Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dodatek do płynu chłodzącego

Featured Replies

Napisano

witam

mam taki mały problem dziś było -27stopni jak odpalałem C2 po przejechaniu 5km płynnie bez zadnego zatrzymywania a następnie postaniu na sygnalizacji świetlnej ze dwa razy na czerwonym świetle zapaliła mi się kontrolka od WODY i komputer nakazywał wyłączyć silnik. Citroen 1.4 vtr 06r nie ma skali jaką temp. ma płyn chłodzący zapala się tylko kontrolka. postałem z 10min wiatrak schłodził chłodnice i jak odpaliłem było już OK.

wydaje mi się ze zrobił się gdzieś zator na tym cieniutkim węzyku co idzie ze zbiorniczka wyrównawczego do chłodnicy. Płyn natomiast w zbiorniczku jest płynny nie ma żadnej kaszy i z tym związane jest moje pytanie czy jest jakiś dodatek do płynu ? czy można dolać jakiegoś koncentratu do tego płynu który mam ? czy tylko pozostaje wymiana płynu ?

Napisano
  • Autor

> Jeżeli zrobił się korek lodowy to tylko wymiana.

poszukałem i znalazłem taką odpowiedz :

,, Pisze, poniewaz jestem [sarkazm] wielkim fanem francuskiej mysli technicznej [/sarkazm] i zaraz kierowca auta citroen c3 furio 1,4 8V benzyna.

Otoz, niestety producent nie wyposazyl tego pojazdu we wskaznik temperatury silnika (aby np umiarkowanie kumaty kierownik raz po raz spogladajac na wskazanie mogl zauwazyc awarie termostatu, lub wykorzystac to jako wskaznik czu juz mozna dac w palnik, czy jeszcze wszystko zbyt zimne) wiec dopiero jak przyszly mrozy cos mnie ruszylo, ze nawet we francuskim aucie ogrzewanie nie moze byc az tak beznadziejne i owy termostat wymienilem (ponad 350 zyla swoja droga drozszy niz do nie jednego pojazdu dwie klasy wyzszego), przy okazji nowka plyn, wszystko odpowietrzone i smigamy i jest cieplo, caly tydzien, zadnych problemow luzik.

Nie uwierzycie w jakim bylem szoku gdy przy -15°C na dworze otrzymalem komunikat "engine temp. to high" jadac spokojnie 70kmph gdy przeciag przez chlodnice jest jak trzeba. Pierwsza mysl "gdzies jest nieszczelnosc i plyn uciekl".

Oczywiscie odrazu stop... silnik zgaszony latarka w dlon i znowu szok... plyn jest... chlodnica zimna, weze zimne... kolejna mysl znowu termostat? teraz sie nie otwiera, a przez tydzien wszystko smigalo. Postalem 10 min ogladajac wszystkie weze itp odpalilem pojechalem, lampki nie ma... Nastepnego dnia w ciagu dnia luzik zrobilem dobrze 30km i nic, wieczorem wracam znowu temperatura mocno nizsza po 4-5km jazdy znowu komunikat... i teraz WTF ? Otwieram maske znowu plyn jest echo wycieku wiatrak chlodzi zimna chlodnice...

Wiec wchodze na forum, czytam, ze jakas Pani (przepraszam, ze nie pamietam imienia, a nie chce mi sie teraz szukac) miala

podobny problem i na gwarancji wymienili jej wszystko... a problem dalej wystepuje i tylko przy duzych mrozach.

I w tym momencie sobie przypomnialem jak jest skonstruowany uklad chlodzenia w C3 (analogicznie pewnie tez w innych z tym silnikiem). Jest ewidetny blad konstrukcyjny, otoz sprawny termostat jest calkowicie szczelny, w kazdym normalnym samochodzie uklad jest tak skonstruowany, ze gdy uklad chlodzenia pracuje nawet na krotkim obwodzie (omijajacym chlodnice) ciecz chlodzaca oplywa termostat w C3 termostat wysuniety jest do przodu i odsuniety dobre kilka centrymetrow od skrzyzowania. Jesli jest dostatecznie zimno powietrze oplywajace termostat chlodzi go (i ten kawalek cieczy) na tyle wydajnie, ze mimo, iz ciecz chlodzaca silnika ma temperature powodujaca zapalenie sie kontrolki nie otwiera termostatu.

Teoretycznie problem powinien ustac na postoju (gdy nie ma przeplywu powietrza) ale niestety na chlodnicy nie ma czujnika temperatury, ktory by wlaczal wentylator. Wentylator, jak domniemam wlaczany jest bezposrednio z komputera sterujacego silnikiem, a ten przeciez widzi, ze silnikowi jest za goraco... wiec go wlacza chlodzac termostat.

Ja, aby usunac usterke, owinalem termostat i kawalek rury doprowadzajacej wode do chlodnicy skora, aby ochronic go przed bezposrednim wplywem zimnego powietrza, dwa dni jezdze przy temperaturach -15°C i to dziala.

Innym roziwazaniem, ktore mi przychodzi do glowy i moze poprawic sytuacje to wywiercenie dziurki w termostacie (fi 1-1,5mm tak aby zapewnic zawsze minimalny przeplyw wody), ale to juz hardcore.

Reasumujac jezdzac citroenem znajduje duzo "ciekawych" rozwiazan inzynierynych wiekszosc powoduje u mnie nagle ataki

gniewu... agresji... furii (moze stad nazwa ?) lub nawet ataki smiechu, ale to mnie naprawde zaskoczylo, jak produkt z taka

wada konstrukcyjna mozna wpuscic na rynek???

pozdrawiam serdecznie ,,

ps. może się komuś przyda

Napisano
  • Autor

> Jak ktos lubi kolekcjonowac bzdury to moze i sie przyda...

pewnie i masz racje

miałem wymieniać czujnik temperatury płynu chodzącego ale najpierw przeczyściłem styki na kostce i popsikałem WD40 może to pomoże gdyz znalazłem taką podpowiedz :

,,nie wiem czy to dobrze czy źle ale wyśledzilam ten z*****y czujnnik temperatury jest po prawej stronie przy bloku silnika, mój pan miecio mechanik odłączył go i coś tam przeczyścił w kostce psiknął dmuchnął i podłączył spowrotem. od tego czasu wszystko jest ok. tzn. wskazania temperatury w porzadku, nie włącza się wentylator,,,

zobaczymy jak to nie pomoże to wymiana czujnika pozostaje (dowiadywałem się w sklepie jaka cena w jednym 100zł w drugim 60zł niby to samo a różnica!!! pewnie zależy to od marży lub hurtowni) napisałem też do ASO zapytanie ile u nich kosztuje

DZIŚ TEMP. zewnetrzna -4stopnie więc wszystko śmiga i nic nie zapala musze więc poczekać na większe mrozy aby stwierdzić czy coś to pomogło

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.