Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Swiszczenie i nierowna praca silnika

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

Mam fiata uno z silnikiem 1.0 Fire z gazem chyba na gazniku, ale sie nie znam na tym (jestem kompletnym amatorem technicznym)

Problem polega na tym, ze dzisiaj samochod byl ogolnie zamazniety (lod zamarzl na samochodzie na grubosc 0,5 cm). Ale ogolnie wszystko bylo ok. postawilem samochod przed domem na jakies 2h po czym chcialem jechac i zaraz po odpaleniu zaczal swiszczec i nierowno pracowac, tak, ze chwilami chcial zgasnac jak sie mu nie przygazowalo i swiatla jakby tez chcialy zgasnac do tego dochodzilo takie swiszczenie, jakby z jakiegos peknietego przewodu wylatywalo powietrze pod cisnieniem, w czasie przyspieszania swiszczenie ustawalo. dzialo sie tak zarowno na gazie jak i na benzynie. zdjalem oslone filtra powietrza i tam jest taka klapka, ktora sie otwiera jak pociagnie sie za linke od gazu, i byla na niej zgromadzona jakby woda albo beznyna, nie wiem czy tak powinno byc czy nie... oraz na tej tylnej czesci obudowy filtra powietrza od wewnatrz tez byla jakby woda i tez nie wiem czy tak powinno byc. ogolnie pasek klinowy wydaje sie byc dobrze naciagnientym itd, pasek rozrzadu tez dobrze lezy, ogolnie wydaje mi sie ze zadne plyny nie wyciekaja poza olejem ktory sie saczy odkad kupilem samochod. ogolnie sprawdzilem poziom oleju na wszelki wypadek ale jest ok (polowa stanu). W czasie przyspieszania przy ok 80-90 km/h cos w pewnym momencie walnelo, tak jakby cos peklo ale wszytko bylo potem ok. nie wiem czy to cos technicznego czy cos mi po prostu wpadlo pod samochod ale pisze o tym jakby mialo okazac sie przydatne.

prosze o wszelka rade.

przepraszam, ze nie uzywam polskich znakow, ale na domiar zlego cos jeszcze mi sie z komputerem dzieje i nie dziala mi prawy alt smile.gif

Napisano
  • Autor

Wasnie bylem go odpalic i praca silnika tak jakby sie nieco unormowala, obroty skacza juz nieznacznie i silnik nie gasnie (nie przelaczalem go na gaz i nie ruszalem go z mejsca), tylko pozostaje to przerazliwe swiszczenie pod maska i nie wiem co to jest.

Napisano

może pada łożysko alternatora. Bo klapka w filtrze powietrza i cała obudowa filtra nie ma tu raczej żadnego powiązania ze świszczeniem. Klapka w filtrze ma za zadanie na zimnym silniku podawać ciepłe powietrze z kolektora wylotowego. Jak silnik się nagrzeje to się przymyka. Co przychodzi mi do głowy to może jeszcze to być pompa wody lub napinacz paska rozrządu. Albo pasek alternatora lub rozrządu na mrozie+wilgoć piszczą hmm.gif

Napisano
  • Autor

To piszczenie to jest bardziej jak gwizdanie smile.gif

Jak silnik miał ten odpał, że nierówno pracował to to świszczenie współgrało z tymi obrotami, teraz jako obroty się unormowały same, to to świszczenie jest jednostajne.

Mam nadzieje, że jak dzisiaj postoi sobie przez noc w ogrzewanym garażu to mu się polepszy, bo może to jego ogólne zamarznięcie mu tak zaszkodziło :|

Zaskakuje mnie tylko to, ze to się stało tak nagle, bez dawania wcześniej żadnych objawów, aż tu po 2h taka buba.

Napisano

wcześniej też piszczało ale nie zwróciłeś na to uwagi 270751858-jezyk.gif Tak niestety się nieraz dzieje. Jak chcesz być pewny że to łożysko alternatora to zdejmij pasek z alternatora i odpal silnik. jak pisków nie będzie to na 100% alternator. Nie radzę Ci jeździć z tym łożyskiem bo jak tak piszczy to już dogorywa. Wymień je (koszt łożyska to 6 zł) bo szkoda później wymieniać całego alternatora i ściągać zepsuty samochód z trasy sick.gif

Napisano
  • Autor

Czy możliwe jest że zaczęło piszczec bo dostał się tam śnieg/lód? smile.gif Bo tak się składa, że jechałem w głębokim śniegu i zgarniałem go dobrze podwoziem i ogólnie zebrało się go dużo przy przegubach na takiej belce i w sumie na całym spodzie silnika, więc i do alternatora mogło się nawpychac smile.gif

Napisano

> Czy możliwe jest że zaczęło piszczec bo dostał się tam śnieg/lód? Bo

> tak się składa, że jechałem w głębokim śniegu i zgarniałem go

> dobrze podwoziem i ogólnie zebrało się go dużo przy przegubach

> na takiej belce i w sumie na całym spodzie silnika, więc i do

> alternatora mogło się nawpychac

Tak, to bardzo częsta przyczyna piszczenia. wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.