Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.7dti lub cdti poradźcie,który wybrać.

Featured Replies

Napisano

Witam.Ja z sąsiedniego kącika.

Rozważałem zakup już wielu aut.Kolega polecił mi zakup Astry z motorem 1.7dti lub cdti twierdząc,że są "prawie"bezawaryjne.

Chciałbym się poradzić jak to jest z tym "prawie".

Rozważam rocznik 2003-2004 "wszystkomający"

Czy jest tam coś takiego jak koło dwumasowe,turbina,filtr cząstek stałych,pompowtryskiwacze itp.Czy wrazie awarii układu zasilania koszty są do przełknięcia czy lepiej szukać najwyższego drzewa zlosnik.gif,co z innymi rzeczami.Na co zwrócić uwagę?

A może lepiej benzyna i LPG?

Napisano

Na kąciku Opla był taki temat, wystarczyło poszukać: Link

Napisano

Mam 1.7 DTI właśnie z 2003 roku (pierwsza rej 2004) jest to w miarę prosta (jak na dzisiejsze czasy) konstrukcja, bez dwumas, DPF-ów itp. wynalazków. CDTI to ten sam silnik Isuzu, ale z nowszym i bardziej wrażliwym na jakość paliwa układem zasilania common rail.

Jeden i drugi godny polecenia waytogo.gif

pzdr

Napisano
  • Autor

Wszedłem na forum Astry i znalazłem post o następującej treści:

"astra g i 1.7dti16v - silnik niewypał

Ten silnik występuje w astrze g, corsie c, meriwie. To jednostka, o której nie powiem nic dobrego. Ludziska nie znają się na nim, w tym nawet specjaliści marki Opel, no może nie wszyscy. To polskie cacko składane było w Tychach (ISUZU TYCHY) i już tam niezwykle często źle składane do kupy (uszczelki pod głowicą lekko przesunięte na bloku). Przypadłości ma wiele: chore wg mnie mocowanie wtryskiwaczy w głowicy (tuleje wciskane do głowicy razem z cienkimi oringami gumowymi, które po 4-5 latach trafia szlak). Właśnie przez te "słynne" gumowe oringi na obsadach do układu chłodzenia dostaje się olej, objawiając się tylko dziwną ciemną maxią w zbiorniczku wyrównawczym. Jakie są skutki krążącego w układzie chłodzenia oleju nie będę opisywał. Można jakiś czas jeździć, ale przychodzi pora na usunięcie tego problemu. Jeśli chodzi o tulejki wtryskiwaczy, to też się zdarza, że nie nadają się już do ponownego montażu i trzeba zamawiać w serwisie oryginały, bo stare nie trzymają tak dobrze. Ja polecam wymienić. Sprawa głowicy. Po pierwsze to 16v i to niezbyt fajna sprawa jeśli chodzi o jej obróbkę. Trzeba dokładnie wiedzieć jaką ma wysokość, bo różnie bywa później z zaworami. Dół silnika nie jest zły, trzeba jednak po ściągnięciu głowicy sprawdzić sobie choćby luzy na wale, panewki, czy sworznie tłokowe (połączenie korbowodu z tłokiem). Lubią łapać luzy. Naturalnie przed tymi wszystkim zabiegami polecam diagnozę w ASO takich parametrów jak kompresja, zawartość CO2 w ukł. chłodzenia, ciśnienie doładowujące(turbina), błędy z ECU (nie zawsze występują) itd.

Jeśli chodzi o mechaników to naprawdę mało ludzi zna sie na tych "sprzętach" Po moich przygodach z tym silnikiem raczej skierowałbym się do sprawdzonej ASO, bo po spartolonej robocie nikt pieniędzy wam nie zwróci. Aso da jedna gwarancję na usługę i zawsze będziecie mogli domagać się usunięcia usterki. Jeśli wybierzecie się do "alternatywnego" mechanika, to zastanówcie się, czy stać was bedzie na adwokata w sądzie. Bo z takim gościem , rzadko się wygrywa. no chyba, że macie kupę kasy.

Pozostałe problemy z silnikiem: przepływomierz (autko słabe), cieknący na złącze elektrozawór pompy wtryskowej, też nie łatwa sprawa do naprawy. Z tym tematem do ASO bym nie jechał, chociaż mnie się udało tanim kosztem to usunąć. trzeba tylko zawór takowy sobie wcześniej kupić i powiedzieć mechanikom, co trzeba z nim zrobić (wymienić zawór bez demontaż pompy wtryskowej).

Pamiętać należy o sprawdzaniu poziomu oleju skrzyni biegów, bo może również to różnie się skończyć.

Jeśli o mnie chodzi to nie pakowałbym się drugi raz w zakup samochodu z tym silnikiem.

Na chwilę obecną, mój silniczek chodzi dobrze(zrobiłem 6000km): zmieściłem się w 4500 tys. zł, mam zregenerowaną głowicę, włącznie z uszczelniaczami zaworów i nowymi prowadnicami. Blok: honowanie, nowe sworznie tłokowe, nowe pierścienie tłokowe. Niestety z niewiadomego powodu po montarzy osprzętu turbina padła (wcześniej jej parametry(doładowanie) nic takiego nie przepowiadały. Używana to już nie to, ale nie jest źle. Zero wycieków, gubienia oleju, mazi, brudu w układzie chłodzenia, dymienia na niebiesko, bioało, szaro itp. Odpala od strzału, trzyma temp.(wymieniony termstat), rozgrzewa się ok.5 min do temp. 82-3 st.C w korkach temp. wzrasta do 90-92 st. Autko jest z 2000r, teraz 206 000 km"

Czy jest to ten sam silnik, o którym mówimy? hmm.gif

Napisano

> Czy jest to ten sam silnik, o którym mówimy?

To na pewno nie jest mój silnik grinser006.gif

Miał koleś pecha, takie ciekawe przypadki można też spotkać w cudownych, sprowadzanych "tedeikach" co nie może być wykładnią do oceny danej konstrukcji.

Dla równowagi w rozważaniach przeczytaj kliken machen

pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.