Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Demontaż alternatora w TD100

Featured Replies

Napisano

Przy okazji jak już siedzę na forum zamieszczę poradę jak zdemontować alternator w bbm-ach z silnikiem kryptonim TD100. W związku z tym że przeszedłem swego czasu tą gehennę z demontażem i montażem w/w, udokumentowałem to i rozwiewam wszelkie wątpliwości jakie widziałem na różnych forach. Alternator w tym modelu da się wyciągnąć w szczelinie pomiędzy silnikiem, przegrodą pasażerską i skrzynią biegów, bez konieczności przesuwania silnika, demontażu przegubów i całego zawieszenia,węży i linek. Trzeba do tego jednak sakramenckiej cierpliwości, dobrego zestawu kluczy i sprytu Coperfielda. Demontujemy akumulator, rurę dolotu powietrza, blachę trzymającą tą rurę, plastikowe osłony silnika, bagnet, filtr paliwa, zbiornik płynu wspomagania(nie trzeba odpinać węży), rozrusznik, pasek klinowy osprzętu i alternator. Paradoksalnie najtrudniej jest odkręcić alternator i rozrusznik z górnych mocowań. Kanał bezwzględnie niezbędny. W załączeniu fotka. Jakby ktoś potrzebował mam jeszcze kilka amatorskich zdjęć, a także fotki z rozbiórki alternatora, wymiany w nim szczotek, łożysk i przetoczenia komutatora. Całkowity remont tego ustrojstwa zamknął się w kosztach 60zł i dwa dni gimnastyki w warunkach domowych.Pozdrawiam wazniak.gif

post-109045-14352506182758_thumb.jpg

Napisano

Przecież wychodzi przy prawym nadkolu. Łatwiej i szybciej chyba jest odkręcić napinacz paska wieloklinowego, koło pasowe wału i pompy wspomagania.

Napisano
  • Autor

> Przecież wychodzi przy prawym nadkolu. Łatwiej i szybciej chyba jest

> odkręcić napinacz paska wieloklinowego, koło pasowe wału i pompy

> wspomagania.

Po przeszukaniu internetu nie znalazłem żadnej publikacji proponującej demontaż altka 100A w TD100 w tym kierunku. Ale owszem jeżeli tak faktycznie się da, jest to prostszy sposób. Natknąłem się natomiast na te sposoby, które przytoczyłem powyżej, ktoś nawet pisał że odkręcał miskę olejową dla ułatwienia demontażu. Dodatkowy atut mojej wersji jest to, że po zdemontowaniu rozrusznika przy okazji zrobiłem jego przegląd smarowanie i wymianę szczotek. Pozdrawiam ok.gif

Napisano

Na początku witam wszystkich, gdyż jest to mój pierwszy post na forum.

Wracając do sprawy wymiany alternatora w BBM'ie to jeżeli TD100 ma takie samo rozmieszczenie elementów jak w JTD to najlepiej jest odkręcic filtr paliwa wraz z podstawą i altek moze nie swobodnie ale wychodzi. wink.gif

Napisano
  • Autor

> takie samo rozmieszczenie elementów jak w JTD to najlepiej jest

> odkręcic filtr paliwa wraz z podstawą i altek moze nie swobodnie

> ale wychodzi.

Tam jest kupa węży, rurek, pudło odmy, bagnet i (w moim modelu) pompa z gwiezdnych wojen czyli Lucasa - marne sząse - ręka ledwo wchodzi. TD to dziwactwo. spineyes.gif

Napisano

Dla mnie łatwiejszy sposób to mój.

Ja wyjmowałem poprzez:

1. zdjąć koło i zdemontować osłonę silnika

2. Odkręcić nakrętkę od łożyska koła

3. odkręcić wahacz od karoserii i odhylić

4. Wyjąć półoś

5. poluzować napinacz i zdjąć pasek

6. odkręcić łapę trzymającą alternator

7. odkręcić przewody od alternatora

8. wyjąć alternator obracając jak kostką rubika

Jakoś tak to szło. Pisałem o tym kiedyś na forum - można poszukać.

Nie trzeba silnika ruszać ani innych udziwnień.

Każdy sposób dobry grunt, że da się to samemu zrobić. Trzeba mieć tylko 4 gumowe ręce. zakrecony.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.