Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jeździ ktoś na tacho cyfrowym?

Featured Replies

Napisano

Jeżeli tak, to może macie jakieś praktyczne wskazówki?

W ogóle chodzi o praktyczne rady dla kierowcy który pierwszy raz siądzie za kółkiem gdy obowiązuje ITD oraz tacho cyfrowe. Wszystkie rady mile widziane.

Napisano

Weź zaświadczenie z firmy , że dopiero zaczyasz i nie maz 28 wydruków z tacho biglaugh.gif

Napisano

> Weź zaświadczenie z firmy , że dopiero zaczyasz i nie maz 28 wydruków

> z tacho

na zaswiadczeniu ktore wystawia pracodawca (obowiazkowe dla kierowcy) jest okreslony czas rozpoczecia pracy u niego skromny.gif

Napisano

> Jeżeli tak, to może macie jakieś praktyczne wskazówki?

> W ogóle chodzi o praktyczne rady dla kierowcy który pierwszy raz

> siądzie za kółkiem gdy obowiązuje ITD oraz tacho cyfrowe.

> Wszystkie rady mile widziane.

musisz mieć w razie kontroli:

dok. kierowcy:

-wykresowki miesiac w tył

-zaswaidczenie pracodawcy iz jestes zatrudniony (i zapis na nim o badaniach lekarskich)

-ksero swiadectwa kwalifikacji (kursu na przewoz rzeczy)

-orzeczenie psychologoczne dopuszczajace do pracy w zawodzie

-prawo jazdy

dok. samochodu:

-wazny dow. rej

-OC

-wypis

dla ADR-ów jeszcze dochodzi swiadectwo homologacji beczki, latarka, kamizelka oczojebna (dla kazdego czlonka zalogi), plyn do plukania oczu, mata magnetyczna, klin pod kolo (jedan dla kazdego czlonu pojazdu), lopata, wiadro, sorbent...

jak sobie cos przypomne to dopisze wink.gif

ps. nie jezdze na cyfrowym wie nie napisze nic na ten temat. pewnie przyjdzie Adamec to uzupełni liste ok.gif

Napisano

> na zaswiadczeniu ktore wystawia pracodawca (obowiazkowe dla

> kierowcy) jest okreslony czas rozpoczecia pracy u niego

a od czego są urlopówki?

Napisano

> a od czego są urlopówki?

w jakim kontekscie pytasz? po co faktycznie są czy ze mozna na tym pocyganic?

Napisano

sama obsługa jest prosta. Wkładasz kartę, potwierdzasz to, o co pyta tacho i jedziesz. Czasu pracy musisz pilnować sam (możesz sprawdzić sobie na wyświetlaczu, ale nie przypomni Ci o przerwie), ale czas już pomoże-po 4godz 15min. przypomni o przerwie. Jak stajesz na pauzę, to przełączasz na przerwę (tak samo jak w starych), czas możesz sprawdzać na ekranie, niektóre ciężarówki wyświetlają na desce rozdzielczej. Tacho zaliczy 3x15min jako pełną przerwę, ale ITD już nie. Mnie to czasami wkurza, bo jak zaliczy 3x po 15min (a nie wiem ile stałem) to i tak się zeruje, jakby zaliczył przerwę).

Po zakończeniu pracy drukujesz i trzymasz to przez 28 dni.

Napisano

> w jakim kontekscie pytasz? po co faktycznie są czy ze mozna na tym

> pocyganic?

ja wiem po co są wink.gif ja używam tego głównie jak jadę w daleką trase. A miesiąc wcześniej jeździłem różnymi dużymi autami, głównie po budowie.

Napisano

[ciach]

ale po co drukować, skoro zapisuje się to na karcie?

Napisano

[ciach]

tylko takie wyswietlacze sa złudne bo zliczają czas pracy tylko jak auto jedzie, stojąc w korku nie liczą a czas jazdy leci oslabiony.gif

do zalozyciela tamatu: 4.5h jazdy i 45min. przerwy (przerwe mozna rozbic na dwie części: 15 min i 30, z tym ze pierwsza musi byc krótsza ok.gif

Napisano

> ale po co drukować, skoro zapisuje się to na karcie?

bo wymaga pracodawca np. zeby rozliczyć Cie z godzin pracy zlosnik.gif

Napisano

> dla ADR-ów jeszcze dochodzi swiadectwo homologacji beczki, latarka,

> kamizelka oczojebna (dla kazdego czlonka zalogi), plyn do

> plukania oczu, mata magnetyczna, klin pod kolo (jedan dla

> kazdego czlonu pojazdu), lopata, wiadro, sorbent...

to już zależy z czy jeździ. Dokładnie trzeba sprawdzać w ARD.

Ja przy butlach z gazem muszę mieć klin, latarkę, gogle, rękawice, 2x trójkąt(ewentualnie inne środki ostrzegawcze), gaśnice (w UK normalnie nie trzeba mieć gaśnic, tylko jeśli wymaga tego ADR), instrukcje dla kierowcy.

Napisano

> to już zależy z czy jeździ. Dokładnie trzeba sprawdzać w ARD.

> Ja przy butlach z gazem muszę mieć klin, latarkę, gogle, rękawice, 2x

> trójkąt(ewentualnie inne środki ostrzegawcze), gaśnice (w UK

> normalnie nie trzeba mieć gaśnic, tylko jeśli wymaga tego ADR),

> instrukcje dla kierowcy.

to juz jest indywidualne dla specyfiki przewozonego towaru. ale faktycznie: instrukcja dla kierowcy jest zawsze ok.gif

Napisano

> tylko takie wyswietlacze sa złudne bo zliczają czas pracy tylko jak

> auto jedzie, stojąc w korku nie liczą a czas jazdy leci

u mnie na spotkaniu z inspektorem mówili, że oni liczą czas jazdy tak jak liczy go tachograf, ale to nie polska ITD.

Co do wydruków, to z kim bym nie rozmawiał, kto jeździ w Polsce, to mówił, że pracodawca wymaga. U mnie w firmie nic nie drukujemy, tylko co 3 tygodnie sczytujemy z karty.

Napisano

A co jeśli już ponad miesiąc nie jeździłem? nadal mam trzymać te tarczki?

Napisano

> bo wymaga pracodawca np. zeby rozliczyć Cie z godzin pracy

ale to w firmie typowo transportowej. Ja mam raczej taki luźny czas pracy jak trzeba to się siada i jeździ także godziny inaczej mamy rozliczane. Ale wiedza nie zaszkodzi smile.gif

Napisano

> A co jeśli już ponad miesiąc nie jeździłem? nadal mam trzymać te

> tarczki?

jak jeszcze jeździliśmy ciężarówką z tacho na tarczki, to trzymałem je przez 28 dni, potem zostawiałem w biurze, gdzie leżały przez rok. Jak nie jeździłeś, to musisz mieć na to zaświadczenie.

Ostatnio w "Na osi" omawiali śmieszną sytuację: facet napisał, że zatrzymała do inspekcja i zaczęli liczyć godziny. Brakowało mu kilka tarczek, bo nie pracował. Zażądali zaświadczenia od pracodawcy, a on prowadził jednoosobową działalność i sam był swoim szefem, ale ITD i tak swoje. Dla mnie to śmieszne, bo i tak sam sobie by to wypisał, to co za różnica, czy im to powie, czy napisze n kartce niewiem.gif

Napisano

[ciach]

A w sytuacji gdy nie jestem kierowcą zawodowym? Zdarza mi się w pracy czasem gdzieś pojechać bo mam prawko, a akurat wszyscy kierowcy są w trasie. Ostatnio chyba w październiku jechałem i co w takiej sytuacji - pracodawca mami wypisać zaświadczenie, że nie kierowałem od października?

Napisano

> A w sytuacji gdy nie jestem kierowcą zawodowym? Zdarza mi się w pracy

> czasem gdzieś pojechać bo mam prawko, a akurat wszyscy kierowcy

> są w trasie. Ostatnio chyba w październiku jechałem i co w

> takiej sytuacji - pracodawca mami wypisać zaświadczenie, że nie

> kierowałem od października?

Z tego co pamiętam z kursu, to tak. Skoro jedziesz nie prywatnie, to obowiązują Cię takie same zasady jak innych kierowców.

Napisano

> A co jeśli już ponad miesiąc nie jeździłem? nadal mam trzymać te

> tarczki?

TY nie. na Tobie spoczywa obowiazek okazania miesiac w tył wykresowki. potem oddajesz je pracodawcy, a ten ma obowiazek trzymac je w razie kontroli ITD na zakladzie pracy (tez mają takie prawo) wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.