Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nierówna praca silnika na jałowym po przegazowaniu - c16se

Featured Replies

Napisano

Pomóżcie koledzy w następującej sprawie:

Silnik to c16se, aktualnie po remoncie (wyskoczyła korba, dałem blok od z16se, nowe pierścienie i panewki, głowica sprawdzona, zmienione uszczelniacze i splanowana).

Problem jest taki, że po odpaleniu pracuje równo a wystarczy dodać gazu i puścić i zaczyna się nierówna praca silnika, podczas jazdy wszystko w porządku. Odpinając po kolei kable ze świec na każdym cylindrze słychać gorszą pracę silnika.

Niestety czasem zgaśnie przy wrzucaniu na luz bo nie może sobie poradzić sterowanie z ustabilizowaniem wolnych obrotów.

Objaw ten występuje już chyba ze dwa lata, początkowo tylko nierówno pracował ale nie gasł więc się dało jeździć i tak z biegiem czasu jakby coraz gorzej.

Silnik z gazem na kompie bingo + BLOS. Objaw występuje niezależnie od zasilania.

Silnik ma kolektor 4-2-1, dalej wydech już ma nieszczelności ale za miejscem gdzie był kat, no i wcześniej przy szczelnym wydechu objaw już był.

Oczywiście co mi przyszło do głowy już sprawdziłem, a więc:

- krokowiec sprawdzony i nawet później kupiony nowy (jakaś podróbka za 50zł),

- ecu podpięte pod inny silnik i nic takiego się nie działo, aha byłbym zapomniał - ja pożyczałem również z innego silnika kompa i objaw dalej występował,

- tps zmieniony,

- DISy sprawdzane ze trzy i dalej to samo, ba nawet ten na którym jeździłem najdłużej był sprawdzany w innym silniku,

- czujnik wody w głowicy zmieniony na inny,

- czujnik temperatury powietrza zasysanego zmieniony (ale wcześniej jeździł na rezystorze i w sumie nie pamiętam czy coś takiego się już wtedy działo - może trzeba wrócić z powrotem do niego wink.gif ale przecież na gazie jego wskazania nie mają znaczenia - chyba?),

- czujnik położenia wału - testowane już trzy, podejrzewałem też jego mocowanie ale teraz już siedzi mocno,

- połączenia kabelkowe - zmieniłem wiązkę na taką z se bo wcześniej miałem tylko wtyczki od kompa i wtrysków a reszta była lutowana,

- wszelkie źródła nieszczelności w okolicach kolektora sprawdzałem już ze 100razy, odmy zapięte itp. itd.,

- odma od silnika drożna no a teraz już inny blok,

- sonda zmieniana na ntk-ngk podgrzewana w ori miejscu gdzie c20xe,

- rozrząd zmieniany był no i oczywiście sprawdzany kilka razy (silnik wkręca się równiutko na obroty podczas jazdy),

- co prawda na gazie i tak nie miało wpływu ale miałem wcześniej zasyfiony bak i zanim do tego doszedłem to wymieniłem wtryskiwacze i listwę,

- świece i kable zmieniane już chyba ze trzy razy (dwa razy ngk i raz bosch, kable różnie bo były i ngk ale i jakieś janmory też),

- sprężanie sprawdzane na poprzednim bloku i na zimnym (było po 12atm) i na ciepłym (deko lepiej niż na zimnym), teraz nie sprawdzałem ale w sumie po co - blok jak nowy, tłoki też no i nowe pierścienie, stary blok uległ awarii z powodu zatartej panewki (już sobie stukało coś na dole od dłuuugiego czasu - jakieś 50-60tys. tak przejechałem wink.gif ),

I chyba tyle ale może być też tak, że o coś sprawdziłem ale zapomniałem.

Problem występuje zarówno podczas jazdy jak i w czasie postoju.

Co jeszcze mogę sprawdzić bo już wysiadam, autem jeździ żona i nie może być tak, że przy każdym skrzyżowaniu jej gaśnie (na zimnym w zasadzie zawsze zgaśnie, na ciepłym jest deczko lepiej),

Aha po chwili bardzo nierównej pracy zaczyna pracować coraz lepiej i nawet czasem wszystko jest ok - noż kurde wygląda to na nieszczelność gdzieś ale gdzie? To jest tak jakby w czasie pracy odpiąć podciśnienie od czujnika ciśnienia - pracuje nierówno po czym coraz lepiej (oczywiście ten czujnik również sprawdzany - wymieniałem na inny).

Radźcie koledzy bo mnie już rozpacz ogarnia.

Kolega mechanik kazał mi jeszcze sprawdzić serwo ale w sumie nie wiem jak sprawne powinno się zachować (z hamulcami nie ma problemu żadnego, są zaciski ate pod tarcze 256/24) - dzisiaj odkręciłem przy kolektorze i dmuchałem to w obie strony nie da się przepchnąć za bardzo powietrza ustami a ciśnienie zmniejsza się zarówno w jedną jak i drugą stronę.

A może ktoś w krakowie ma opel scannera i znalazłby chwilę czasu żeby to podpiąć i zobaczyć na żywo jak to wygląda.

Napisano

Sprawdziłeś już niemal wszystko. Pozostało podpięcie pod diagnoskop i obserwacja parametrów bieżących w czasie tych wahań.

Przewody WN też za pewne podmieniałeś?

Kolektor ssący obejrzany? Nie jest pęknięty?

Napisano
  • Autor

> Sprawdziłeś już niemal wszystko. Pozostało podpięcie pod diagnoskop i

> obserwacja parametrów bieżących w czasie tych wahań.

> Przewody WN też za pewne podmieniałeś?

Tak kabelki i świece wymieniane już w tym czasie chyba ze 4 razy, dzisiaj też przyszedł nowy komplet (świece prawie zawsze ngk, raz bosch, kable ze dwa razy ngk ale były i jakieś gorsze też)

> Kolektor ssący obejrzany? Nie jest pęknięty?

Tutaj wykluczam problemy, zresztą prawda taka, że nieszczelności kolektora od razu by było słychać a ucho mam wyczulone na wszelkie odstępstwa od normy wink.gif Oczywiście głowy za to nie dam ale też kolektor nie bardzo ma gdzie pęknąć tak żeby była tylko dziura.

Zastanawiam się jeszcze nad TPSem ale tutaj raczej objaw nie pasuje, kiedyś jak jeszcze w poprzednim silniku (x14sz) padł to był problem ale nie z równą pracą a z falującymi obrotami.

Niestety nie mam żadnego interfejsu, który można podpiąć do opla. Mam niby fejs viakena co to niby można go wykorzystać do opla ale nigdy nie udało mi się uruchomić go tak żeby pokazywał wskazania czujników.

Napisano

Czasami sterowniki LPG wprowadzają śmieci po kablu idącym do TPS-a. Masz takowy? Może warto testowo odłączyć.

Możesz też sprawdzić napięcie na niebieskim kablu TPS-a na zamkniętej przepustnicy.

Diagnoskop jest najlepszy bo pokazuje to co widzi komp. Bywa że część jest dobra, a głupoty powstają po drodze do kompa.

Napisano
  • Autor

> Czasami sterowniki LPG wprowadzają śmieci po kablu idącym do TPS-a.

> Masz takowy? Może warto testowo odłączyć.

Hmm był zarówno wcześniej jak i teraz - sprawdzę.

> Możesz też sprawdzić napięcie na niebieskim kablu TPS-a na zamkniętej

> przepustnicy.

Już sobie spisałem co powinno być i zobaczymy jutro.

> Diagnoskop jest najlepszy bo pokazuje to co widzi komp. Bywa że część

> jest dobra, a głupoty powstają po drodze do kompa.

Kurcze miałem sobie sprawić opel scanera ale astra sprzedana a dla samochodu żony jakoś wydaje mi się to bez sensu hehe.

Napisano

> Silnik z gazem na kompie bingo + BLOS.

A może to tutaj tkwi przyczyna? Nie znam się za bardzo na blosie, ale to taki gaźnik o zmiennym przekroju, sterowany podciśnieniem. Znaczy, że może mieć wpływ na pracę silnika niezależnie od rodzaju paliwa.

Jeśli to dobre rozumowanie, to czy masz możliwość wyjęcia blosa i sprawdzenia czy na samej benzynie objaw będzie wystepował?

Napisano
  • Autor

> A może to tutaj tkwi przyczyna? Nie znam się za bardzo na blosie, ale

> to taki gaźnik o zmiennym przekroju, sterowany podciśnieniem.

> Znaczy, że może mieć wpływ na pracę silnika niezależnie od

> rodzaju paliwa.

> Jeśli to dobre rozumowanie, to czy masz możliwość wyjęcia blosa i

> sprawdzenia czy na samej benzynie objaw będzie wystepował?

No widzisz kolego o to chodziło właśnie.

Dzisiaj jak sprawdzałem to po odpięciu blosa silnik łapie szybciutko równe obroty smile.gif

Na razie zostaje na benzynce dopóki nie kupię jakiegoś tradycyjnego mixera. Blos był zamontowany do góry dołem i stąd problem - obecnie nie ja jeżdżę autem więc osiągi nie są potrzebne, blosa sprzedam i jeszcze zostanie po kupnie zwykłego mixera.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.