Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pierwszy powazny / niebezpieczny problem

Featured Replies

Napisano

Hołk zlosnik.gif

Problem mam, ktory opisze od poczatku do konca zlosnik.gif

W piatek zaczelo mi cos stukac w okolicach tylnego lewego kola. Przy wpadnieciu w dziure, albo szarpaniu pedalem gazu.

Jako, ze bylem przed trasa (Wroclaw) troche sie tym przejalem, ale nie mialem czasu, zeby sie tym zainteresowac, a nic innego niepokojacego sie nie dzialo.

Ale jak po pracy ruszylem w droge... Pierwsze przerazenie mialo miejsce na obwodnicy 3miasta- na prostej drodze, bez uzywania hamulca szarpnelo mi dupcia samochodu tak, ze musialem skontrowac.

Pozniej na autostradzie przy jakis 120kmph zobaczylem pol zycia przed oczami- wjechalem na osniezony kawalek drogi i zrobilo tak samo ze zdwojona sila, ze przytulilem sie do barierki, ale udalo mi sie utrzymac samochod na drodze waytogo.gif

Zjechalem na pierwszy mozliwy parking i zobaczylem lekki dymek z lewego kola oraz brak recznego.

Popytalem o mechanika, ale nikt mi nic konkretnego nie polecil wiec powoli pojechalem dalej. W Swieciu sam znalazlem mechanika (jakbym nie znalazl to Trintaga juz mial dla mnie namiar na speca w Bydgoszczy waytogo.gifcool.gif ).

Stwirdzono- "padniete" szczeki od recznego. Rozkrecili je calkiem (tylko w tym lewym kole screwy.gif - ja tez nie wpadlem, zeby zrobic to w drugim). Zaplacilem jak za zboze i pojechalem dalej zlosnik.gif myslac, ze juz wszystko w porzadku frown.gif

Niestety w porzadku nie jest, ale udalo mi sie tak dojechac do Wrocka, pozniej do Polanicy i dzisiaj rano wrocic do Gdyni.

Objawy sa takie jak wspomnialem:

1- stuki w okolicy lewego tylnego kola

2- jazda na wprost, bez dotykania hamulca, z rownomiernym trzymaniem gazu konczy sie "tanczeniem" tylnej osi samochodu po wjezdzie na nawet lekko zasniezony kawalek drogi (nie musze mowic co sie dzieje jak taki snieg jest na zakrecie?)

Moja diagnoza bez ogladania auta jest taka:

ad 1 - padniety amor- sprezyna raczej nie, bo samochod stoi prosto

ad 2 - nierozkrecone szczeki od recznego z prawego kola powoduja jego zablokowanie / przyblokowanie po wjezdzie na droge o mniejszej przyczepnosci

Ofc pojade gdzie trzeba, ale moze ktos mial cos podobnego (pkt 2 mnie przeraza) lub ma jakis inny pomysl...

Napisano

sory za OT ale to ty mnie kiedys wyprzedzales i machales zlosnikiem w srodku? grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> sory za OT ale to ty mnie kiedys wyprzedzales i machales zlosnikiem w

> srodku?

hmmm, nie mam w srodku zadnego zlosnika do machania zlosnik.gif

to raczej nie ja biglaugh.gif

Napisano

> hmmm, nie mam w srodku zadnego zlosnika do machania

> to raczej nie ja

w jakim to modelu ?

Napisano
  • Autor

> to tam są szczeki a nie tarcze ?

tarcze zlosnik.gif

ale do recznego szczeki, takie 2w1, przynajmniej "spece" ze Swiecia tak mi to wytlumaczyli zlosnik.gif

Napisano

ja raczej stawialbym na przyblokowane hamulce, albo masz okladzine oderwana gdzies i od czasu do czasu zlapie mocniej nawet jak nie naciskasz na hamulec.

W starym aucie mialem podobnie wle tam byl beben, zerwalo zabezpieczenie i okladzina ustawiala sie jak chciala tylko ze u mnie kolo sie zablokowalo na amen naszczescie przy 30km.h/

Napisano

> tarcze

> ale do recznego szczeki, takie 2w1, przynajmniej "spece" ze Swiecia

> tak mi to wytlumaczyli

fachowo tarczobebny zlosnik.gif

Napisano

> fachowo tarczobebny

to samo mam u siebie ale myślałem że w E36 są tylko same tarcze

Napisano

> to samo mam u siebie ale myślałem że w E36 są tylko same tarcze

Na pocieszenie w M5 E39 też są. Przy czym hamulce bębnowe ukryte w tylnich tarczach obsługiwane są tylko i wyłącznie przez hamulec ręczny, a z racji ich delikatnej budowy, nazwałbym je hamulcami postojowymi wink.gifhehe.gif

Pozdrawiam 30.GIF

Piotrunio

Napisano

> Na pocieszenie w M5 E39 też są. Przy czym hamulce bębnowe ukryte w

> tylnich tarczach obsługiwane są tylko i wyłącznie przez hamulec

> ręczny, a z racji ich delikatnej budowy, nazwałbym je hamulcami

> postojowymi

> Pozdrawiam

> Piotrunio

wiem bo w tamte walentynki wymieniałem w buni linki wink.gif oczywiscie ręcznego z tym ze wtedy jeszcze była nei moja

Napisano

> to samo mam u siebie ale myślałem że w E36 są tylko same tarcze

a jak ręczny by był realizowany? zaciskaniem sie klockó na tarczy?

Napisano

> a jak ręczny by był realizowany? zaciskaniem sie klockó na tarczy?

Tak , takie rozwiązanie jest w uno trubo chociażby stad taka moja wizja rozwiązania tego w E36

Napisano

> Tak , takie rozwiązanie jest w uno trubo chociażby stad taka moja

> wizja rozwiązania tego w E36

pierwsze słusze

Napisano

w e36 z hamulcami tarczowymi z tyłu są jak już ktoś wspominał tarczo bębny

o i tu wycinek z książki "Sam naprawiam - BMW E36"

asdfasdfasdf.th.jpg

Napisano

> pierwsze słusze

mogę Ci fotki zacisku podesłać z Uno Turbo jak tam jest to rozwiązane i jak linka łaczy sie z zaciskiem wink.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

nie amorki, a.... tuleja wahacza zlosnik.gif

zdiagnozowane przez kolege mechanika z AK zlosnik.gif za tydzien wymiana, mam nadzieje, ze przez ten tydzien i 1,5kkm nic sie zlego nie wydarzy zlosnik.gif

Napisano

> nie amorki, a.... tuleja wahacza

> zdiagnozowane przez kolege mechanika z AK za tydzien wymiana, mam nadzieje, ze przez ten tydzien i

> 1,5kkm nic sie zlego nie wydarzy

No ale to rozumiem stuka, a co powodowalo blokowanie sie hamulca?

Napisano
  • Autor

> No ale to rozumiem stuka, a co powodowalo blokowanie sie hamulca?

to sie okaze jak sie rozbierze wszystko, diagnoza byla latwa do stwierdzenia bez rozbiorki zlosnik.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> No ale to rozumiem stuka, a co powodowalo blokowanie sie hamulca?

tuleje wymienione, za hamulce sie nie bralem, bo krucho z kasa po remoncie mieszkania biglaugh.gifzlosnik.gif

musi chwile poczekac, a jedyny minus to brak recznego, wiec pozwolilem sobie odlozyc smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.