Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Demontaż "boczka" drzwi w mk.1

Featured Replies

Napisano

Ostatnimi czasy, prawdopodobnie z powodu mrozów i notorycznie przymarzających drzwi klamka w drzwiach kierowcy dokonała żywota (została mi w ręce).

Namęczyłem się niemożebnie z wymianą na tym mrozie ale nie udało mi się prawidłowo założyć blokady na cięgnie klamki, co w dużej mierze zawdzięczam temu, że nie udało mi się zdjąć "boczka" z drzwi - trzyma się na tej plastikowej listwie u góry i "za Chiny" nie chce zejść. Ponoć należy go zdejmować do góry (czyli listwę z drzwi a nie boczek z listwy) ale siedzi tak mocno, że boję się, że na tym mrozie coś połamię. Lepiej to robić na otwartej czy zamkniętej szybie? Podnosić równo, czy zaczynać z jednej strony (której)? Ma ktoś na to jakiś patent czy muszę po prostu poczekać do wiosny aż zrobi się cieplej (puki co cięgno się trzyma, ale ten plastikowy zatrzask nie wskoczył na nie)? Parkuję na dworze/polu pod blokiem.

2_1265234297.gif

Tak to wygląda i nie mam dobrego dostępu żeby przekręcić tę plastikową blokadę żeby zaskoczyła na cięgno. Z drugiej strony jakby było cieplej to pewnie zrobiłbym to bez zdejmowana boczka, tylko go odchylając.

Napisano

odchylasz lekko boczek, wsuwasz długi śrubokręt, końcówkę opierasz właśnie tam gdzie boczek siedzi razem z tym plastikiem na blacharce i energicznie podważasz, gwarantuje że wyskoczy, ja to robię na otwartej szybie

tu energicznie naciskaj, o ile wcześniej puściły wszystkie spinki i odkręciłeś osłonę klamki i rączkę

283395346-boczek.jpg

post-62894-14352506393218_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Na zdjęciu jest boczek bez tej listwy, ale rozumiem że zdejmować mam go razem z nią - tj. listwę z drzwi - do góry?

Boczek ELX wygląda trochę inaczej niż S/SX.

Zatrzaski (spinki) wszystkie rozpięte, w końcu klamkę wymieniłem, fakt że robiłem to na ślepo i rękę sobie przy okazji zmasakrowałem ale wymieniłem wink.gif bez zdejmowania boczka.

Napisano

> Na zdjęciu jest boczek bez tej listwy, ale rozumiem że zdejmować mam go razem z nią - tj. listwę z drzwi - do góry?

tak

> Boczek ELX wygląda trochę inaczej niż S/SX.

no jest inny, ale w zasadzie górna obudowa plastikowa jak w marei gdzie ściągałem i poszło naprawdę gładko

> wymieniłem bez zdejmowania boczka.

claps.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki za wyjaśnienia - będę to musiał jeszcze raz rozebrać jak zrobi się cieplej i założyć ten zatrzask na cięgnie, bo teraz to i tak boję się, że go złamię.

Wymienić wymieniłem ale właśnie tego cięgna prawidłowo nie zapiałem frown.gif a moja ręka wyglądała jakbym ją włożył do kojca z małymi kociakami... centralny zamek wydanie mi utrudniał zadanie, bo poprzeczka do której jest przykręcony siłownik częściowo zasłania i tak niewielki otwór przez który można się tam dostać, na domiar złego wszystkie blachy mają ostre krawędzie. Jak zdejmę boczek będę miał podejście od drugiej strony no i będę widział co robię.

• 4 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Zrobione - i wskazówka dla potomnych - na mrozie zdjęcie boczka jest niewykonalne.

Napisano

> Zrobione - i wskazówka dla potomnych - na mrozie zdjęcie boczka jest niewykonalne.

Boczek zdejmiesz,ale trzeba go wyjąć z zaczepów które siedzą w tej czarnej listwie przy szybie - pewnie jej twardość w zimie uniemożliwiła Ci demontaż?

Napisano
  • Autor

> Boczek zdejmiesz,ale trzeba go wyjąć z zaczepów które siedzą w tej czarnej listwie przy szybie -

> pewnie jej twardość w zimie uniemożliwiła Ci demontaż?

Listwę z boczka się zsuwa po zdjęciu jej razem z boczkiem z drzwi. Na mrozie nie możliwe jest zdjęcie tej listwy z drzwi bez połamania jej i/lub boczka (odłamania górnej plastikowej części od reszty).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.