Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

przewody hamulcowe- przód, prawy.

Featured Replies

Napisano

Witam ostatnio w Katowicach po wjeździe w dziure w jezdni straciłem hamulce, na szczescie zatrzymalem uno na recznym, moje pytanie takie: jakie narzędzia, klucze bedą potrzebne do wymiany przewodu hamulcowego, jakieś porady, itd mile widziane. Dodam, że jutro chcialbym tam wrócić dokonać naprawy i przyjechać cało z powrotem.

Napisano

> Witam ostatnio w Katowicach po wjeździe w dziure w jezdni straciłem

> hamulce, na szczescie zatrzymalem uno na recznym, moje pytanie

> takie: jakie narzędzia, klucze bedą potrzebne do wymiany

> przewodu hamulcowego, jakieś porady, itd mile widziane. Dodam,

> że jutro chcialbym tam wrócić dokonać naprawy i przyjechać cało

> z powrotem.

Ale którego przewodu elastycznego czy tego miedzianego. confused.gif

Napisano

> z powrotem.

Zależy jak stare są te przewody. Bo czasem zestaw "podstawowych" narzędzi do tego typu naprawy może nie wystarczyć i robi się z tego dłuższa zabawa... oslabiony.gif

Napisano

> z powrotem.

hmm.gif A kim jesteś tak w ogóle?

Hamulce robić na ulicy... Skąd wiesz, że puścił przewód od prawego koła? Który?

Z hamulcami często jest kłopot... Bo a to się odpowietrznik nie chce odkręcić, a to przewód zardzewieje i się urwie. Jak zaczniesz rozbierać to jeszcze coś wyjdzie...

Z całym szacunkiem ale skoro pytasz co Ci jest potrzebne to nie wiem czy dasz sobie radę sam / sama na ulicy.

Tak czy inaczej, polecam pamiętać o takich rzeczach jak m.in. płyn hamulcowy, klucze oczkowe otwarte 8 i 11, mała żabka, czasem palnik się przydaje, WD40, wężyk, słoiczek lub inny pojemnik na płyn. Druga osoba też się przyda przy odpowietrzaniu.

Napisano

> Tak czy inaczej, polecam pamiętać o takich rzeczach jak m.in. płyn

> hamulcowy, klucze oczkowe otwarte 8 i 11, mała żabka, czasem

> palnik się przydaje, WD40, wężyk, słoiczek lub inny pojemnik na

> płyn. Druga osoba też się przyda przy odpowietrzaniu.

klucz 17 płaski do przytrzymania okucia przewodu giętkiego przy sztywnym, coś (wkrętak płaski lub tp.) do wyjęcia spinki - zapinki przewodu...

ale na ulicy bym tego nie robił chyba, że rozbijesz tam obozowisko lub podjedziesz jakimś wozem serwisowym, który wszystkie w/w graty ma na pokładzie. aha - i nie zapomnij podłożyć cokolwiek stabilnego i odpowiednio mocnego pod próg (kloc drewna, koziołki itp.), kiedy dźwigniesz auto lewarkiem; krótko cię znamy hehe.gif ale szkoda by było, gdybyś została zmiażdżona pod własnym autem albo tarcza hamulcowa odcięła ci nóżkę/rączkę - zależnie, co akurat podetkniesz pod tarczę hehe.gif30.GIFwaytogo.gif (była jeszcze opcja zmiażdżenia "stoiska nabiałowego", lecz jako koleżanka nie posiadasz takowego biglaugh.gif).

edit: już chyba za późno na porady - koleżanka pewnie już walczy z materią...

Napisano

Z doświadczenia, dobrze mieć komplet gumowy+miedziany, bo nie zawsze się dają rozkręcić.

Na ulicy się da zrobić, dla bezpieczeństwa obok lewarka w ostateczności podkładam odkręcone koło (można dołożyć zapasówke jak wejdzie), zawsze sie zatrzyma na grubość oponki jak by co. Raz mi się złożył oryginalny uniaczowy lewarek, żeby nie oponka stał bym tarczą na ziemi.

Potrzeba 17, 11 do przewodów miedzianych, 8 do odpowietrzacza, WD40, szczotka druciana, płaski wkrętak oraz płyn hamulcowy. Jak gumowy cieknie najlepiej go poobcinać, wygodniej sie odkręca, jak nie idzie rozkręcić miedzi od gumy i miedż idzie na straty, też dobrze poobcinać, i założyć oczkową 11-stke, z pompy hamulcowej inaczej sie odkręcić nie da jak obcinając rurke i nakładając oczkowy (wymiar 11 jest w teorii, waha sie od 10 do 11).

Kiedyś przypadkiem (na szczęście) zauważyłem przetarcie lewego wężyka, jeszcze nie ciekł ale byłem w Warszawie i miałem wracać prawie 400km, więc przed ruszeniem zmieniłem wężyk profilaktycznie, przed sklepem z częściami smile.gif. Dobrze jest co jakiś czas spojrzeć na wężyki, wszystkiego nie przewidzimy, ale akurat sprawdzania hamulców nigdy za wiele.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.