Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik umiera,Brak kompresji

Featured Replies

Napisano

Witam

Właśnie dostałem niedobrą wiadomość od mojego mechera,brak kompresji na 4 cylindrze ,8 na 3 ,na 1 i 2 po 11-12.

Silnika nie bede juz robił ,bo nie ma sensu uważam ,auto ma słabą blachę i cieżko w nie inwestować.

Mechanik sugeruje że zawór ,musiał dostać w pupe ,no i dymi na niebiesko przy odpaleniu ,wiec co zrobić?Poszukam silnika ,,nowego'' ,ale czy z tym można jeździć.

Wiadomo już na tym silniku mi nie zależy,w lipcu robilem uszczelke pod głowice pytałem sie go wtedy jak zawory wygladaja mowic ze wszystko ok hmm.gif

Czy moge ewentualnie sie z tym miesiac -dwa przemęczyć czy nie dam rady?To że auto bedzie słabe i wiecej palić to zdaje sobie

sprawe.

P.S Zakładam że musze szukać C16nz,bo X16sz raczej nie podejdzie?chodzi o wiazke itp?

Napisano

Brak kompresji na jednym cylindrze to tak jakby odłączyć jeden kabel zapłonowy na zdrowym silniku. Jechać się jakoś da, ale rzucać silnikiem będzie.

Napisano

Jeśli nie zależy Ci na silniku to możesz jeździć na 3 garach ale tylko na gazie. Na benzynie zaraz zatrze się tłok. Ja na LPG na 3 garach wróciłem z Krakowa do Warszawy. Od tego czasu zrobiłem 50 kkm i zero problemu.

Wypalił ci się zapewne zawór do złej mieszanki LPG (za uboga)

Napisano
  • Autor

> Jeśli nie zależy Ci na silniku to możesz jeździć na 3 garach ale

> tylko na gazie. Na benzynie zaraz zatrze się tłok. Ja na LPG na

> 3 garach wróciłem z Krakowa do Warszawy. Od tego czasu

> zrobiłem 50 kkm i zero problemu.

> Wypalił ci się zapewne zawór do złej mieszanki LPG (za uboga)

Czemu taka różnica benzyna -gaz? hmm.gif

Nie nie zależy mi na tym silniku,pierscienie nie sa za bogate tez podobno,jest sens wlewać jeszcze coś takiego jak motodoktor?

Napisano

> Witam

> Właśnie dostałem niedobrą wiadomość od mojego mechera,brak kompresji

> na 4 cylindrze ,8 na 3 ,na 1 i 2 po 11-12.

czy brak kompresjuina cylindrze oznacza 0? Czy moze są ze 2-3 bary?

Jakby trochę było, to jeździć się da.

Moje megane ( o którym tu już nieraz pisałem wink.gif) ma sprężanie 3,3,8,9 (czy cos koło tego) i jeszcze jeździ całkiem przyjemnie, pracuje dość równo (nawet na biegu jałowym) odpala w największe mrozy, tylko na wysokich obrotach kopci na niebiesko-->żre olej. W każdym razie z dolewkami co 500-700km jeździc się da całkiem ok.

Gdyby to była tylko głowica, tobym naprawiał, ale dół też jest do d***, bo jak robię próbę olejową, to sprężanie rośnie o 2-3 bary. Był przegrzany, wiec wszystko dostało popalić.

U Ciebie wygląda, że tylko głowica do roboty. Mechanik zmieni uszczelniacze, podociera lepsze zawory, gorsze wymieni i jeszcze silnik moze być całkiem ok naprawiony w przyzwoitych pieniadzach.

Napisano

> Czemu taka różnica benzyna -gaz?

Niespalona benzyna gromadzi się w cylindrze i zmywa olej z gładzi. Oczywiście jest jej niewiele bo wiekszość wylatuje do wydechu niszcząc katalizator ale nawet ta niewielka ilość wystarcza by pomóc w zatarciu silnika. Wiadomo do czego prowadzi złe smarowanie. Gaz natomiast nie ma takich właściwości i nie niszczy cylindra. WIdziałem to na własne oczy po zdjęciu głowicy w swoim silniku. Zero zużycia rys itp. Z resztą tak jak mówiłem zrobiłem tak sporą trasę i od tamtego czasu dołożylem 50 tyś przebiegu. Kompresja po wymianie zaworu była w/g mechanika w normie prawie jak dla wartości fabrycznych

> Nie nie zależy mi na tym silniku,pierscienie nie sa za bogate tez

> podobno,jest sens wlewać jeszcze coś takiego jak motodoktor?

IMHO szkoda kasy na motodoktory skoro i tak jeden gar nie chodzi.

Napisano
  • Autor

> Ni Z resztą tak jak mówiłem

> zrobiłem tak sporą trasę i od tamtego czasu dołożylem 50 tyś

> przebiegu.

Zrobiłeś 50tys na 3 garach? biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.