Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

skrzynia biegów muszę kupić

Featured Replies

Napisano

Co się stało z moja skrzynią biegów?? niewiem.gif

Słychać stuki i puki i ocieranie się metalu gdy pracuje silnik na biegu jałowym, to samo na każdym innym biegu z wyjątkiem czwórki (4-ro biegowa skrzynia) Gdy wcisnę sprzęgło to cisza. Bardzo źle się jeździ bo boję się, że coś mi zaraz urwie. Wczoraj dolałem do skrzyni oleju ale nic to nie pomogło. Co robić??

Napisano

Stawiam na łożysko/-a głównego wałka hmm.gif

Same łożyska nie są drogie, ale zdjęcie i rozebranie skrzyni i owszem.

Napisano

> Co się stało z moja skrzynią biegów??

> Słychać stuki i puki i ocieranie się metalu gdy pracuje silnik na

> biegu jałowym, to samo na każdym innym biegu z wyjątkiem czwórki

> (4-ro biegowa skrzynia) Gdy wcisnę sprzęgło to cisza. Bardzo źle

> się jeździ bo boję się, że coś mi zaraz urwie. Wczoraj dolałem

> do skrzyni oleju ale nic to nie pomogło. Co robić??

A jak się zagrzeje, to nie przechodzi? Bo u mnie zgrzyta i szurszy zawsze na zimno. Potem jest cisza.

Napisano
  • Autor

Pojawiło się to w piatek jak było zimno. ale po przejechaniu ok. 100 km nic się nie zmieniło, dalej zgrzyta. Powinno się juz zagrzać. Boje sie jeżdzić, bo jak się coś urwię ?

Napisano

Prawdopodobnie masz wytarte łozysko oporowe,albo całkiem zatarte.To bedziesz miał trochę pracy, trza zdjąć skrzynka biegów.Powodzenia brawo.gif

Napisano

> Prawdopodobnie masz wytarte łozysko oporowe,albo całkiem zatarte.To

> bedziesz miał trochę pracy, trza zdjąć skrzynka

> biegów.Powodzenia

Zgadzam się.Po wcisnięciu sprzęgła wszystko zanika.To musi być łożysko oporowe.Najgorsze jest to że chyba będziesz musiał wymienić całe sprzęgło,skoro do środka docierają już tak niepokojące dzwięki.

Napisano

> Zgadzam się.Po wcisnięciu sprzęgła wszystko zanika.To musi być

> łożysko oporowe.Najgorsze jest to że chyba będziesz musiał

> wymienić całe sprzęgło,skoro do środka docierają już tak

> niepokojące dzwięki.

Ja się nie zgodzę, mam nowe łożysko oporowe i sprzęgło, a skrzynia miele na zimno okropnie - wciskam sprzęgło i cisza.

To raczej wina łożysk na wałku sprzęgłowym, w maluchu miałem to samo i łożysko wysypało się do reszty po 6 latach jazdy.

W każdym razie na moje oko sprawa nie jest pilna, bo ogólnie skrzynie biegów w Fiatach nie są zbyt ciche, a mróz potęguje wszystkie odgłosy.

Napisano

U mnie to i łożysko oporowe siada(wciska się sprzęgło i jest cicho) i łozyska na wałkach w skrzyni biegów(szumi na 3 i 4 biegu,ale tylko na tych biegach) kwalifikują się do wymiany.

Napisano

> U mnie to i łożysko oporowe siada(wciska się sprzęgło i jest cicho) i

> łozyska na wałkach w skrzyni biegów(szumi na 3 i 4 biegu,ale

> tylko na tych biegach) kwalifikują się do wymiany.

W ramach ciekawostki to super działa sprzęgło przy - 20 st.

Można nagle puścić, a auto i tak płynnie rusza. Super wynalazek dla samochodów nauki jazdy waytogo.gif

Chyba smar którym smarowałem linke troche za bardzo gęstnieje na mrozie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Dzieki za porady, trochę się wyjaśniło. Byłem wczoraj u mechanika i powiedział mi, że trzeba całą skrzynię wymieniać. Za wymianę skrzyni powiedział mi 150 zł ale muszę kupic skrzynię. I teraz pytanie do Wszystkich - czy ktoś ma skrzynię biegów do sprzedania?? Ja mam uno mk1 '86, silnik 1.0 fire, skrzynia 4-ro biegowa. Czy może być skrzynia od innego modelu, np 5-cio biegowa?? I jeszcze jedno. Czy nie da się np wymienić tego wszystkiego co padło w skrzyni bez kupowania innej - wątpliwej jakości?

Napisano
  • Autor

> Dzieki za porady, trochę się wyjaśniło. Byłem wczoraj u mechanika i

> powiedział mi, że trzeba całą skrzynię wymieniać. Za wymianę

> skrzyni powiedział mi 150 zł ale muszę kupic skrzynię. I teraz

> pytanie do Wszystkich - czy ktoś ma skrzynię biegów do

> sprzedania?? Ja mam uno mk1 '86, silnik 1.0 fire, skrzynia 4-ro

> biegowa. Czy może być skrzynia od innego modelu, np 5-cio

> biegowa?? I jeszcze jedno. Czy nie da się np wymienić tego

> wszystkiego co padło w skrzyni bez kupowania innej - wątpliwej

> jakości?

Skożystam z tego że poruszyłeś ten temat.Nie mam una mkI,ale ciekawi mnie czy do starych uniaków nie ma jakiś kompaktybilnych podzespołów od starszych modeli fiatów np. Fiata 127.

Napisano
  • Autor

Ja nie wiem ale może ktos inny cos wie na ten temat.

Napisano

Dokładnie wczoraj to sam przezyłem ruszam i przy zmianie biegów silnik wyje jak bym zmieniał biegi na półsprzęgle po jakims czasie ten efetk ustał (rozmarzło się)

Napisano

A ja sie pytan po raz n-ty czy skrzynia od sc/cc sportinga pasuje do uno 1.0 FIRE ???

Napisano
  • Autor

A ja sie pytam czy skrzynia od uno 1100 fire '96 rok pasuje do mojej mk1, fire 1000, '86 rok ??

Napisano
  • Autor

Co nie ma dziś na forum mechanika jakiegoś??

Napisano

> Co nie ma dziś na forum mechanika jakiegoś??

Trudne pytania zadajesz zlosnik.gif

Może faktyczne lepiej jest zdemontować skrzynie i luknąć co jest nie całkiem działające i spróbować naprawić, jak będzie dużo roboty, to kupisz inną (oby lepszą, bo kupiłem do malucha i padła po pół roku, później naprawiłem tą pierwszą i wyszło taniej i lepiej)

Chyba, że wybierzesz opcje nr2, czyli jeździć, aż się całkiem spsuje hmm.gif.

Ja mam hałas od prawie dwóch lat, czyli od nabycia samochodu, a skrzynia działa i nie jest gorzej jak było.

Napisano

> A ja sie pytam czy skrzynia od uno 1100 fire '96 rok pasuje do mojej

> mk1, fire 1000, '86 rok ??

raczej nie będzie pasowac...

musisz poszukać skrzyni biegów z silnika fire 1,0 lub 1,1 z uniaków w których cięgna zmiany biegów idą pod podłogą samochodu...

no chyba że masz pomysłowego i myślącego mechanika z dużym samozaparciem do przeróbek dysponujacego półautomatem spawalniczym ...

( ja mam w uno w dieslu skrzynie biegów nowszego typu połaczoną z cięgnami idącymi pod podłogą. Efekt przeróbek jest bardzo przyzwoity - biegi chodzą lepiej niż każdym innym dowolnym seryjnym uniaku.... a i tak można poprawić w nim parę drobiazgów.....

pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.