Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wzrost spalania na wskazaniu komputera

Featured Replies

Napisano

Witam. Posiadam Instalację KME, sterownik Diego G3, czerwone Valteki, KME Silver. Ostatnio robiłem małą regulację by przy tych mrozach łagodnie mi przełączało z benzyny na gaz. Modyfikowałem tylko czas włączania pojedynczego emulatora z 1s na 2s i czas wcześniejszego otwarcia zaworów gazowych z 1s na 2s. Pierwszy przejazd był bezproblemowy (w południe po 8 godzinach postoju) Dziś z rana po 15 godzinach postoju z przełączeniem nie było problemu jedynie wskazania spalania były wyższe o około 3,5l ! Czy te rzeczy które przestawiłem mogły na to wpłynąć ? Dodam, że gdy miałem ustawiony czas otwarcia zaworów na 6s, to po jeździe była informacja o otwartych wtryskach benzynowych. Jeśli trzeba jakieś zdjęcia to piszcie jakie

Napisano

Czegoś nie kumam, wskazania komputera odnośnie spalania PB nie odnoszą się do pracy na LPG, więc regulacja instalacji LPG ma nieznaczny wpływ na to co się tam wyświetla.

Dodatkowo piszesz o ,,otwartych wtryskach benzynowych'', reguluje się otwarcie wtrysków LPG nie Pb, Pb steruje centrala fabryczna i nie ma możliwości korekcji tych parametrów. Według mnie zapętlają się wtryski LPG i komunikat o otwartych wtryskach odnosi się do tzw. zapętlania wtryskiwaczy gazowych kiedy to podczas jednego impulsu otwarcia wtryskiwacza przychodzi kolejny i wtryski pozostają cały czas otwarte.

> Witam. Posiadam Instalację KME, sterownik Diego G3, czerwone Valteki,

> KME Silver. Ostatnio robiłem małą regulację by przy tych mrozach

> łagodnie mi przełączało z benzyny na gaz. Modyfikowałem tylko

> czas włączania pojedynczego emulatora z 1s na 2s i czas

> wcześniejszego otwarcia zaworów gazowych z 1s na 2s. Pierwszy

> przejazd był bezproblemowy (w południe po 8 godzinach postoju)

> Dziś z rana po 15 godzinach postoju z przełączeniem nie było

> problemu jedynie wskazania spalania były wyższe o około 3,5l !

> Czy te rzeczy które przestawiłem mogły na to wpłynąć ? Dodam, że

> gdy miałem ustawiony czas otwarcia zaworów na 6s, to po jeździe

> była informacja o otwartych wtryskach benzynowych. Jeśli trzeba

> jakieś zdjęcia to piszcie jakie

Napisano

> Dziś z rana po 15 godzinach postoju z przełączeniem nie było

> problemu jedynie wskazania spalania były wyższe o około 3,5l !

Weż pod uwage jaką temperaturę zewnetrzną miałeś przy porównywaniu odczytów zużycia paliwa.

Napisano
  • Autor

Z tego co mi wiadomo, to ustawienia lpg ma wpływ na wskazania spalania w komputerze samochodowym. Informacja o otwartych wtryskiwaczach była w programie Diego G3 i odnosi się zapętlania czasów wtrysków. Nie wiem czemu się tak zrobiło.

imag0017v.th.jpg

imag0016m.th.jpg

imag0015c.th.jpg

beztytuu3ew.th.jpg

beztytuu2px.th.jpg

beztytuufbq.th.jpg

14642870.th.jpg

95516476.th.jpg

88387875.th.jpg

91998699.th.jpg

20170718.th.jpg

93573669.th.jpg

44812593.th.jpg

Do tej pory było ok. Powróciłem na razie na stare ustawienia i muszę się przemęczyć chyba z tą zimą

Napisano

Ustawienie instalacji LPG według mnie ma pośrednie przełożenie i minimalny wpływ na to co wyświetla komputer fabryczny. Pamiętać musimy, iż to czasy wtrysków generowane przez instalację fabryczną samochodu sterują czasami otwarcia wtryskiwaczy gazowych a nie odwrotnie.

Jedyny wpływ jaki przychodzi mi do głowy to czynniki takie jak:

- Źle ustawiona instalacja LPG (silnik słaby), chcąc ruszyć i w miarę normalnie przyśpieszać deptamy bardziej po gazie co przekłada się na wyświetlane ,,chwilowe zużycie'' na kompie, bo obliczane ono jest między innymi o ile moje informacje są właściwe na podstawie takich informacji jak obciążenie silnika, kąt uchylenia przepustnicy itp, bo nie ma czegoś takiego jak ,,przepływomierz'' obliczający średnie spalanie na podstawie ilości pobieranego paliwa przez silnik. Cały proces sprowadza się do algorytmów w centrali PB.

- Źle ustawiona instalacja LPG i podpieranie się benzyną podczas jazdy (choć tu nie wiem czy nie przekombinowałem)

Tak czy owak wszystko zawiera się w jednym i tym samym - w dobrej regulacji sprawnych podzespołów.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Po przywróceniu starych ustawień trochę się poprawiło. Duże wskazania są na niskich biegach po wciśnięciu gazu. Blokuje się wtedy na 25l/100km po czym powoli spada.

Napisano

> kąt uchylenia przepustnicy itp, bo nie ma czegoś takiego jak

> ,,przepływomierz'' obliczający średnie spalanie na podstawie

> ilości pobieranego paliwa przez silnik. Cały proces sprowadza

> się do algorytmów w centrali PB.

Jest wtryskiwacz, który w danej jednostce czasu jest w stanie wtryskiwać taką samą ilość paliwa, zatem wystarczy tylko zliczyć czasy otwarcia poszczególnych wtryskiwaczy, żeby poznać ilość zużywanego paliwa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.