Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[A-G] X16SZR - ECU na mrozach zgłupiał?

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

skąd ten tytuł? Ano dziś jadąc rano A4 zrobiła mi się dyskoteka z kontrolki check engine furious.gif

Już w ub tyg raz mi się to zdarzyło przy mrozie > -10st C ale myślałem, że jakiś przypadek, zapaliła się pod lekkim obciążeniem silnika i po kilku minutach na obwodnicy krakowa zgasła,

dziś zapalała się i gasła co jakąś chwilę kilkakrotnie [wskazywana temperatura zew -11 st C], w końcu przegoniłem auto na V-tce pod 5 tys obr/min. [przez jakieś pół godziny] i jest spokój ale zastanawia mnie co jest grane,

póki co nie znam kodu błędu, podejrzewam że może to być kwestia EGRa który jest zaślepiony w taki sposób który umożliwia ruch 'grzybka'.

Niemniej dziwi mnie fakt 'samogaśnięcia' kontrolki check engine,

sądziłem że nawet kiedy usterka nie występuje check świeci do momentu zgaszenia silnika, a tu kontrolka sama gaśnie, o sso chozzi niewiem.gif

W piątek stałem w korkach chyba ze 3h w krakowie [średnia prędkość w/g MIDa 8km/h (słownie: osiem) i spalanie 17.1l/100km spineyes.gif może to stanie w korkach mu zaszkodziło wink.gif albo nie lubi mrozu heh tyle że wczoraj w rejonie chrzanowa było -18 st C i chodził jak należy]

brat

Napisano

Pytałem o to samo TUTAJ. Podobno tak może być. EGR też mam zaślepiony na otworze z grzybkiem, ale tak że nie powinno to blokować jego ruchu. Ogólnie kontrolka wariuje od dawna - raz się zapala od razu, raz robi dyskotekę... a czasem w ogóle przestaje działać. Nie ma to jednak żadnego wpływu na eksploatscję auta.

Napisano
  • Autor

> Pytałem o to samo TUTAJ. Podobno tak może być. EGR też mam

> zaślepiony na otworze z grzybkiem, ale tak że nie powinno to

> blokować jego ruchu. Ogólnie kontrolka wariuje od dawna - raz

> się zapala od razu, raz robi dyskotekę... a czasem w ogóle

> przestaje działać. Nie ma to jednak żadnego wpływu na

> eksploatscję auta.

wygląda zatem na to, że _nie wszystkie_ usterki powodują stałe zaświecenie check'a do momentu zgaszenia silnika, wystarczy że przejdą w 'niewystępującą' i check gaśnie nawet podczas pracy silnika (o tym nie wiedziałem),

brat

Napisano

> wygląda zatem na to, że _nie wszystkie_ usterki powodują stałe

> zaświecenie check'a do momentu zgaszenia silnika, wystarczy że

> przejdą w 'niewystępującą' i check gaśnie nawet podczas pracy

> silnika (o tym nie wiedziałem),

> brat

Może być że komp się spypie - spotkałem się z takimi przypadkami.

Objawy zaczynały się własnie od losowo zapalającego sie czeka (przy braku błedów), potem zwykle dochodziły problemy z wwolnymi obrotami.

Przycyzną są mikropęknięcia połączeń lutowanych na płytce kompa. Naprawa p olega na przejechaniu całości hotem ew. "podniesieniu i postawieniu" co większych układów scalonych. Kilka kompów udało mi się w ten sposób naprawić, a kilka zepsuć do reszty ;>

Napisano
  • Autor

> Może być że komp się spypie - spotkałem się z takimi przypadkami.

> Objawy zaczynały się własnie od losowo zapalającego sie czeka (przy

> braku błedów), potem zwykle dochodziły problemy z wwolnymi

> obrotami.

> Przycyzną są mikropęknięcia połączeń lutowanych na płytce kompa.

> Naprawa p olega na przejechaniu całości hotem ew. "podniesieniu

> i postawieniu" co większych układów scalonych. Kilka kompów

> udało mi się w ten sposób naprawić, a kilka zepsuć do reszty ;

w G X16SZR była znana sprawa z padającymi ECU - występował błąd czujnika spalania stukowego i świecił check mimo, iż wszystko było OK,

GM zastosował wówczas ECU o innym numerze GM - regenerowane fabrycznie. U siebie mam już ten 'nowy' ECU więc dziwnych rzeczy nie powinno być, choć wiadomo, że 'historia radziecka zna różne przypadki' wink.gif

Myślę, że u mnie też będzie błąd 1405 - raz już mi się to zdarzyło po zaślepieniu EGRa, kiedy wracałem z Chorwacji,

a jak udało Ci się usunąć warstwę silikonu z płytki ECU? Chyba że robiłeś te starsze sterowniki, które jeszcze nie były zalewane silikonem?

brat

Napisano

> a jak udało Ci się usunąć warstwę silikonu z płytki ECU? Chyba że

> robiłeś te starsze sterowniki, które jeszcze nie były zalewane

> silikonem?

> brat

Ehe, racja, zapędziłem się, mi chodziło o sterowniki te wykonane w technologii "konwencjonalnej" - czyli płytka drukowana z elementami SMD / przewlekanymi, pokryta jedynie lakierem poliuretanowym.. Takie jak w astrach F, omegach, corsach B itp itd.

Czy w AG z X16SZR jest sterownik typu "hybrydka", czyli płytka ceramiczna pokryta żelem ? Jezlei tak to ten problem nie dotyczny - ale za to dotczą inne - urywające się "wąsy" łaczące płytkę z wyprowadzeniami..

A na ten żel jest oczywiście sposób cfaniak.gif -> odpowiedni rozpuszczalnik wink.gif

Szczerze powiem jednak że w regeneracji "hybrydek" nie mam specjalnych sukcesów - próbowałem tak naprawić 2 ABSy z omegi. Jeden się udało a jeden popsułem do reszty. Z braku materiału badawczego nie rozwijam tej techniki - a nie chcę popsuć do reszty komuś sterownika który jest naprawialny -> patrz allegro.

Napisano
  • Autor

> Czy w AG z X16SZR jest sterownik typu "hybrydka", czyli płytka

> ceramiczna pokryta żelem ? Jezlei tak to ten problem nie

> dotyczny - ale za to dotczą inne - urywające się "wąsy" łaczące

> płytkę z wyprowadzeniami..

> A na ten żel jest oczywiście sposób (...)

hmm, nie wiem jak to nazwać fachowo ale sterowniki w A-G są w odlewach alu, w nich zamontowana płytka ze strukturami, które nie są pokryte tworzywem [widać strukturę krzemową] wszystko pokryte tym żelem, właśnie połączone wąsami ze złączami w obudowie, wszystko zamknięte hermetycznie deklem alu zalanym do obudowy żywicą,

nie wiem na czym polegał problem ale właśnie były problemy z ECU w A-G z silnikami Z16XE, zaświecał check zupełnie z kapelusza podając bodaj bzdurne usterki, wymieniało się wówczas ECU na nowe,

być może właśnie obrywały się te wąsy łączące?

choinka wie, mam nawet gdzieś takie ECU rozbebeszone z dekla w garażu,

brat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.