Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

falowanie na wskazniku temperatury

Featured Replies

Napisano

Sytuacja wyglada tak na zewnatrz -7C jade stala predkoscia 90km/h ogrzewanie na 23 w srodku i wskazanie temperatury wynosi 82 za 2-3minuty wzrasta o kilka stopni do powiedzmy 88 i tak na zmiane caly czas.

Czy to normalne zjawisko .Silnik uzyskal temp. prawidlowa po 10km od zapalenia przy czym auto bylo zupelnie zamarzniete a ogzrewanie wlaczone .

Napisano

Kiedy wymieniałeś termostat? Bo jeżeli niedawno, to w miarę normalne zjawisko.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

wymienialem w sierpniu przejechalem na nim 7tys km ale nie wiem czy nie poszedl

Napisano

> wymienialem w sierpniu przejechalem na nim 7tys km

Czyli niedawno. Czy zaakceptujesz taką teorię wink.gif : KLIK ?

Pozdroofka

Napisano

> Czyli niedawno. Czy zaakceptujesz taką teorię : KLIK ?

> Pozdroofka

Zgodnie z ta teoria, z ktora sie zgadzam, stracilem zaufanie do produktow marki Wahler. poprzedni zdechl po 2 latach, nastepny juz po roku (wspomagam sie termostatem dodatkowym tzw marki Chiquita, czyli kawalkiem tektury falistej przed chlodnica-w opracowaniu rozwiazanie pozwalajace na wymiane termostatu w kilka minut, o czym wspomnialem w innym watku).

Pozdrawiam

Napisano

> stracilem zaufanie do produktow marki Wahler.

I tu się z Tobą zgadzam. Jakiś czas temu Wahler zszedł na przysłowiowe psy. Mój działał pięknie przez lato i kawałek zimy. Od tamtej pory stoi jak przymurowany na kresce, która oznacza 90, niezależnie od temperatury zewnętrznej (nie mówię o staniu w korku tylko o normalnej jeździe). Dobrze, że chociaż jeszcze działa i nie stoi na niebieskim smile.gif

> w opracowaniu rozwiazanie pozwalajace na wymiane termostatu w kilka minut

Pośpiesz się bom ciekaw... grinser006.gifzlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

Ja tez jestem ciekaw. Jadac z Antwerpi do Bredy 2 godziny temu, zauwazylem ze mam temperature ledwo nad niebieska kreska frown.gif. Wahler zalozony rok temu

Napisano

Hehe, widze, ze ciekawosc to pierwszy stopien do ...modyfikacji. Otoz bez rysunkow, zdjec i td opisze po krotce. Bierzemy obudowe termostatu z 1.4 lub 1.6 8V (identyczne) oraz obudowe termostatu z C20NE lub 1,7 D (TD-oznaczen nie pamietam), przycinamy na odpowiednia odleglosc i laczymy metoda spawania TIG. Wiekszosc z nas wie o co chodzi, jak owe elementy wygladaja. Takich czesci mozna kupowac na tony za grosze na szrotach, kosztuja niewiele. Uzyskujemy doskonaly dostep do termostatu, zgodny z rozwiazaniem oryginalnym z silnika C20NE lub 1,7 D (TD) - przymierzalem owe obudowy do mojego C16NZ-nie pasuja wprost..., "swinskie ogonki" pasuja...

Chyba proste i skuteczne. Usuwamy oryginalnie umieszczony termostat (zdejmujemy rozrzad) , uszczelniamy obudowe za pomoca wykonanej wlasnorecznie uszczelki. Przykrecamy zmodyfikowana obudowe termostatu, zakladamy prawidlowo rozrzad i mozemy termostaty wymieniac nawet codziennie...

Naszlo mnie po nieprawidlowo dzialajacym, drugim Wahlerze.

Prototyp juz wkrotce.

Pozdrawiam

Napisano

claps.gifwinner.gif

Gratuluję pomysłu.

Czyli należy poszukać dolnej części do tego termostatu:

283284688-ter20.jpg

i zespawać ją z tą obudową:

283284688-obuter.jpg

hmm.gif

post-79818-14352506045942_thumb.jpg

Napisano

Bardzo dobrym rozwiazaniem jest obudowa termostatu do 16NZ2 i 16LZ2 (90280746), pasuje prawdopodobnie bez problemu (oprocz zaspawania krocca od strony alternatora) lub wspomniane przeze mnie przespawanie samej obudowy termostatu z obudowy C20NE (90280746), stosowanej rowniez w 18SV, C18 NZ, E18NVR, C20NE, 20SEH. Wolalbym takie rozwiazanie z powodu termostatu w klasycznym ksztalcie i wyjsciu na "swinski ogonek" w takim samym kierunku i pozycji jak w oryginale C16NZ.

Pozdrawiam

Napisano

> laczymy metoda spawania TIG

a z czego wykonane sa te dwa elementy łączone?? confused.gif

Napisano

> a z czego wykonane sa te dwa elementy łączone??

Z szajsmetalu czyli aluminium.

Pozdrawiam

Napisano

> Z szajsmetalu czyli aluminium.

hahaha.gif dobre określenie, nie słyszałem do tej pory,

brat

Napisano
  • Autor

Dobra dobra ale odbiegacie od tematu>

Sprawdzilem po odpaleniu rura i chlodnica robia sie cieple zanim zegar drgnie , ale w dluzszej jezdzie trzyma prawidlowa temp. powyzej 83C, calkowite nagrzanie po 10km przy temp. na zewnatrz -7 czy juz nalezy wymienic termostat czy poczekac????

Napisano

Opcje:

- uszkodzony czujnik temperatury, przez co wskazania moga byc nieprawidlowe,

-uszkodzony termostat, co mozesz wykryc uruchamiajac zimny silnik, trzymasz za rure za termostatem i "odczuwasz" receptorami ciepla umiejscowionymi w dloni, czy w krotkim czasie od uruchomienia silnika rura sie nagrzewa (tzw. test macajewa).

Prawidlowo powinno byc tak, ze silnik zimny pracuje, rura jest zimna, ew. po pewnym czasie lekko ciepla, w momencie otwarcia termostatu robi sie szybko goraca (przy czym wskaznik temperatury na desce, o ile jest sprawny, powinien pokazywac ok 90 stopni).

A skoro napisales, ze zaraz po uruchomieniu rura i chlodnica robia sie cieple, wskazuje to wyraznie na nieprawidlowo dzialajacy termostat.

Pozdrawiam

Napisano

> Dobra dobra ale odbiegacie od tematu

nam wolno, mamy znajomości zeby.GIF

> Sprawdzilem po odpaleniu rura i

> chlodnica robia sie cieple zanim zegar drgnie ,

a poważnie to zrób tak jak pisze Tosh, pewnie trzeba będzie trzeba zmienić termostat, (ja wywaliłem Wahlera po pół roku i założyłem Verneta),

brat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.