Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

saab 900Ng Valtek

Featured Replies

Napisano

Witam Towarzystwo, jakieś 3 tygodnie temu stałem się posiadaczem saaba 900ng 2.0T z sekwencyjną instalacją gazową(lista wtryskowa valtek, sterowanie AG bodajże, ale nie jestem pewien) No i początkowo wszystko fajnie wyglądało, auto paliło mi 10 litrów w trasie i 15 w mieście. Ostatnio jednak auto miało regulowany zawór upustowy, co troszkę poprawiło jego osiągi, ale w raz z tą modyfikacją zaczeły się problemy. To znaczy:

-auto podczas przyśpieszania przerywa

-kiedy gwałtownie, szybko przyśpieszam na pierwszym biegu gaz sie wyłącza i przełącza sie na benzyne

-auto teraz w mieście pali ok 20litrów gazu przy naprawde spokojniej jeździe.

I teraz możecie mi zasugerować prawdopodobne awarie? Nie znam się na instalacjach gazowych, a nie chce żeby mi w jakimś serwisie wcisnęli coś i kazali za to słono płacić. Pozdrawiam i dziękuje za wszelkie sugestie.

EDIT:

Byłem dzisiaj u Pana gazownika, który stwierdził, że instalacja którą posiada spustoszy mi silnik. Oznajmił, że tego typu instalacja przeznaczona jest do samochodów które nie są "wymagające". Jego zdaniem ta instalacja nie ma prawa bytu w tym silniku. Zasugerował zmianę instalacji na BRC. Ma racje? Co o tym myślicie?

Napisano

> lista wtryskowa valtek, sterowanie AG

Warto sprawdzić co się dzieje podczas przyspieszania - zakupić interfejs i ściągnąć program ze strony AG i podpiąć się pod instalację.

> ... Byłem dzisiaj u Pana gazownika, który stwierdził, że instalacja którą posiada spustoszy mi silnik...

Tego nie można od tak ocenić. Jeżeli w autku masz wtrysk sekwencyjny, to valteki dadzą radę, jeżeli nie to można ewentualnie zmienić listwę na matrixa - koszt ok. 400zł. Jeżeli chcesz sam się bawić w ustawianie i regulacje, to możesz spróbować, ale jeżeli nie chcesz albo nie możesz, to BRC jest dobrym rozwiązaniem, chociaż niestety kosztownym ... No i będziesz skazany na gazownika, który Ci to założy ...

Napisano
  • Autor

Sam bawić się na pewno nie będę bo nie posiadam wystarczającej wiedzy. zlosnik.gifKupiłem samochód z taką instalacją i zanim podejmę kroki jeśli chodzi o wymianę to wole dowiedzieć się na forum czy zostawić czy wymieniać. Sprawdzałem ostatnio kompresje i wyszła na bardzo dobrym poziomie i chce aby tak pozostało na razie. Nie chce aby przez moją oszczędność mieć za pół roku silnik do remontu. Z tego co czytalem to najlepszym rozwiązaniem będzie założenie instalacji BRC. O ile taniej to wyjdzie jeśli zostawię zbiornik itp ( o ile tak można) a to co pod maską wymienie?

Napisano

Jak dla mnie - jeśli jeździło ok, to nie ma bata, musi się dać ustawić.

Ale czasem droga do tego jest długa i wyboista.

Gazownika zmień - ten chce zarobić na montażu BRC.

Napisano

> Sam bawić się na pewno nie będę bo nie posiadam wystarczającej wiedzy. Kupiłem samochód z taką instalacją i zanim podejmę kroki jeśli chodzi o wymianę to wole dowiedzieć się na forum czy zostawić czy wymieniać.

AC robi dość dobre sterowniki lpg - szczególnie wtrysku sekwencyjnego - tanie, niezawodne i dobrze konfigurowalne. Niestety, a może stety, do centralek AC dodawane są różne inne elementy, np. listwy valteka. Te z kolei są dość wolne i mało precyzyjne. Paradoksalnie do nowoczesnych aut się nadają bo w nowoczesnych jest wtrysk sekwencyjny, ale do półsekwencji lub fullgroup raczej się nie nadają ...

> O ile taniej to wyjdzie jeśli zostawię zbiornik itp ( o ile tak można) a to co pod maską wymienie?

Zestaw staga bez zbiornika kosztuje ok.800-900 zł + montaż, a raczej wymiana, w przypadku BRC może to być 1800zł z wymianą ...

PS. Stag + matrixy to dobry zestaw, nawet jeżeli to stag 200 ...

Koszty to tylko montaż matrixów + strojenie.

Napisano
  • Autor

> Jak dla mnie - jeśli jeździło ok, to nie ma bata, musi się dać

> ustawić.

> Ale czasem droga do tego jest długa i wyboista.

> Gazownika zmień - ten chce zarobić na montażu BRC.

Chodzi mi głównie o informacje, że instalacja silnik mi "zajedzie". Nie znam się na gazie. To jest moje pierwsze autko napędzane tego typu paliwem. Jeśli naprawdę ta instalacja nie jest przeznaczona to tego typu silnika to wole ją wymontować i za jakiś czas założyć BRC. Ustawić się da napewno tylko kilku gazowników będe musiał odwiedzić zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> AC robi dość dobre sterowniki lpg - szczególnie wtrysku sekwencyjnego

> - tanie, niezawodne i dobrze konfigurowalne. Niestety, a może

> stety, do centralek AC dodawane są różne inne elementy, np.

> listwy valteka. Te z kolei są dość wolne i mało precyzyjne.

> Paradoksalnie do nowoczesnych aut się nadają bo w nowoczesnych

> jest wtrysk sekwencyjny, ale do półsekwencji lub fullgroup

> raczej się nie nadają ...

> Zestaw staga bez zbiornika kosztuje ok.800-900 zł + montaż, a raczej

> wymiana, w przypadku BRC może to być 1800zł z wymianą ...

> PS. Stag + matrixy to dobry zestaw, nawet jeżeli to stag 200 ...

> Koszty to tylko montaż matrixów + strojenie.

Czyli kolega proponuje przekształcenie tej instalacji? Co mogę ewentualnie zrobić ze starą instalacją?

Napisano

> Czyli kolega proponuje przekształcenie tej instalacji?

Jeżeli chcesz jeździć tanio, to tak, ale koszty przekształcenia mogą być duże ...

> Co mogę ewentualnie zrobić ze starą instalacją?

Odsprzedać np. na allegro ...

Myślę, że 300-400 można za komplet wziąć.

To co jednak bym zrobił najpierw, to sprawdził jakiego typu jest wtrysk, potem sprawdził oznaczenia na reduktorze (czy jest wystarczający do mocy).

A tak w ogóle, to najpierw podłączyłbym się i sprawdził jak pracuje instalacja i dlaczego pod obciążeniem przełącza się na benzynę ...

Może z powodu zmian w działaniu turbo instalacja lpg po prostu nie wyrabia ...

Napisano

> Jak dla mnie - jeśli jeździło ok, to nie ma bata, musi się dać ustawić.

Jak regulacja turbo spowodowała zwiększenie mocy silnika, to np. reduktor może nie wyrabiać i wtedy tylko wymiana ...

Napisano
  • Autor

> Jeżeli chcesz jeździć tanio, to tak, ale koszty przekształcenia mogą

> być duże ...

> Odsprzedać np. na allegro ...

> Myślę, że 300-400 można za komplet wziąć.

Mówimy tutaj o całym przodzie instalacji (żę tak to nazwę) czy całości łącznie z butlą? Pójde dzisiaj to samochodu i zrobie skan faktury od gazownika i tam wszystko jest wyszczególnione więc wstawie na forum i ten kto się zna możę się wypowie na temat instalacji. Bo prawdę mówiąć, z informacji od poprzedniego właściciela zakładał gaz w renomowanym warsztacie i nie chce od tak go poprostu wyrzucać jeśli nie musze grinser006.gif

Napisano

> Mówimy tutaj o całym przodzie instalacji (żę tak to nazwę) czy całości łącznie z butlą?

300-400zł to za całość instalacji wtryskowej mieszczącej się w komorze silnika.

Butla i przewód miedziany idący do silnika zostaje.

Napisano
  • Autor

> 300-400zł to za całość instalacji wtryskowej mieszczącej się w

> komorze silnika.

> Butla i przewód miedziany idący do silnika zostaje.

Dzięki za informacje ok.gif W Weekend wstawie zdjęcie z opisem instalacji i wtedy zdecydujemy co zrobię z tą instalacją grinser006.gif

Napisano

> Chodzi mi głównie o informacje, że instalacja silnik mi

> "zajedzie".

Jeśli gazownik rzuca takimi tekstami, a nie umie zrozumiale wytłumaczyć, co ma na myśli, to jest dupa a nie gazownik.

Zadaniem instalacji jest podanie odpowiedniej ilości gazu w odpowiednim czasie, zasada działania każdej instalacji IV gen. jest taka sama - tj. z butli płynny gaz idzie do reduktora, gdzie jest rozprężany do postaci gazowej i pod odpowiednim ciśnieniem podawany do listwy wtryskiwaczy, które podają go do kolektora dolotowego.

Zasadnicze elementy są 3:

- reduktor,

- komputer sterujący,

- wtryskiwacze.

To, kto wyprodukował te elementy ma drugorzędne znaczenie.

Instalacja BRC ma tą zaletę, że wszystkie te 3 elementy noszą logo 1 firmy - BRC i są skompletowane ze sobą w zestaw, co znakomicie ułatwia pracę gazownikowi, bo sciąga on z półki 1 pudełko, składa puzzle wg załączonej instrukcji i samochód wyjeżdża z warsztatu.

Inną opcją jest skorzystanie z elementów innych dostawców i złożenie ich w zestaw we własnym zakresie - i tu gazownik jest zdany wyłącznie na siebie i swoją wiedzę. A że większość gazowników tą wiedzę ma niewielką, to i często ta sztuka się nie udaje. Dodatkowym utrudnieniem w tej opcji jest to, że taka instalacja jest autorskim, niepowtarzalnym wytworem konkretnego człowieka, do którego nie ma żadnego opisu i żadnej dokumentacji technicznej. Jeśli w tym wytworze ma grzebać inny człowiek, to najpierw musi go "odczytać" - gdzie, co i jak.

Dobry gazownik (odpukać, trafiłem na takiego po roku poszukiwań) z tym sobie poradzi, słaby nie i powie - panie, wyrzuć pan to gówno, my panu cymesik zamontujemy (i przy okazji dobrze zarobimy - ale tego już nie mówi).

Nie wiem, skąd jesteś - jeśli byś był z okolic Krakowa, to bym Cię skierował do (w mojej opinii) dobrego gazownika.

> przeznaczona to tego typu silnika to wole ją wymontować

Żeby to zrobić instalacja by musiała być skopana totalnie. Ale z tego co pisałeś, kiedyś w tym aucie jeździła OK, więc wydaje mi się że strojenie i ewentualnie małe modyfikacje pomogą.

Napisano
  • Autor

Dzięki Kolego za fachową opinie ok.gif Dlatego postanowiłem najpierw zapytać na forum czy gościu ma racje ale widzę, że poprostu chciał zarobić na moim braku doświadczenia jeśli chodzi o instalacje gazowe. W nowym roku zacznę szukać w szczecinie jakiegoś konkretnego gazownika co ogarnie tą instalacje i porządnie ją ustawi zlosnik.gif Jeszcze raz wielkie dzięki! zlosnik.gif

Napisano

> 300-400zł to za całość instalacji wtryskowej mieszczącej się w

> komorze silnika.

> Butla i przewód miedziany idący do silnika zostaje.

pod warunkiem, że wielozawór jest kompatybilny z innym sterownikiem...

Napisano
  • Autor

> to na benzynie już jeździ normalnie?

Sprawdzona kompresja - OK

Sprawdzone ciśnienie doładowania - OK

Pozostaje więc jakaś pierdółka - np wężyki od podciśnienia (na dniach będę wymieniał)

Jestem w toku poszukiwań.

Od 3 tys obr. wszystko jest ok. Ale dół mam strasznie słaby. Z dwójki ruszyć się praktycznie nie da...

Napisano

> Sprawdzona kompresja - OK

> Sprawdzone ciśnienie doładowania - OK

> Pozostaje więc jakaś pierdółka - np wężyki od podciśnienia (na dniach

> będę wymieniał)

> Jestem w toku poszukiwań.

> Od 3 tys obr. wszystko jest ok. Ale dół mam strasznie słaby. Z dwójki

> ruszyć się praktycznie nie da...

to wpierw doprowadź benzynę do ładu zanim zrobisz cokolwiek z gazem...

bez tego nic nie zrobisz...

Napisano

> to wpierw doprowadź benzynę do ładu zanim zrobisz cokolwiek z

> gazem...

ok.gif

> bez tego nic nie zrobisz...

No może stracić trochę kasy, ewentualnie pogłębić usterki smile.gif

Napisano

> pod warunkiem, że wielozawór jest kompatybilny z innym sterownikiem...

Znaczy wskaźnik poziomu lpg, ale i tak instalki mają wybór typu wskaźnika - u mnie mam podłączony wskaźnik z 2 gen. a instalację 4 gen...

Wielozawór jest zasilany 12V, a to nie zależy od instalacji ...

Napisano

> Znaczy wskaźnik poziomu lpg, ale i tak instalki mają wybór typu

> wskaźnika - u mnie mam podłączony wskaźnik z 2 gen. a instalację

> 4 gen...

> Wielozawór jest zasilany 12V, a to nie zależy od instalacji ...

nie wszystkie mają...

mam zawór typu italia i bingo go nie obsługuje...

Napisano

> nie wszystkie mają...

> mam zawór typu italia i bingo go nie obsługuje...

ale co nie obsługuje ? wskazania czy elektrozaworu?

Napisano

> ale co nie obsługuje ? wskazania czy elektrozaworu?

brak rezerwy na centralce

Napisano

> e to żaden problem bez tego da się żyć

no i żyję palacz.gif

Napisano

> no i żyję

w wiekszości samochodów jak wymieniam elektronike a instalacja ma pare lat to wskazanie nie działa z nową instalacja biglaugh.gif

Napisano

> w wiekszości samochodów jak wymieniam elektronike a instalacja ma pare lat to wskazanie nie działa z nową instalacja

Panowie skupmy się, kolega chce zmienić instalację z 4 na 4 generację, a wy wyjeżdżacie z bingo ...

Poza tym np. w kicie staga jest także wskaźnik poziomu lpg ...

Napisano
  • Autor

Patre taki mam plan zlosnik.gif Jak zacznie to to fajnie jeździć to wtedy za gaz się zabieram. Tymczasowo jeżdze tylko na benzynie i chwilowo tak pozostanie zlosnik.gif A założyłem post aby mieć jasność w głowie ok.gif Wniosku z waszych wypowiedzi, żę najlepszym rozwiązaniem będzie poprostu przekształcenie instalacji ? grinser006.gif

Napisano

> Wniosku

> z waszych wypowiedzi, żę najlepszym rozwiązaniem będzie poprostu

> przekształcenie instalacji ?

nie...

najpierw zrób co masz zrobić a dopiero potem będziesz się martwił instalacją jeśli nie będzie się dało ją wyregulować...

Po jaką cholerę zmieniać wszystko jak wystarczy poprawić?

u którego gazownika byłeś, bo pewnie u piątka na zapadłej cooooo? hehe.gif

Napisano

> Panowie skupmy się, kolega chce zmienić instalację z 4 na 4

> generację, a wy wyjeżdżacie z bingo ...

> Poza tym np. w kicie staga jest także wskaźnik poziomu lpg ...

hola hola.... kolega nic nie chce zmieniać tylko jego gazownik...

Napisano
  • Autor

> nie...

> najpierw zrób co masz zrobić a dopiero potem będziesz się martwił

> instalacją jeśli nie będzie się dało ją wyregulować...

> Po jaką cholerę zmieniać wszystko jak wystarczy poprawić?

> u którego gazownika byłeś, bo pewnie u piątka na zapadłej cooooo?

Byłem w RR auto w Pilchowie. Przy okazji sprawdzania kompresji zapytałem się czy instalacje mi wyreguluje to właśnie wyżej wymienione słowa usłyszałem. Najpierw zrobię silnik, żeby ładnie pracował a potem zajme się instalacją. ok.gif

Napisano

> Panowie skupmy się, kolega chce zmienić instalację z 4 na 4

> generację, a wy wyjeżdżacie z bingo ...

> Poza tym np. w kicie staga jest także wskaźnik poziomu lpg ...

ale jak masz zabytek elektrozawór to ci to nie spasi sick.gif

Napisano

> Byłem w RR auto w Pilchowie. Przy okazji sprawdzania kompresji

> zapytałem się czy instalacje mi wyreguluje to właśnie wyżej

> wymienione słowa usłyszałem. Najpierw zrobię silnik, żeby ładnie

> pracował a potem zajme się instalacją.

Napisz wkońcu co masz pod maską bo każdego to ciekawi biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Napisz wkońcu co masz pod maską bo każdego to ciekawi

Samochód jest w trasie jutro koło 14 będzie w Szczecinie i odrazu zrobie zdjęcie co siedzi po maską ok.gif Wtedy Panowie będziecie wiedziec jaka instalacja siedzi u mnie zlosnik.gif

Napisano

> Byłem w RR auto w Pilchowie.

Nie znam tego zakładu. Podjedź dalej do Tanowa ok.gif

Napisano
  • Autor

> Nie znam tego zakładu. Podjedź dalej do Tanowa

A jakiś konkretny adres Kolego? zlosnik.gif Dzięki za zainteresowanie tematem 20.GIF

Napisano

> A jakiś konkretny adres Kolego? Dzięki za zainteresowanie tematem

Kolego, instalacja LPG będzie pracować poprawnie TYLKO I WYŁĄCZNIE gdy silnik będzie pracował OK na benzynie. Także, doprowadź noPB do porządku i wtedy bierz się za regulację LPG. Dam Ci radę: weź "papiery" od LPG i zobacz co tam pisze: jaką masz centralę sterującą, reduktor + fotki spod maski koniecznie i napisz tu na forum. smile.gif

Napisano

> Oto zdjęcia papierów

Cóż - instalka po taniości zrobiona.

Co do reduktora - zdania są podzielone - jedni twierdzą, że arctic to przyzwoity reduktor, inni, że wszystkie alaskopochodne reduktory są mało wydajne i nadają się do słabych aut.

Chyba bym wymienił - jednak trochę mocy masz (powinieneś mieć), reduktor może nie wyrabiać.

Czerwone valteki - najtańsze wtryskiwacze (wielu powie, że to tylko elektrozawory a nie wtryskiwacze). Ale jeśli silnik nie ma krótkich czasów wtrysku, da się z nimi żyć.

Napisano
  • Autor

> Cóż - instalka po taniości zrobiona.

> Co do reduktora - zdania są podzielone - jedni twierdzą, że arctic to

> przyzwoity reduktor, inni, że wszystkie alaskopochodne reduktory

> są mało wydajne i nadają się do słabych aut.

> Chyba bym wymienił - jednak trochę mocy masz (powinieneś mieć),

> reduktor może nie wyrabiać.

> Czerwone valteki - najtańsze wtryskiwacze (wielu powie, że to tylko

> elektrozawory a nie wtryskiwacze). Ale jeśli silnik nie ma

> krótkich czasów wtrysku, da się z nimi żyć.

Tak też myślałem, że została zrobiona aby jeździć. Póki co zajmę się jeszcze wymianą wężyków podciśnienia i wtedy będę się zastanawiał nad przeróbką instalacji, bo w takim wypadku za wiele możliwości mi nie zostało. Poczekam na opinie innych i zobaczymy czy Twoje słowa się potwierdzą. Dzięki za szybką i konkretną odpowiedź ok.gifok.gifpiwo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.