Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lampy i zderzak.

Featured Replies

Napisano

Witam,

W związku z małą przygodą z ciągnikiem muszę wymienić zderzak przedni i lampy. Moje pytanie jest takie czy lepiej kupić nowy zderzak czarny niemalowany czy używany w kolorze. Podobno te nowe zderzaki są odlewane i mogą nie pasować tak jak trzeba . Czy ktoś może miał doczynienia z takowymi mówię tutaj o czymś takim http://moto.allegro.pl/item853749517_zderzak_przod_fiat_bravo_brava_nowy_okazja.html?

A drugie pytanie to jeśli chodzi o lampy to te tzw. soczewkowe które są niewiele droższe od zwykłych, dają jakoś więcej światła czy coś takiego, mają jakieś inne zalety poza wyglądem? Bo jeśli świecą tak samo jak zwykłe to nie ma sensu ich kupować dla samego efektu wizualnego.

Napisano

> Witam,

> W związku z małą przygodą z ciągnikiem muszę wymienić zderzak przedni

> i lampy.

pech

>Moje pytanie jest takie czy lepiej kupić nowy zderzak

> czarny niemalowany czy używany w kolorze.

lepszy uzywany

>Podobno te nowe

> zderzaki są odlewane i mogą nie pasować tak jak trzeba . Czy

> ktoś może miał doczynienia z takowymi mówię tutaj o czymś takim

> http://moto.allegro.pl/item853749517_zderzak_przod_fiat_bravo_brava_nowy_okazja.html?

zawsze jest mozliwosc ze zamiennik nie siadzie jak trzeba

> A drugie pytanie to jeśli chodzi o lampy to te tzw. soczewkowe które

> są niewiele droższe od zwykłych, dają jakoś więcej światła czy

> coś takiego, mają jakieś inne zalety poza wyglądem? Bo jeśli

> świecą tak samo jak zwykłe to nie ma sensu ich kupować dla

> samego efektu wizualnego.

poprawiaja widocznosc

Napisano

Oprócz tego musisz tylko zrobić instalację dla pozycyjek chyba że zrobisz jak ja i przełożysz instalację ze starych lamp do soczewek wtedy bedziesz miał oryginalną kostke na 4 piny (bo w soczewkach masz na 3) ale wtedy jest więcej zabawy w podłaczenie tych kabli do miejsca na pozycyjkę w lampach z soczewką ale dla chcacego nic trudnego

wtedy twoje swiatla moga wygladac tak

283209243-DSC00713.JPG

Napisano
  • Autor

Aha czyli to nie jest tak że one pasują tak jak standardowe, że wystarczy wyjąć jedne założyć drugie podpiąć i gra ?

Napisano

no niestety tak latwo nie bedzie 270751858-jezyk.gif

Napisano

Zderzaków - zamienników się nie bój - pasują jak ulał - wiem z doświadczenia, a doświadczenie mam spore, bo u mnie już drugi zamiennik jeździ . Z malowaniem też nie ma problemów, pod warunkiem, że lakiernik zrobi wszystko tak, jak należy.

Co do Soczewek - oświetlenie drogi na 100 % będzie lepsze, z tym że musisz się liczyć z przeróbką świateł postojowych.

Jeśli masz odrobinę zdolności manualnych , to dasz sobie radę .

Jeśli nie - to też dasz sobie radę, ale będziesz jeździł bez postojówek ( tutaj może być problem z przeglądem i z policją) .

Tak czy inaczej watro włożyć soczewki .

Napisano

nie wiem czy na wiki jest ale to nie jest nic trudnego

albo korzystasz z wiazki jaka masz i przekladasz instalacje ze starej lampy do nowej

ja tak zrobilem i mam oryginalna kostke z 4 pinami i 4 piny mam w lampie

albo tniesz przed kostka kabel od pozycji i przedluzasz tak zeby zarobic koncowke i po zakupieniu wtyczki (a takze oprawki do pozycji -bo lampe zapewne kupisz bez silniczkow regulacji i wlasnie tej oprawki) montujesz

(nie pamietam czy w depo czy Dj auto jest problem bo na krotkich swieca dlugie i odwrotnie- trza zamienic piny )

edit : no i jeszcze trza skrocic trzpienie od elektrycznej regulacji to bylo chyba na wiki

Napisano

> A jest może gdzieś manual odnośnie tej przeróbki ?

"Przeróbka" to za dużo powiedziane. Jedyne co trzeba zrobić, to w dowolny sposób wpiąć się w przewód prowadzący do żarówki postojowej i w przewód masowy (możesz oskrobać izolację przed kostką, użyć szybkozłączek ze sklepu moto, rozebrać kostkę, oskrobać izolację z przewodów wewnątrz lampy itd.). Pola do wykazania się inwencją Ci nie zabraknie.

Jak już masz rozgałęzione te dwa przewody, to 1) lutujesz je wprost do wtyczki żarówki pozycyjnej; lub 2) dobierasz odpowiednie, pasujące do wtyczki wsuwki i zaciskasz je na przewodach.

Jeśli chodzi o skracanie trzpieni, to poszukaj wątków na ten temat - w Valeo nie trzeba skracać, można też "wypiłować" dłuższy gwint etc.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.