Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Punto I i przejście z gen I na II.

Featured Replies

Napisano

Sprawa jak w tytule. Punto I silnik monowtrysk 1.1 55KM. Instalacja śrubka, cały czas pali się CHECK. Spalanie podejrzanie niskie. Chciałem przerobić to na instalację z komputerkiem i silnikiem krokowym. Celem jest osiągnięcie w miarę sensownej mieszanki i niezapalanie sie CHECK-a. Nie mam rozeznania w sterownikach instalacji podciśnieniowych. Co proponujecie zamontować, jaki komputerek aby dało się to sensownie ustawić z laptopa ??

Napisano

> Sprawa jak w tytule. Punto I silnik monowtrysk 1.1 55KM. Instalacja śrubka, cały czas pali się CHECK. Spalanie podejrzanie niskie.

> Chciałem przerobić to na instalację z komputerkiem i silnikiem krokowym. Celem jest osiągnięcie w miarę sensownej mieszanki i niezapalanie sie CHECK-a. Nie mam rozeznania w sterownikach instalacji podciśnieniowych. Co proponujecie zamontować, jaki komputerek aby dało się to sensownie ustawić z laptopa ??

Stag100 lub Bingo M - oba mają emulator monowtrysku - nie powinno być problemów ...

Osobiście skłaniałbym się raczej w stronę np. StagXL - łatwiejsze odpalanie na lpg, ale np. nie ma podglądu na obroty silnika i związanego z tym działania instalacji w zależności od obrotów, przełączanie automatyczne jest tylko na obroty (bez temp.) w oparciu o przełącznik np. Stag 2W ...

Napisano

> Sprawa jak w tytule. Punto I silnik monowtrysk 1.1 55KM. Instalacja

> śrubka, cały czas pali się CHECK. Spalanie podejrzanie niskie.

> Chciałem przerobić to na instalację z komputerkiem i silnikiem

> krokowym. Celem jest osiągnięcie w miarę sensownej mieszanki i

> niezapalanie sie CHECK-a. Nie mam rozeznania w sterownikach

> instalacji podciśnieniowych. Co proponujecie zamontować, jaki

> komputerek aby dało się to sensownie ustawić z laptopa ??

załóż emulator sondy i check nie będzie sie palił...koszt od 50-100zł

Napisano
  • Autor

> załóż emulator sondy i check nie będzie sie palił...koszt od 50-100zł

Nie o to chodzi. Chcę zaprowadzić trochę kultury technicznej w tym aucie.

Napisano

bingo-M - prostsze, łopatologiczne

STAG100 - większe możliwości konfiguracji ale trochę zagmatwane

Napisano

Robiłem w sierpniu takie przejście na Bingo M. Z powodów identycznych jak twoje. Operacja w miarę prosta, jednak z pół dnia ci zejdzie na pociągnięcie kabelków. Konfiguracja bardzo prosta, powinieneś szybko kapnąć się o co chodzi w sofcie. No i zawsze masz wsparcie z forum:) I silnik stał się żwawszy, ciągnie od niskich obrotów, chceck się nie zapala bo jest emulacja sondy. Koszt z kabelkiem do podłączenia kompa to ok. 250 zł

Napisano

> Robiłem w sierpniu takie przejście na Bingo M. Z powodów identycznych

> jak twoje. Operacja w miarę prosta, jednak z pół dnia ci zejdzie

> na pociągnięcie kabelków. Konfiguracja bardzo prosta, powinieneś

> szybko kapnąć się o co chodzi w sofcie. No i zawsze masz

> wsparcie z forum:) I silnik stał się żwawszy, ciągnie od niskich

> obrotów, chceck się nie zapala bo jest emulacja sondy. Koszt z

> kabelkiem do podłączenia kompa to ok. 250 zł

a na co pół dnia, to raptem pare kabli które można podłaczyć w jednym miejscu biglaugh.gif

Napisano

> a na co pół dnia, to raptem pare kabli które można podłaczyć w jednym

> miejscu

Tak się tylko wydaje. Trzeba pozarabiać trochę przewodów, poprzeciągać, polutować, zaizolować, przy okazji można coś poprawić. I potem regulacja dla lajkonika też chwilę zabiera, zanim "wyczujesz" silnik, zanim sprawdzisz wszystkie kombinacje, 30 razy zrobisz trasę maska-kabina żeby ponownie odpalić. Chwilę schodzi jeśli nie ma się wielkiego doświadczenia i dobrych narzędzi.

A tu dla autora wątku opis mojej zmiany: wątek

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim 20.GIF Wygląda na to że będzie Bingo M.

Napisano

> Tak się tylko wydaje. Trzeba pozarabiać trochę przewodów,

> poprzeciągać, polutować, zaizolować, przy okazji można coś

> poprawić. I potem regulacja dla lajkonika też chwilę zabiera,

> zanim "wyczujesz" silnik, zanim sprawdzisz wszystkie kombinacje,

> 30 razy zrobisz trasę maska-kabina żeby ponownie odpalić. Chwilę

> schodzi jeśli nie ma się wielkiego doświadczenia i dobrych

> narzędzi.

> A tu dla autora wątku opis mojej zmiany: wątek

samo podłącznie kabli to kwestia oblukania schematu instalacji silnika i wpięciu się z kablami w jedno strategiczne miejsce na wiązce silnika biglaugh.gif, do tego zasilanie z akumulatora i kable do przełącznika max 2 godziny na roboty elektryczne biglaugh.gif

Napisano

> samo podłącznie kabli to kwestia oblukania schematu instalacji

> silnika i wpięciu się z kablami w jedno strategiczne miejsce

> na wiązce silnika , do tego zasilanie z akumulatora i kable do

> przełącznika max 2 godziny na roboty elektryczne

Ja być może nie jestem tak sprawny. Ale rzeczywiście, samo podłączanie kabli to była część roboty, przy okazji wymieniałem filtr - małe problemy z odkręceniem jego puszki, poszukiwania imadła, potem jeszcze regulacja zajęła mi dość długo, nie mogłem dojść do ładu i składu, mam zły mikser, zwężke w dolocie i w sumie robiłem to pierwszy raz, testowałem masę kombinacji z ustawieniem reduktora i skonfigurowaniem softu. Tak że trzeba raczej zarezerwować chwilkę na wypadek nieprzewidzianych rzeczy. Jeden zrobi szybciej, drugi wolniej. U mnie niestety sprawdza się zawsze prawo Murphyego, żeby przewidywany czas na robotę pomnożyć przez dwa i zamienić jednostkę czasu na rząd wyższą. Więc co miałoby zająć godzinę, zazwyczaj zajmuję dwa dni zlosnik.gif Oczywiście to przesada, ale po części się sprawdza. Pzdr.

Napisano
  • Autor

>U mnie niestety sprawdza

> się zawsze prawo Murphyego, żeby przewidywany czas na robotę

> pomnożyć przez dwa i zamienić jednostkę czasu na rząd wyższą.

> Więc co miałoby zająć godzinę, zazwyczaj zajmuję dwa dni

> Oczywiście to przesada, ale po części się sprawdza. Pzdr.

Ja mam tak samo. Jak coś robię pierwszy raz to zazwyczaj popsuję/urwę/połamię. Za drugim razem jest lepiej niż w warsztacie zeby.GIF

Chcę poprawić instalację w ojca autku bo esteta jestem i drażni mnie czerwona lampka CHECK, oraz gaśnięcie gdy stoję na czerwonym świetle co jest już niezmiernie upierdliwe wrrr.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.