Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kłopoty z rozruchem i pomarańczowo-żółty trójkąt

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj podczas porannego odpalania auto zapaliło praktycznie bez problemu po czym natychmiast zgasło.

Wyświetlacz leniwie wskazywał temperaturę -16 stopni, a w nocy było prawie -20. Auto nie było użytkowane od 30 grudnia, ale wczoraj go odśnieżyłem i sprawdziłem czy odpala. Wczoraj silnik odpalił i chodził przez chwilę (w każdym razie dłużej niż dzisiaj), po czym go wyłączyłem, bo i tak nie miałem zamiaru nim jechać.

Kolejne próby odpalania nie przynosiły rezultatu.

Zapaliła się żółto-pomarańczowa kontrolka a wśród czerwonych kontrolek na włączonym zapłonie zabrakło tej o niewłaściwym ciśnieniu oleju. Przy jeszcze jednej próbie odpalania silnik tak jakby trochę łapał i w pewnym momencie załapał przy wciśniętym gazie.

Pracował nierówno na wyższych obrotach a zdjęcie nogi z gazu skutkowało jego zgaśnięciem.

Zadzwoniłem do asistance i po małym wywiadzie kazano mi czekać na informację zwrotną o przyjeździe holownika. Podjąłem kolejną próbę odpalenia i silnik nie dość, że odpalił to jeszcze nie gasł i utrzymywał sam swoje obroty. Kontrolka oleju jak nie świeciła tak nie świeciła a pomarańczowy trójkąt raził w oczy. Dostałem informację SMSem, że holownik będzie za 60 minut a w tym samym momencie zadzwoniła pomoc drogowa, której podziękowałem - poradzili tylko, żeby popracował sobie na wolnych obrotach aż się rozgrzeje i zapytali o temperaturę. Odwołałem wizytę assistance i ruszyłem w drogę do pracy.

Podczas jazdy do pracy umówiłem się do Carserwisu, niestety wizytę mam dopiero jutro o 7-ej. Assiastance chciał mnie zabrać do Avanti w Piasecznie, a tego serwisu nie darzę większym zaufaniem, więc takie rozwiązanie i tak mi trochę lepiej pasuje.

A teraz bardziej technicznie. Ponieważ pomarańczowo-żółta kontrolka może sygnalizować awarię czujnika ciśnienia oleju i nie zapala się czerwona kontrolka ciśnienia oleju, to pewnie padł czujnik. Ale czy może mieć to związek z utrudnionym rozruchem?

Napisano

wydaje mi sie ze to bedzie problem z zatkanym filtem oleju czy jak tam zwal ta usterke w 1,4 90KM, chyba fantoma pisal cos na ten temat gdy dopadlo go to samo jak mial stilacza z tym motorem

Napisano
  • Autor

> wydaje mi sie ze to bedzie problem z zatkanym filtem oleju czy jak

> tam zwal ta usterke w 1,4 90KM, chyba fantoma pisal cos na ten

> temat gdy dopadlo go to samo jak mial stilacza z tym motorem

No właśnie też mi coś takiego kołatało we łbie, że ktoś opisywał taką usterkę i opisywał ją jako utratę filmu olejowego czy coś w tym stylu...

Ciekawe, czy nie zrobiłem wielkiej krzywdy silnikowi odpalając go w końcu i jadąc do pracy?

Napisano

no miałem coś takiego ale u mnie w ogóle nie odpalił - nawet nie zakrecił ok.gif

ocena ASO - utrata filmu olejowego

Napisano
  • Autor

> no miałem coś takiego ale u mnie w ogóle nie odpalił - nawet nie

> zakrecił

> ocena ASO - utrata filmu olejowego

No to u mnie kręcił, nawet dość szybko ale nie chciał załapać.

Dzisiaj odpaliłem bez problemu, pojechałem do ASO i na widok żółtej trójkątnej kontrolki powiedzieli, że to pewnie żarówka z tyłu się spaliła... pad.gif

Po kilku przekręceniach zapłonu przez przyjmującego auto, żółta kontrolka zgasła i zaczęła działać kontrolka ciśnienia oleju.

Auto zostało na diagnostyce.

Napisano
  • Autor

> Auto zostało na diagnostyce.

Samochód odebrany. Examiner wykazał błąd pracy czujnika ciśnienia oleju opisany jako praca przerywana. Poprawili połączenie w instalacji.

Ponieważ nie było więcej zapisanych błędów to przypuszczają, że problemy z rozruchem były spowodowane niską temperaturą i prawdopodobnie zalaniem auta na skutek słabej iskry w mocno wyziębionym aucie. Inna możliwość to coś nie tak z paliwem, ale że to benzyna to sami uznają tą teorię za mało prawdopodobną.

PS. W Carserwisie jest teraz promocja na diagnostykę i kasowanie błędów examinerem. Koszt usługi to 1 r-g, ale nie napisali po ile mają roboczogodzinę... Ale to i tak dotyczy tych po gwarancji.

Napisano

> Koszt usługi to 1 r-g

a co to za jednostka?

Napisano
  • Autor

> a co to za jednostka?

r-g - roboczogodzina

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.