się zmieniają - takie odniosłem wrażenie smile.gif

Napisano
  • Autor

> Przy ręcznej zmianie kierunków nawiewu czuć zmianę. Jak wyłączysz

> nawiew na szybę to nie powinno tamtędy dmuchać.

Auto stało od rana na mrozie. Teraz jak jechałem załatwiać sprawy to uparcie dalej dmucha na szybę. I zauważyłem, że jak puszcze na środek, to ciepłe leci tylko ze środkowych kratek, po bokach u kierowcy i pasażera nie dmucha frown.gif No chyba odwiedzę ASO w niedalekiej przyszłości, chyba że się okaże że TTTM smile.gif

Napisano

> Auto stało od rana na mrozie. Teraz jak jechałem załatwiać sprawy to

> uparcie dalej dmucha na szybę. I zauważyłem, że jak puszcze na

> środek, to ciepłe leci tylko ze środkowych kratek, po bokach u

> kierowcy i pasażera nie dmucha No chyba odwiedzę ASO w

> niedalekiej przyszłości, chyba że się okaże że TTTM

A bocznych, że tak zapytam ... nie masz zamkniętych ? zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> A bocznych, że tak zapytam ... nie masz zamkniętych ?

Jak sprawdzam czy leci powietrze, to otwieram cool.gif

A najciekawsze, że jak puszczam w trybie LO to leci przez nie smile.gif na maksa.

Napisano

> Jak sprawdzam czy leci powietrze, to otwieram

> A najciekawsze, że jak puszczam w trybie LO to leci przez nie na

> maksa.

Dziwne ... a czy na pewno zmieniasz kierunek nawiewu ręcznie ? Bo jeśli na LO leci bokiem to na ogrzewaniu tak samo będzie lecieć ... jeśli temp temperature dajesz na LO to automat daje na srodek nawiew i bardzo mocno dmuchawe ...a jeśli temp jakąś wyższą to daje dmuchanie na nogi i słabszy wiatrak ...

Jeżeli ręcznie nawiew zmieniasz i na grzaniu nie dmucha środkiem to wg mnie sterownik klimy coś nie halo hmm.gif Bo nie ma siły żeby wiało środkowymi nawiewami (nad radiem) a tymi po bokach nie (nie mówię o tych na słupkach)

Napisano
  • Autor

> Dziwne ... a czy na pewno zmieniasz kierunek nawiewu ręcznie ?

Na pewno ręcznie - poprzez wciśnięcie przycisku "środkowego"

> jeśli na LO leci bokiem to na ogrzewaniu tak samo będzie lecieć

> ... jeśli temp temperature dajesz na LO to automat daje na

> srodek nawiew i bardzo mocno dmuchawe ...a jeśli temp jakąś

> wyższą to daje dmuchanie na nogi i słabszy wiatrak ...

To będę to musiał jeszcze dokładnie obadać.

Z kolei dzisiaj zauważyłem, że jak się wnętrze nagrzeje (np. przez 5 minut grzeję na 32 st) to po zejściu na 16 st wyraźnie słychać (i czuć), że system zmniejsza natężenie nadmuchu z szyby na nogi. Ale na szybę coś tam zawsze dmucha. Coś mi się zdaję, że tu nie ma awarii - ta klima po prostu tak działa, a pełne sterowanie ręczne jest dopiero, jak czujnik stwierdzi, że wnętrze się już nagrzałao i daje kierowcy "wolną rękę" smile.gif Pamiętam, że w starej cromie klima miała wiele pośrednich ustawień w rozdziale powietrza, a na pewno fajną rzeczą była funkcja "bi-level" - i tam nawet zimą potafiło wiać chłodniejszym powietrzem ze środkowych kratek, a na nogi grzało cieplejszym.

Napisano

rzecz w tym, ze jesli w samochodzie jest klima auto to ona nigdy nie dziala w pelni manualnie ... wystarczy spojzec na wyswietlacz gdzie non stop swieci sie napis AUTO ... wiec jaki to manual? hmm.gif w czasie jazdy tez slychac jak w zaleznosci od osiagnietej temperatury wewnatrz auta, komputer cos tam steruje i zamyka/otwiera nawiewy ... tak samo jak reguluje temperature powietrza ktora dmucha do srodka... niby ustawione na 16, ale raz leci cieplejesze, a raz zimniejsze ... wink.gif

chcecie pelnej kontroli - bylo trzeba wybrac reczna klimatyzacje biglaugh.gif

Napisano

> rzecz w tym, ze jesli w samochodzie jest klima auto to ona nigdy nie

> dziala w pelni manualnie ... wystarczy spojzec na wyswietlacz

> gdzie non stop swieci sie napis AUTO ... wiec jaki to manual?

Na własnie, chyba klimy auotmatyczne tak mają. W moim VW też nie da rady pełnego manuala ustawić- kierunkiem nawiewu można sterować, ale siłą nadmuchu już niebardzo. Szczególnie jak chcę zwiększyć jego siłę, to po jakimś czasie automat sam ją zmniejsza.

Napisano

> Na własnie, chyba klimy auotmatyczne tak mają. W moim VW też nie da

> rady pełnego manuala ustawić- kierunkiem nawiewu można sterować,

> ale siłą nadmuchu już niebardzo. Szczególnie jak chcę zwiększyć

> jego siłę, to po jakimś czasie automat sam ją zmniejsza.

e to tu jak ustawisz kierunek i sile to nic tego nie przestawia ok.gif

Napisano

> Na własnie, chyba klimy auotmatyczne tak mają. W moim VW też nie da

> rady pełnego manuala ustawić- kierunkiem nawiewu można sterować,

> ale siłą nadmuchu już niebardzo. Szczególnie jak chcę zwiększyć

> jego siłę, to po jakimś czasie automat sam ją zmniejsza.

w Fiacie sile i kierunek mozesz sobie sam ustawic i tego automat nie zmieni, ale za to non stop reguluje temperature powietrza oraz potrafi sie przelaczac pomiedzy obiegiem otwartym i zamknietym jesli jest na AQS, co w zimie nie jest zalecane wink.gif

Napisano

> jesli jest na AQS, co w zimie nie jest zalecane

dlaczego ?

Napisano

> dlaczego ?

bo z zamknietym obiegiem szyby paruja no.gif

Napisano

> bo z zamknietym obiegiem szyby paruja

ale AQS co jakiś czas otwiera nawiew hmm.gif

Napisano

> ale AQS co jakiś czas otwiera nawiew

AQS zamyka wtedy gdy wyczuwa jakies zanieczyszczenia ... czyli dziala jak chce wink.gif przy klimie nie ma to znaczenia bo i tak nie bedzie parowalo, ale gdy klima jest wylaczona szyby paruja momentalnie

Napisano

> AQS zamyka wtedy gdy wyczuwa jakies zanieczyszczenia ... czyli dziala

> jak chce przy klimie nie ma to znaczenia bo i tak nie bedzie

> parowalo, ale gdy klima jest wylaczona szyby paruja momentalnie

muszę obadać smile.gif będę do krk jechał to wrzucę AQS i sprawdzę ok.gif

Napisano

Również potwierdzam, że coś jest nie tak przy tej klimie. Wskazówka pokazuje kierunek na nogi a tak naprawdę na nogi to ledwo dmucha i marzną palce. Mam Punto z 2003 z autoklimą i tam wszystko działa jak należy

Napisano
  • Autor

> Również potwierdzam, że coś jest nie tak przy tej klimie. Wskazówka

> pokazuje kierunek na nogi a tak naprawdę na nogi to ledwo dmucha

> i marzną palce.

Czyli nie jestem sam z tym problemem. A może to taki urok tej klimy?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.