Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

awaria licznika

Featured Replies

Napisano

zakładam nowy temat choć pisałem o tym w innym i prosze o jakąś poradę, auto stoi na warsztacie już 2 tygodnie a więc jak pisałem w innym temacie zapalają sie kontrolki i gasną na przemian obrotomierz + wskaźnik temperatury to samo + asr failur szukajke przerobiłem i wszystkie sugestie były sprawdzone licznik nowy i dalej to samo elektryk nawet rozbebesza instalacje i szuka jakiejś przerwy i mojego auta ma już dość.może ktoś coś poradzi?

Napisano
  • Autor

na spokojnie napisze objawy świeci sie kontrolka awarii silnika cały czas , potem najpierw asr fajlur potem obrotomierz+wskaźnik i kontrolka temperatury silnika opada i podnosi się na przemian co chwila i na okrągło pi pi pi pi pi pi aż zwariować idzie

Napisano

Wiem, że to co napiszę nie jest "poprawne politycznie" i pewnie Ci się nie spodoba.

Zawieź auto do sensownego ASO, Pan "Kaziu" nie poradzi sobie jak ześwirowała elektronika a może to być coś banalnego co wyjdzie na egzaminerze(elektryk w ASO musi być przeszkolony i mieć doświadczenie, żeby poprawnie zinterpretować błąd).

Jak dalej Pan "Kaziu" będzie dłubał to wymienisz pół samochodu i nie rozwiążesz problemu.

Miałem ostatnio podobny problem z marysią, padł abs.

Wymieniłem centralę abs i dalej nie działa, później była teoria, że to wina wiązki(dość dziwne objawy)...

Mam nadzieję odebrać auto dzisiaj/jutro z ASO, prawdopodobną przyczyną jest/był czujnik abs lub piasta.

ASO ma dostęp do dokumentacji i części na próbną podmianę.

Zrobisz co będziesz chciał, ale radzę posłuchać mojej rady.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Zawieź auto do sensownego ASO, Pan "Kaziu" nie poradzi sobie jak

> ześwirowała elektronika a może to być coś banalnego co wyjdzie

> na egzaminerze(elektryk w ASO musi być przeszkolony i mieć

> doświadczenie, żeby poprawnie zinterpretować błąd).

Cóż. Pojechałem do pana kazia tyle że z komputerem i pan kazio okreslił przyczynę bezbłędnie. W moim przypadku świrowała elektronika i waliła błędami abs/esp/asr i dziwne bardzo to było bo padł czujnik położenia wału, przy okazji trzaskal inne komunikaty. ??????? Przysłowiowy pan kazio pokazął bład i ba nawet wydrukował w kolorze i pokazal gdzie on moze być bo w ASO z dryukarki juz nie korzystają "bo sie tusze" skonczyly, żenada.

U zkomputeryzowanego pana kazia zapłacisz mniej i poziom obsługi klienta bedzie większy.

edit.

Reasumując, komputer i jeszcze raz komputer bo pokaze co wywolalo bledy. W odniesieniu do mnie jak bym nie postawil na diagnoze komputera to wymienilbym duzo rzeczy i dalej mialbym zonk.

Sytuacja ta pokazuje jak wazne jest badanie na komputerze.

Napisano

> U zkomputeryzowanego pana kazia zapłacisz mniej i poziom obsługi

> klienta bedzie większy.

Mój Pan "Kazio" też ma komputer(kupił jakąś magiczną walizkę za duży woreczek dukatów, zdaje się, że to cdif).

Jestem bardzo zadowolony z Pana "Kazia" i polecam wszystkim znajomym, ale nie jak ześwirowała elektronika.

Pan "Kazio" nie ma wielu klientów ze stilo.

Pan "Kazio" nie ma części na "próbną podmianę".

Koledze mógł ześwirować body komputer a tego Pan "Kazio" nie ugryzie uniwersalnym interfejsem.

Zasadnicze pytanie brzmi co wyjdzie drożej bo w moim przypadku wypadnięcie jednego samochodu z eksploatacji strasznie skomplikowało nam życie w domu.

Od oszczędności trzeba odliczyć koszty braku samochodu np. koszt taksówek.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

mój pan kazio ma komputer a czy w aso mają jakiś lepszy nie wiem być może się sam podda i trzeba będzie pojechać do aso najpierw zadzwonię do aso troszkę po znajomości tylko daleko i popytam może coś takiego już mieli.

Napisano

> mój pan kazio ma komputer a czy w aso mają jakiś lepszy nie wiem być

> może się sam podda i trzeba będzie pojechać do aso najpierw

> zadzwonię do aso troszkę po znajomości tylko daleko i popytam

> może coś takiego już mieli.

ASO ma examiner, jeśli Pan "Kazio" nie ma examinera to na pewno nie ma lepszego sprzętu diagnostycznego do FIAT'a/Alfy/L...

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

kolaga bas może i dobrze pisze jak zepsuł mi się sterownik wtrysku to pan kazio nic nie poradził a w aso zdiagnozowali i nawet powiedzieli gdzie steowniki naprawiają.

Napisano

> kolaga bas może i dobrze pisze jak zepsuł mi się sterownik wtrysku to

> pan kazio nic nie poradził a w aso zdiagnozowali i nawet

> powiedzieli gdzie steowniki naprawiają.

Czekaj, miałeś już stilo problemy z ECU silnika?

Jeśli tak to możliwe, że znowu padło i wali do bc jakimiś bzdurami i dlatego zegary wyświetlają jakieś bzdury.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Czekaj, miałeś już stilo problemy z ECU silnika?

> Jeśli tak to możliwe, że znowu padło i wali do bc jakimiś bzdurami i

> dlatego zegary wyświetlają jakieś bzdury.

> Pozdrawiam BAS

tak miałem naprawiany 2 razy tylko wtedy objawy były inne bo stilo nie miało mocy a teraz pali i jeździ normalnie tylko liczniki świrują

Napisano

> tak miałem naprawiany 2 razy tylko wtedy objawy były inne bo stilo

> nie miało mocy a teraz pali i jeździ normalnie tylko liczniki

> świrują

Chyba wina bedzie Body Computer'a. Jeśli furka śmiga to ECU raczej normalnie sie zachowuje.

Napisano

> Chyba wina bedzie Body Computer'a. Jeśli furka śmiga to ECU raczej

> normalnie sie zachowuje.

Droga sygnału jest taka:

ECU-BC-Zegary, skoro zegary wymienione i objawy takie same to albo BC generuje i wysyła bzdury do zegarów albo tylko wysyła bzdury, które dostaje z ECU silnika.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Droga sygnału jest taka:

> ECU-BC-Zegary, skoro zegary wymienione i objawy takie same to albo BC

> generuje i wysyła bzdury do zegarów albo tylko wysyła bzdury,

> które dostaje z ECU silnika.

> Pozdrawiam BAS

no tak ale żeby to sprawdzić to trzeba by mieć na podmiankę bc i ecu

Napisano

> no tak ale żeby to sprawdzić to trzeba by mieć na podmiankę bc i ecu

a kiedy wariuje ten licznik po odpaleniu czy juz przed ??

Napisano

> no tak ale żeby to sprawdzić to trzeba by mieć na podmiankę bc i ecu

Widziałem w examinerze opcję(~skaner can), która służyła do "słuchania" co lata po can, więc ASO jak będzie chciało to może popatrzeć co lata po can i zdiagnozują.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> a kiedy wariuje ten licznik po odpaleniu czy juz przed ??

licznik wariuje już przed odpaleniem i po odpaleniu też

Napisano

> licznik wariuje już przed odpaleniem i po odpaleniu też

jak długo z tym jeździłeś?

Przechodził ci w tryb awaryjny tzn 3 tys obrotów maks ?

Czy jak jeździłeś z "dyskoteką" to samochód normalnie się zachowywał?

Napisano
  • Autor

> jak długo z tym jeździłeś?

> Przechodził ci w tryb awaryjny tzn 3 tys obrotów maks ?

> Czy jak jeździłeś z "dyskoteką" to samochód normalnie się zachowywał?

poza dyskoteką na desce auto jeździ normalnie tylko wyłącza się asr bo wywala błąd , a z tym jeździłem jakiś tydzień bo czekałem na nowy licznik

Napisano

> poza dyskoteką na desce auto jeździ normalnie tylko wyłącza się asr

> bo wywala błąd , a z tym jeździłem jakiś tydzień bo czekałem na

> nowy licznik

Sprawdzales czy masz ABS? działa ABS? Moze to któraś wlaśnie centralka. Jeśli silnik śmiga ok no to ECU raczej odpada.

Napisano
  • Autor

> Sprawdzales czy masz ABS? działa ABS? Moze to któraś wlaśnie

> centralka. Jeśli silnik śmiga ok no to ECU raczej odpada.

mój pan kazio sprawdzał abs asr bo to chyba jedna centralka i nic ,może body komputer? ps.moje stilo chyba czuje że chce się z nim rozstać po 7 latkach i dlatego tak wariuje.

Napisano
  • Autor

jeszcze jednego nie napisałem bo mi się zapomniało wyświetla się komunikat LOOSE CONNECTION

Napisano
  • Autor

> Droga sygnału jest taka:

> ECU-BC-Zegary, skoro zegary wymienione i objawy takie same to albo BC

> generuje i wysyła bzdury do zegarów albo tylko wysyła bzdury,

> które dostaje z ECU silnika.

> Pozdrawiam BAS

jeszcze połączone są instalacją i na niej może być jakaś przerwa i na instalacji teraz skupia się elektryk pomiędzy ECU a BC rozbebeszyli i sprawdzili bo jest dobre dojście a pomiędzy BC a liczniki z tego co mówił zrobi nową bo nie ma podejścia , a na marginesie to facet jest już nerwowy mówi że wykończy go to moje stilo

Napisano
  • Autor

> 0001

> 0002

> 0003

wszystko to czytałem i wszystkie przypadki tam opisane były sprawdzane i nic

Napisano
  • Autor

możliwości pana kazia się wyczerpały i zanim narobi jakiejś szkody przerabiając sieć CAN zabieram mu stilo ,mam nagranego gościa co od lat siedzi w fiatach i ma examiner

Napisano
  • Autor

wieści z mojego licznika żeby temat nie umarł , aso sie poddało mówią że owszem można wymienić ECU bo podejrzenie pada właśnie na to ale to nic pewnego a to wiąże sie z dużymi kosztami , instalacja ponoć ok bo przejście jest i odesłali mnie do innego aso bo tam maja dobrego elektronika. teraz moje pytanie wiem że jest firma która regeneruje centralki wtrysku ale czy mogą ją tylko jakoś sprawdzić ?

Napisano

Dziwne bardzo.

Normalnie na examinerze powinno wyskoczyć co i jak.

Mogą podpiąć się pod każdą centralkę w aucie: ecu, abs, body, airbag, drzwi, lusterka itp itdjesali jest dyskoteka to nie dzieje sie bez przyczyny.

Bledy sa rejestrowane i wydaje mi się że te błedy należy właśnie rozwiązywać.

Na examinerze mogą słuchać i łaczyć się też przez CAN i sprawdzać co od czego dostaje błędne informacje itp itd.

z tego co się orientuje i sam przerabiałem (po wizytach w dwóch serwisach ASO) to do examinera jest zazwyczaj jedna osoba, reszta nie chce się dotykać. Czasem poziom wiedzy "wybrańca" jest różny. Wg mnie zależy na jakiego wybrańca trafiłeś.

Napisano
  • Autor

umówiony jestem w innym aso i zobaczymy . dowiadywałem się ecu czy body k sprawdzić da się jedynie podmianką

Napisano

> umówiony jestem w innym aso i zobaczymy . dowiadywałem się ecu czy

> body k sprawdzić da się jedynie podmianką

jakie masz ecu ?

jesli 5nf.t9 to mam taki z uszkodzonym sterowaniem wtryskiem

ale jesli nie pomoga inne metody to do zdiagnozowania problemow z licznikiem powinien wystarczyc

Napisano
  • Autor

> jakie masz ecu ?

> jesli 5nf.t9 to mam taki z uszkodzonym sterowaniem wtryskiem

> ale jesli nie pomoga inne metody to do zdiagnozowania problemow z

> licznikiem powinien wystarczyc

dzięki kolego będę pamiętał w razie potrzeby , rozmawiałem z gościem który naprawia ECU i BK i mówi że centralka wtrysku nie ma nic do licznika jak już to body komputer podmianka u niego BC i sprawdzenie 200 pln, na razie zaworze stilo po niedzieli do aso i zobaczymy co zdiagnozują

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.