Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[C14NZ] nie odpalił dziś przy -12'C

Featured Replies

Napisano

Witam

Podobnie jak rok temu, dziś przy mrozie -12'C Asterka nie zapaliła. Akumulator kręcił kilka minut ale silnik nie mógł zaskoczyć. Niby kilka razy już się wydawało, że silnik zaskoczy ale nie dał rady. Koniec jest taki, że auto stoi nadal na parkingu a akumulator się ładuje. Pytanie czy kable, ewentualnie palec i kopułka mogą być przyczyną tego stanu rzeczy??? Świece wymieniałem tamtej zimy, bo sądziłem, że to ich wina. Kable sprawdzałem na przebicie metodą spryskiwacza i wszystko było ok. Auto ma ok. 130kkm, 14lat i raczej jeszcze oryginalne kable i rozdzielacz zapłonu.

pozdro

Napisano

Oprócz zapłonu poszukałbym problemu również w układzie wtryskowym paliwowym, może immobilajzer,

Do podejrzeń z zapłonem dorzuciłbym zbadanie modułu zapłonowego i samą cewkę.

PZDR VEN

Napisano

a wogóle paliwo jest podawane, nie zamarzła czasem woda w układzie paliwowym??

Napisano

Mam ten sam silnik i o ile w czasie jazdy w całym zakresie obrotów działa płynnie to i zawsze odpala. Miałem raz taką sytuację, że nie chciał odpalić( a przedtem wszystko było ok.). Wystarczyło przeczyścić wszystkie styki kabli które schodzą się do cewki. Po wyczyszczeniu odpalił na styk i więcej takich problemów nie miałem.

Napisano

Moze woda jest w paliwie i przymarzlo profilaktycznie jak juz uda sie odpalic flaszeczka denaturatu do zbiornika i bedzie dobrze zlosnik2.gif

Napisano
  • Autor

> a wogóle paliwo jest podawane, nie zamarzła czasem woda w układzie

> paliwowym??

Dziś zapakowałem naładowany akumulator i niestety auto nie odpaliło. Były momenty, że już prawie silnik miał zaskoczyć i nie dał rady. Wygląda więc na problem z paliwem. Wg wskaźnika w baku powinno być ok. 10l. Do silnika idzie bo wykręcałem po wszystkim świece i wszystkie były zalane, ale... Z bratem robiliśmy test słuchowy i przy kołysaniu auta nie było słychać chlupotania paliwa, również test na patyk (konkretnie bat od CB) nie dał informacji, że paliwo jest. Pozostaje chyba czekać na odwilż.

EDIT: jeszcze jedna niepokojąca sprawa. Zanim podłączyłem klemy sprawdziłem pobór prądu na wyłączonym zapłonie i wyszło 1,3A co wg mnie jest dużo za dużo. Po całej akcji usiłowania odpalenia silnika przestał działać centralny zamek - pewnie poleciał bezpiecznik. Akumulator ponownie się ładuje i przy następnej próbie sprawdzę pobór prądu. Kiedyś podobny efekt miał mój brat we Fieście i wtedy okazało się, że poleciała dioda na mostku w alternatorze i wtedy też zaczęło się od braku możliwości odpalenia silnika (tylko warunki były inne - lato)

Napisano

A może warto sprawdzić czy iskra jest podawana? Jeśli masz jeszcze stare świece to załóż jedną na kabel WN, dotknij świecą do masy silnika i podczas kręcenia rozrusznikiem obserwuj iskrę. Może to wilgoć w aparacie zapłonowym?

Napisano

> Zanim podłączyłem klemy

> sprawdziłem pobór prądu na wyłączonym zapłonie i wyszło 1,3A co

> wg mnie jest dużo za dużo.

chyba zartujesz icon_eek.gif

1300 mA bierze auto na postoju?? przy dopuszczalnej normie 50 mA!!!

cos chyba zle zmierzyłes albo miałes otworzone drzwi i swiatło wewnatrz swieciło sie i w baganiku albo przy pomiarze otworzyłes obwód i przy zamknieciu miernikiem obwodu zapalił sie wyswietlacz choc i tak tyle by nie wskazało!!!!

Napisano
  • Autor

> chyba zartujesz

> 1300 mA bierze auto na postoju?? przy dopuszczalnej normie 50 mA!!!

> cos chyba zle zmierzyłes albo miałes otworzone drzwi i swiatło

> wewnatrz swieciło sie i w baganiku albo przy pomiarze otworzyłes

> obwód i przy zamknieciu miernikiem obwodu zapalił sie

> wyswietlacz choc i tak tyle by nie wskazało!!!!

No rzeczywiście świeciło się światło nad lusterkiem - mam dołożoną krańcówkę pod klapę, która zapala światło wewnętrzne (jakoś w ogóle o tym nie pomyślałem). Generalnie jaki powinien być pobór???? Odbiorniki jakie są w aucie to radio, alarm, centralny zamek.

EDIT: proforma dolałem do baku 0,3l denaturatu. Pewnie jutro będzie druga próba.

Napisano

> Generalnie jaki powinien być

> pobór????

napisałem juz wczesniej - do 50 mA

Quote:

EDIT: proforma dolałem do baku 0,3l denaturatu. Pewnie jutro będzie druga próba.

dykta swoja droga ale sprawdz jak ci polecił kolega powyzej czy na swiecach wogole jest iskra, bo jak jej nie ma to z pustego i salomon nie naleje...

Napisano

Zeby sprawdzic czy problem jest z podawaniem paliwa wez strzykawke i wlej do gardzieli przepustnicy troche benzyny jesli silnik zalapie to najprawdopodobniej woda w paliwie zamarzla. Metoda spartanska ale skuteczna zlosnik2.gif

Napisano

> Zeby sprawdzic czy problem jest z podawaniem paliwa wez strzykawke i

> wlej do gardzieli przepustnicy troche benzyny jesli silnik

> zalapie to najprawdopodobniej woda w paliwie zamarzla. Metoda

> spartanska ale skuteczna

Albo psikać Plakiem zlosnik.gif swietnie się sprawdza jako samostart waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> napisałem juz wczesniej - do 50 mA

> dykta swoja droga ale sprawdz jak ci polecił kolega powyzej czy na

> swiecach wogole jest iskra, bo jak jej nie ma to z pustego i

> salomon nie naleje...

Dziś auto odpaliło. Iskry nie sprawdziłem bo stare świece się nie uchowały albo są dobrze schowane w piwnicy. Zaraz po podłączeniu akumulatora pobór był 1,4A. Dodatkowo spięliśmy Asterkę z autem brata kabelem i próby aż do skutku. W trakcie rozruchu niestety coś niepokojąco zazgrzytało. Jak już Asterka zaczęła chodzić sprawdziłem pobór i było 30mA (zapalona lampka nad lusterkiem miała znikomy wpływ na pobór prądu). Dodatkowo zatankowałem benzynkę 98. Podczas uruchamiania to zgrzytniecie dało się jeszcze kilkakrotnie słyszeć, nie tak mocno jak przy 'ożywianiu' silnika ale mimo wszystko słychać. Myślę, że może to coś z rozrusznikiem ale mechanikiem nie jestem. Jak mi się uda to postaram się jakoś to nagrać.

pozdro

Napisano

Podczas uruchamiania to zgrzytniecie dało się jeszcze kilkakrotnie słyszeć, nie tak mocno jak przy 'ożywianiu' silnika ale mimo wszystko słychać. Myślę, że może to coś z rozrusznikiem ale mechanikiem nie jestem. Jak mi się uda to postaram się jakoś to nagrać.

Na mój gust bendix, niedroga sprawa łatwa do zrobienia (koszt coś około 50 pln), aby sobie ułatwić przyda się napewno kanał.

PZDR VEN

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.