Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Typ świec żarowych - Isuzu

Featured Replies

Napisano

Koledzy pomóżcie i podpowiedzcie jaki typ swiec macie u siebie w astrolotach z silnikiem isuzu? Padła jedna sztuka i zaczął się problem frown.gif co sklep to inna teoria.

Aktualnie mam założone Boscha mady by Japan wink.gif ale są one takiego typu jak te: http://moto.allegro.pl/item854211374_swieca_zarowa_opel_astra_corsa_vectra_isuzu_1_7.html

ale w sklepach mówią że powinny byc takie: http://moto.allegro.pl/item875473920_swieca_zarowa_bosch_2003_opel_1_7td_d_tds_isuzu.html

i co wybrać confused.gif

Napisano

na początek, masz podwieszony watek dla swiec wiec tam zadawaj takie pytania...

Napisano

> na początek, masz podwieszony watek dla swiec

Tutaj bym mu pofolgował, bo tam raczej o benzyniakach można się dowiedzieć biglaugh.gif

Napisano

> Tutaj bym mu pofolgował, bo tam raczej o benzyniakach można się

> dowiedzieć

no właśnie raczej ...

jak przejrzysz dokładniej temat to znajdziesz też o świecach żarowych... wink.gif

a poza tym nie kazałem mu tam szukac tylko tam sie pytać 270751858-jezyk.gif

Napisano

według mnie te świece

Ten bosch do którego podałeś link są do wersji od 96 roku a ty masz 95 rok, ale mogę się mylić bo właśnie w 95 roku była zmiana, kwestia czy twoja astra jest z przed wrześnie czy nie.

Ja mam u siebie NGK D-POWER 8 i według NGK do obu wersji idą te same świece. Łatwo sprawdzić na stronie NGK

Aha, jeśli zamierzasz sam wymieniać to uwaga przy odkręcaniu no i przy dokręcaniu. Przy odkręcaniu łatwo świecę urwać i wtedy zaczynają się jaja, tak samo przy zbyt mocnym przykręcaniu.

Napisano
  • Autor

W wątku podpiętym o świecach żarowych raptem są z 2-3 posty dotyczące świec żarowych wink.gif przekopałem się przez cały wink.gif a bardziej mi zależało na subiektywnych odczuciach jazdy na typie świec 1 lub drugim z mojego postu.

Napisze tak: wymieniłem jedną świecę (tą co padła) na NGK DP 8 i chyba takie powinny siedzieć u mnie w aucie. Różnica nieporównywalna yikes.gif

Teraz po podgrzaniu (jednym jak kontrolka gaśnie) słychać, że auto zaskakuje na ten jeden cylinder. Reszta po chwili kręcenia się bierze do pracy. Przedtem (przed wymiana tej jednej spalonej na DP 8) przy temp. -5 musialem grzac swiece 2 razy do póki przekaźnik się nie rozłączy.

Wniosek: w moim astrolocie z motorem isuzu (rok 1995, miesiąc 12) winno być zastosowane coś w rodzaju NGK DP 8 tak jak u kolegi jackn. A tak swoją drogą zastanawiałem się dlaczego niektórczy grzeją tylko raz i odpalają wink.gif i już jest wszystko jasne.

Szkoda, że u mnie w mieście polecają montaż zwykłych świec (typ 1 z mojego pierwszego postu) jako odpowiednich zamiast typu 2.

Tylko ta cena sciana.gif 4x 88zł leżą od roku i nikt ich nie kupić w sklepie.

Napisano

> Tylko ta cena 4x 88zł leżą od roku i nikt ich nie kupić w sklepie.

Ja zapłaciłem 4 x chyba 80zł 3 lata temu i przy -20 palę na dotyk zaraz po zgaśnięciu lampki. NGK są naprawdę trwałe i ładnych kilka lat posłużą.

Co do odpalania isuzu. Zasadniczo jeśli jest wszystko ok silnik powinien odpalać na dotyk po pierwszym grzaniu (moment zgaśnięcia lampki) przy temp. do - 20. Jeśli tak nie jest to są dwa warianty występujące oddzielnie lub jednocześnie, nie biorąc pod uwagę uszkodzonego silnika:

1. uszkodzone świece żarowe

2. brak luzów zaworowych (rozpisywałem się ten temat jakiś czas temu, wystarczy poszukać) Tu link

Te dwa czynniki mogą występować oddzielnie lub jednocześnie jak już pisałem. Jeśli te dwa punkty wyeliminujemy to mamy problem z akumulatorem w najlepszym wypadku lub nasze pierścienie powiedziały papa.

Kwestia jakie mamy sprężanie, jeśli luzy zaworowe są ok a sprężanie jest marne to niestety czeka nas wymiana pierścionków.

Napisano
  • Autor

Luz zaworowy robiłem w zeszłym roku akurat po przeczytaniu lektury forum smile.gif

rozrusznik mam nowy, aq roczny, i po reakcji silnika na nową świecę stwierdzam, że to one są sprawcą potrzeby długiego grzania.

Asterkę będę próbował pogonić jakoś na wiosnę lub latem i chyba przyoszczędzę na świecach.

Zeszłą zimę przy - 18 dawała rade zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.